用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林大輝中學一問?
樓主: elsa2004
go

林大輝中學一問?

回覆 1# pineapple0983 的文章

I have registered to LTF

原帖由 rubylamsy 於 10-2-3 11:53 發表
I have registered to LTF

咁你咪即係放棄左大抽獎?
如果出黎成績好既,咪7月再叩門囉,叩唔到咪就LTF囉。

老師流失率極高,行政混亂不堪
學生目無法紀,對師長無禮
眼見不少純良學生學壞
價值觀嚴重扭曲
很可悲!

品格比成績並更重要
差劣的校風會日漸影響小朋友的價值觀
我所知有關這所學校就是....
'金玉其外'...你明白啦
千萬不要讓自己後悔

原帖由 IpA 於 10-6-3 20:36 發表
品格比成績並更重要
差劣的校風會日漸影響小朋友的價值觀
我所知有關這所學校就是....
'金玉其外'...你明白啦
千萬不要讓自己後悔

你係 LTFC 學生/家長?

回覆 2# IpA 的文章

我是家長,我覺得你真是講得千真萬確。我親眼見到一些乖乖女都沒有讀完中一就已經学壞,完全變了第二個人。還沒有進去讀的學生千萬不要進去,不然你一定會後誨,里面的學生有95%都是壞的。剩下的幾個也遲早學壞。
mnachiteeeeeeeee

原帖由 nb9120manchitli 於 10-6-4 23:33 發表
我是家長,我覺得你真是講得千真萬確。我親眼見到一些乖乖女都沒有讀完中一就已經学壞,完全變了第二個人。還沒有進去讀的學生千萬不要進去,不然你一定會後誨,里面的學生有95%都是壞的。剩下的幾個也遲早學壞。 ...

原帖由 nb9120manchitli 於 10-6-4 23:33 發表
我是家長,我覺得你真是講得千真萬確。我親眼見到一些乖乖女都沒有讀完中一就已經学壞,完全變了第二個人。還沒有進去讀的學生千萬不要進去,不然你一定會後誨,里面的學生有95%都是壞的。剩下的幾個也遲早學壞。 ...

雖然 LTF 唔算係乜嘢好學校,但冇你講得咁誇卦?
我都認識幾個 LTF 嘅學生,完全冇你講得咁。學校冇錯係管理有d問題,但 ed 情況唔凈止佢有。
同埋你對 e 間好似好有偏見喎,見親出d 文都係插e間。

don't guess people

here, people just provides their feeling, right or wrong, leave it to u to decide., this is demoracracy!

feeling only, people have different feeling???

原帖由 elsa2004 於 09-4-2 22:55 發表
請問有無住喺附近的街坊 (由其是愉翠苑)?

認識這間學校的人士?

這校的學生或老師?

可否講吓你哋對這校的意見,由其是"校風"方面,學生的行為表現???

多謝幫忙!!! ...
:;pppp: 樓主個人感受和遭遇甘?

feeling only,,,,

原帖由 pineapple0983 於 10-6-5 11:45 發表

雖然 LTF 唔算係乜嘢好學校,但冇你講得咁誇卦?
我都認識幾個 LTF 嘅學生,完全冇你講得咁。學校冇錯係管理有d問題,但 ed 情況唔凈止佢有。
同埋你對 e 間好似好有偏見喎,見親出d 文都係插e間。 ...

this is feeling, if criticize is not right, this is no more demoracracy?????? how can people come to the street or victoria park to criticize China government.

原帖由 nb9120manchitli 於 10-6-5 19:04 發表

this is feeling, if criticize is not right, this is no more demoracracy?????? how can people come to the street or victoria park to criticize China government.

Your Feeling Only

原帖由 nb9120manchitli 於 10-6-5 19:04 發表

我唔想同你扯到去D維園阿伯、或者係D八十後ge問題咁遠;ed問題連特首都搞唔掂啦!
民主民主,ed只不過係班政棍呃飯食ge技倆黎咋!美國又好民主咩?
講番 LTF 仲好啦!

Don't know what's your point and what's the relevance to this topic.  But lots of grammatical mistakes therein.

原帖由 pineapple0983 於 10-6-6 11:01 發表

我唔想同你扯到去D維園阿伯、或者係D八十後ge問題咁遠;ed問題連特首都搞唔掂啦!
民主民主,ed只不過係班政棍呃飯食ge技倆黎咋!美國又好民主咩?
講番 LTF 仲好啦! ...

你真的很像維園阿伯講說話這麽粗俗的。講番LFT了,你知否上星期五學校發生甚麽事?街外人打電給校長投訴LFC的學生在街外講粗口,於是星期五早會校長在禮堂訓話個幾鐘問有多少學生曾经講粗口?講過粗口的全部企起身,結果全校只有不多過二+人沒有站起身。你又知不知道中一所謂的精英班有一半都是上年留班的?我的兒子就是被你這些違背良心讚LTF好的家長騙了進去讀的。已经進了地獄怎算怎算怎算呢?

原帖由 nb9120manchitli 於 10-6-6 13:53 發表

你真的很像維園阿伯講說話這麽粗俗的。講番LFT了,你知否上星期五學校發生甚麽事?街外人打電給校長投訴LFC的學生在街外講粗口,於是星期五早會校長在禮堂訓話個幾鐘問有多少學生曾经講粗口?講過粗口的全部企起身,結果全校 ...

咁你兒子一定是無講粗口的20人裏的一個.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 nb9120manchitli 於 10-6-6 13:53 發表

你真的很像維園阿伯講說話這麽粗俗的。講番LFT了,你知否上星期五學校發生甚麽事?街外人打電給校長投訴LFC的學生在街外講粗口,於是星期五早會校長在禮堂訓話個幾鐘問有多少學生曾经講粗口?講過粗口的全部企起身,結果全校只有不多過二+人沒有站起身。你又知不知道中一所謂的精英班有一半都是上年留班的?我的兒子就是被你這些違背良心讚LTF好的家長騙了進去讀的。已经進了地獄怎算怎算怎算呢?

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2155365&extra=&page=2

上得來多的會員都知道,
會員對此校評語是好壞參半,
自己點替仔女選擇學校應由自己負責,
不應推卸責任於某會員身上.

你真的很像維園阿伯講說話這麽粗俗的。講番LFT了,你知否上星期五學校發生甚麽事?街外人打電給校長投訴LFC的學生在街外講粗口,於是星期五早會校長在禮堂訓話個幾鐘問有多少學生曾经講粗口?講過粗口的全部企起身,結果全校 ...

首先我並冇同 LTF 講好說話,我對e間學校態度中立。
既然你咁憎恨 e 間學校,點解仲要係度浪費幾年時間,蹉陀歲月?
仲有,"里面的學生有95%都是壞的。剩下的幾個也遲早學壞" <--------------咁咪仲差過 Band3 尾???我相信你問10個人,9個都唔會同意!
或者你真係未見過一D差ge學校啦。

原帖由 pineapple0983 於 10-6-6 20:42 發表

首先我並冇同 LTF 講好說話,我對e間學校態度中立。
既然你咁憎恨 e 間學校,點解仲要係度浪費幾年時間,蹉陀歲月?
仲有,"里面的學生有95%都是壞的。剩下的幾個也遲早學壞"  ...

雖然妳好似說妳沒有仔女讀 ltf....但我幾欣賞妳可以用中肯的說話去回應...唔似有d 人....只係識得去講d 點點點唔好..之類既野.......
我講回我自己...我有一個小朋友讀緊..今年都巳經 高中一了...點解我果時會搵呢間.....因我小朋友當時係踏線...姐係 band 1 尾尾....踏住 band 2 頭....但我唔想等大抽獎時先再去叩門...再去搵學校...同時我們家庭經濟唔太富裕...但又想仔女讀到英中....所以只好將價就貨....(因 ltf 係當時沙田直資最平)....就入了這間...我地仲係第一輪入選......
四年了, 雖然..我小朋友都有埋怨...點解間學校咁嚴架...時常都對佢地d 學生咁鬼嚴...咁多校規...又多管制...又多功課...對d 學生好似軍人咁......連exam 前後 都唔會比d 學生早d 放學...少d 功課..去比多d 時間佢地去應付 exam之類....係冇的....有時開家長會時, 都會同班主任提議下, 希望學校有時體諒下學生...可以比番多d 時間學生...但呢間學校同我地特區政府係一樣的...聽左算數, 一切照樣...係家長...我都覺得好難頂........好辛苦.......雖然每一年都會抱怨...但總算到挨到..又過一年....每年學期尾都會有d 同學離校 or 轉校...但我每次都問我小朋友...ok 嗎  ? 想唔想轉校....但佢每次都話 ok...唔駛轉...因為有d 老師好好人教得好....唔想再轉校又要從新適應.........不過我幾欣賞呢間學校d 教 maths 既男老師...真係教得好好好......因我小朋友 (女仔) 連d maths 都唔會話怕左...仲會話好簡單, 其實明左之後就會好容易....(這都是d 老師功勞...因都要d 老師係用心去教) ....
所以話...上週開名批評 ltf 既人....有沒有想下...呢間學校入面既好學生, 好老師同埋d 家長既感受呢 ? 起碼佢地d 學生唔似一d 出名既英中會有上新聞版既新聞...又唔似一d 中中既男女學生又上 youtube 喇...........

原帖由 fullmama 於 10-6-7 19:01 發表

雖然妳好似說妳沒有仔女讀 ltf....但我幾欣賞妳可以用中肯的說話去回應...唔似有d 人....只係識得去講d 點點點唔好..之類既野.......
我講回我自己...我有一個小朋友讀緊..今年都巳經 高中一了...點解我 ...

請問小朋友選了那3科選修科, 我阿大已中五畢業, 阿細明年高中一, 頭痛緊選科.