用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林大輝中學一問?
go

林大輝中學一問?

請問有無住喺附近的街坊 (由其是愉翠苑)?

認識這間學校的人士?

這校的學生或老師?

可否講吓你哋對這校的意見,由其是"校風"方面,學生的行為表現???

多謝幫忙!!!

我不是沙田友
但親身去過此校睇放學
好彩見唔到d 閒雜人等放學
唔見學生食煙
有少少一pair pair 啦
我亦跟學生傾吓計
佢地話校內校風唔錯
讀書都開心

有朋友囡在此校讀, 佢話程度都高
老師同學生 & 家長都多交流
唔錯的

沙田區多選擇,
所以唔係咁多家長放首選
但呢間設備好, 後台夠
老師質素唔差
可以考慮的

貼解你這樣話林大輝係廠佬博拉票,你認識有幾多?
我是林大輝中學家長,我覺得林大輝是好人,因為他能夠不需家長捐款希望學生有更好的學習環境,興建多用途大樓,不望回報。

學校老師也很關心學生,校風都很嚴,我很滿意。
地盆復工了

原帖由 8864 於 09-4-4 13:58 發表
貼解你這樣話林大輝係廠老人博拉票,你認識有幾多?
我是林大輝中學家長,我覺得林大輝是好人,因為他能夠不需家長捐款希望學生有更好的學習環境,興建多用途大樓,不望回報。

學校老師也很關心學生,校風都很嚴,我很滿意 ...

我想問這校會收band 3學生嗎?我個仔成績很差,但品行ok的,很聽話,成績差只因有學障,我唔想佢唔知會派去d 乜野band 3 學校, (雖然佢都係band 3)我怕會學壞。我已经留意緊呢間學校,因為地點同學費都在我接受範圍。我最concern係校風同d老師係唔係關心學生, 成績反而唔係問題,佢讀緊間小學成績夠好la, 但我同佢温到嘔白泡都追唔上呢

老實講, 我個仔文又唔得武又唔得,你估靠佢亞媽我嘅誠意有無幫助呢?

回覆 # 的文章

其實我個囝都係文又唔係好得、武就非常唔得。
我哋都係見第二次先收,我上次interview時見副校,覺得佢都好nice同好有heart,我想誠意都好重要,至於校風方面,我重係收集緊各方意見,希望多啲朋友可以幫吓手。

回覆 # 的文章

請問(kwoke 3000)

你話→
- 學生多事在於F3~F5 因新校期收生為重

是否這兩年收生好咗,可否講吓....

- 可問聖羅殺老師

這是什麼意思,唔係好明可否解釋一吓,唔該

回覆 # 的文章

請問 (8864)

你個小朋友讀幾年班?
可否講多啲學校的點滴?
我個囝囝真喺好純,小學的老師都叮囑我要揾間校風好啲嘅學校吡佢

原帖由 elsa2004 於 09-4-4 19:32 發表
請問 (8864)

你個小朋友讀幾年班?
可否講多啲學校的點滴?
我個囝囝真喺好純,小學的老師都叮囑我要揾間校風好啲嘅學校吡佢

我有兩個小朋友讀林大輝, 中四及中二, 個人認為校風ok, 學生和一般青年人一樣活潑好動, 因為學校鼓勵設計及運動, 所以創作氣氛濃厚, 及配合一生一體藝, 學校都鼓勵每位學生參加一樣運動, band 1至band 3生都有, 大部分是band 2生, band 3生是指成績不是操行, 學校有課後補習班去幫那些同學, 也有拔尖班幫那些成績好的同學更上一層樓.

大女和同學相處融洽, 今年情人節中四大部份同學自家製作朱古力回校互贈或送給老師, 好sweet. 細仔當年是他自己要讀林大輝, 因為他鍾意運動, 所以佢讀得勁開心.

我眼見學校四年都冇加學費, 仔仔話新大樓已復工, 應沒問題, 林大輝是有心辦學, 校內增設很多奬學金給成績好的學生作為鼓勵.

當然學校都有和一般直資學校的問題, 早年老師的流動性比較大, 近年已好些, 老師都很關心學生, 如功課有問題, 可以幾位同學一起約老師放學校留校問功課, 老師唔會say no.

原帖由 swallowngxx 於 09-4-4 23:02 發表

我有兩個小朋友讀林大輝, 中四及中二, 個人認為校風ok, 學生和一般青年人一樣活潑好動, 因為學校鼓勵設計及運動, 所以創作氣氛濃厚, 及配合一生一體藝, 學校都鼓勵每位學生參加一樣運動, band 1至band 3生都有, 大 ...

不斷上網"大搜查",好多人對這間學校評價好壞參半,都唔知信邊個好。反而見到好多自稱是家長或學生的都覺得滿意或讀得開心。最衰我要返工,如果唔係我都要親自去睇下。

不過亞仔成績咁差,我都唔知收唔收....
有無人可以比多d意见呢?

你亦可考慮大埔兩間直資中學,都近火車站。近太和那間收 band 3。

原帖由 carolyschan 於 09-4-4 16:24 發表

我想問這校會收band 3學生嗎?我個仔成績很差,但品行ok的,很聽話,成績差只因有學障,我唔想佢唔知會派去d 乜野band 3 學校, (雖然佢都係band 3)我怕會學壞。我已经留意緊呢間學校,因為地點同學費都在我接受範圍。我最conce ...

回覆 # 的文章

(swallowngxx)

多謝你呀!!!
有了你的說話我信心增強了不少,
我相信如果間學校真係咁差,
你都唔會比完一個又一個入去讀。

可否幫我問一問你囝囝,
學校多唔多啲欺凌問題?

我個仔現在的學校是一間都幾出名的直資,
但其實欺凌問題非常嚴重,
我個仔因為太純長期遭同學欺負,
所以我至會咁擔心........

插個咀…直資小學有嚴重欺淩問題?你有沒有向學校反映或投訴?
可否PM我告知是邊間學校?
原帖由 elsa2004 於 09-4-5 10:36 發表
(可否幫我問一問你囝囝,
學校多唔多啲欺凌問題?

我個仔現在的學校是一間都幾出名的直資,
其實欺凌問題非常嚴重
我個仔因為太純長期遭同學欺負
所以我至會咁擔心........

回覆 # 的文章

其實都唔係咩秘密

我個仔讀的是優才書院,
其實老師都知道,
佢哋都好好........,
成日幫我照顧住佢,
佢哋都話我個仔係少有的純*由其在這校,
在這校的學生大多都很聰明,
個個都認為自己很了不起,
經常都會連群結黨地蝦啲稍遜的同學,
我個仔只是其中一個,
我個仔試個比人 - 張個書包掟入洗手間
                           - 張個筆袋收埋
                           - 推及按在地下
                           - 用尺指着說:(信唔信我插
                              死你),其實佢係想威比啲
                              同學睇
                      - 長期比人叫傻仔
還有很多很多................

在四年班時佢個中文老師好好,
好錫佢,
佢私低下同我講:(佢話好心痛我個仔咁純,係倒成日吡人蝦,叫我不如同佢轉校,佢話教咁多間學校,都未見過一間啲學生咁差,咁無紀律同愛心),但我最後都無同佢轉校,因為怕四年班尾先轉會影响佢。

我哋留低的其中一個原因,係啲老師真係好好.......  

我這樣說可能好多家長唔認同,
但這都是我和囝囝在這六年的親身經歷

-

原帖由 elsa2004 於 09-4-5 14:18 發表
其實都唔係咩秘密

我個仔讀的是優才書院,
其實老師都知道,
佢哋都好好........,
成日幫我照顧住佢,
佢哋都話我個仔係少有的純*由其在這校,
在這校的學生大多都很聰明,
個個都認為自己很了不起,
經常都會連群結黨地蝦啲稍遜 ...

我都唔知點回應, 如果是這樣你仔仔去到那裏都會俾人蝦, 你有冇帶仔仔去學些運動或功夫之類, 個人硬正d, 多d自信心, 好過幫佢回避, 因為問題始終無解決, 佢將來要面對現實社會, 我地做家長除了給佢學習機會, 還要訓練佢獨立.

回覆 # 的文章

其實我哋都有不段訓練佢,
佢比以前已經好咗D,
我都知佢喺要學强D,
我唔可能保護佢一世,
但性格是天生的,
後天只能幫佢,
不能將佢完全改過來。

我可以為佢做嘅,
就只有揾一間校風好D嘅學校比佢,
之後嘅問題都係要靠佢自己啦!!!
希望佢去一間校風好D長和D嘅學校,
漫漫地成長、快樂、有自信,
我已心滿意足。

你可唔可以幫我問一問你個仔?

其實只要唔係連羣結黨咁嚴重已經好好.....