用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急 - 中一選校
樓主: candy_sk_yuen
go

急 - 中一選校 [複製鏈接]

一定無問題,放心。

原帖由 candy_sk_yuen 於 09-4-9 21:26 發表
我只望陳瑞琪就心滿意足.

原帖由 tigerlo 於 09-4-8 11:50 發表
教育局應該不會替家長查的,一般都是叫你問返小學,亦真是只有自己小學是最清楚自己學校的學生 banding。因為小學是會知道自己學生的成績,及往年派位的情況。

...

其實我都有問過囡囡間小學, 但係佢哋都唔肯廣, 當時我都半信半疑, 以為哋都真係唔知, 但係問完教育局後, 原來教育局有一份機密文件俾小學, 小學係會清楚知道自己學生的派位結果!做家長真係好無助!

我曾致電教育局,查間孩子的Banding,他說要問回自己所屬小學,教育局說教育局已給所屬小學的一個software,只要把孩子的成績輸入電腦,再加上學校以往的派位推測,就會知道孩子的banding,教育局並不會告訴所有小六生的banding,所以我只可在22/4家長會再與班主任詳談!

原帖由 candy_sk_yuen 於 09-4-11 11:13 發表
我曾致電教育局,查間孩子的Banding,他說要問回自己所屬小學,教育局說教育局已給所屬小學的一個software,只要把孩子的成績輸入電腦,再加上學校以往的派位推測,就會知道孩子的banding,教育局並不會告訴所有小六生的ban ...

Hi candy_sk_yuen,
我與你所得到的答案是一致. 希望你的小學能告訴你孩子的banding, 我都要下星期再向囡囡的小學查詢.
共同努力! Good Luck!

本人兒子也是讀ptps

簽名被屏蔽

確實人數就真係未必知,但大約人數就一定會知,但是真係唔知點解有好多學校都唔肯點講,只有小部分肯講,重同講得好清楚添。

原帖由 2008mum2008 於 09-4-11 02:47 發表

其實我都有問過囡囡間小學, 但係佢哋都唔肯廣, 當時我都半信半疑, 以為哋都真係唔知, 但係問完教育局後, 原來教育局有一份機密文件俾小學, 小學係會清楚知道自己學生的派位結果!做家長真係好無助! ...

6C班呀!幾多號學號呀!

學號

簽名被屏蔽

6C32號
星期三家長會啦!小孩子回否回學校?
我家的小孩就不會啦!因為要補習.

今天去了家長會,小孩在最後的成績是54/100,老師說第一選是陳瑞琪,而第二選是九龍鄧鏡波,如果第一選不幸落選,也有鄧鏡波做保險線,但我想選邱佐榮、黃芴南、旅港為第二、三、四線,但老師說没有機會,但我不甘心第二選是鄧鏡波,你們說我應該怎辦?

delete delete

原帖由 candy_sk_yuen 於 09-4-22 23:39 發表
今天去了家長會,小孩在最後的成績是54/100,老師說第一選是陳瑞琪,而第二選是九龍鄧鏡波,如果第一選不幸落選,也有鄧鏡波做保險線,但我想選邱佐榮、黃芴南、旅港為第二、三、四線,但老師說没有機會,但我不甘心第二選是鄧鏡波, ...

黃芴南第 二, 旅開第三, : 沒麼機會 (Band 1頭/中), 你不好浪費了個位, 反而再想想除了 TKP 之外又沒有其他的選擇

選何官、五旬節

原帖由 candy_sk_yuen 於 09-4-22 23:39 發表
今天去了家長會,小孩在最後的成績是54/100,老師說第一選是陳瑞琪,而第二選是九龍鄧鏡波,如果第一選不幸落選,也有鄧鏡波做保險線,但我想選邱佐榮、黃芴南、旅港為第二、三、四線,但老師說没有機會,但我不甘心第二選是鄧鏡波, ...

第一選了陳瑞琪
後面再揀其他Band1 EMI都好難
其中丘佐榮算是跟陳瑞琪同級
可能仲有機會
第二不需選鄧鏡波
鄧鏡波係Band3,
只係好多人話佢好
放後d都應入到
第2,3可選Band2胡兆熾,五旬節
何官就唔建議揀,一來男女校
二來有d位要留比小學
所以大抽獎位得番好少