用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 插班問題 [張貼區]
go

插班問題 [張貼區] [複製鏈接]

Hi 各位媽咪, 小女下學期會轉去聖三一. 小女係細女.剛剛6 years old. 在舊校成績一般. 好擔心佢轉校唔知跟唔跟到. 中. 英.數.常等唔知深唔深. 請各位媽咪指教.

或者有什麼要預備?

0    0    0    0

Dear erylam,

May I know why you 轉去聖三一?

Since my daughter will study P.1 next year, I am also considering transfer my son to this school too.

因為我搬左屋. 想轉間近d.
聖三一係小班教學. 希望老師有多d時間照顧.
而且佢地又轉英小. 咪比佢讀law....
你又有冇朋友d仔女讀緊呀?

可否解答插班問題

各位家長,

我小朋友希望今年插班聖三一堂小學四年級, 現有些問題希望你們可幫助解答:-

1)
貴校好像數年前轉為英小, 但小四是否同以普通話教中文, 常識科是否英文書

2)
貴校的Band one 生比率如何, 一般女生派往什麼中學, 若成績較突出者又派什麼中學

3)
課程深嗎? 學生程度如何?

希望你們能幫忙解答一下, 因我十五十六, 不知應否為小朋友轉校, 而以上答案對我的考慮很有幫助, 謝謝意

[quote]原文章由 bluediamond 於 08-6-2 14:05 發表
各位家長,

我小朋友希望今年插班聖三一堂小學四年級, 現有些問題希望你們可幫助解答:-

1)
貴校好像數年前轉為英小, 但小四是否同以普通話教中文, 常識科是否英文書
----------是由今年小一先改為英小,小二以上仍是用中文教數學及常識,我大仔小五就有maths 既exercises一本,另science有書不過都係只做project無exercises做,亦不用考試。

程度小四的應該不算深?我估計一般每年都有1/4至1/3入到英中(我收到既消息)女仔有入協恩(屬牧區學校)及st. cath(不過幾個)另亦有很多人入銀禧。去年亦有女仔入體藝。

我的大仔都是去年插班小四, 他們有一班是用普通話教中文, 另一班不用普通話教, 但仍會有普通話堂o

升中派位結果學校網頁可查看的o

原文章由 bluediamond 於 08-6-2 14:05 發表
各位家長,

1)
2)
貴校的Band one 生比率如何, 一般女生派往 ...

昨天亞女果班小三插左位男生,
他是由"新加坡"回流香港的...
都學期尾了......!

原文章由 blythe 於 08-6-3 14:30 發表
昨天亞女果班小三插左位男生,
他是由"新加坡"回流香港的...
都學期尾了......!

我大仔小二時都有這個情況,我估應該係先比小朋友適應一下,明年他仍是入讀小三。

插班P3 詢問

9月插班P3 還是25人一班嗎?(小班教學)
有什麼科目用普通話和英文?
小朋友機會多嗎?能培育到有信心嗎?
"過 渡 期 三 至 六 年 級 設 英 語 科 學 科、
  四 至 六 年 級 設 一 節 英 語 數 學 科。"

英 語 科 學 科每星期幾堂?

[ 本文章最後由 豬囡媽咪 於 08-6-22 11:09 編輯 ]
小豬小豬肥o者o者,吃飽就睡呼嚧嚧

聖三一堂

我個仔年九月插班讀小四,請問聖三一堂好唔好呢? 好驚幫佢搵錯學校.... 請問這校校風如何,老師有無愛心? 同學仔好唔好呢? 好担心呀!!!!

[9月插班P3 還是25人一班嗎?(小班教學)
----around 25人

有什麼科目用普通話和英文?----中文科完全用PTH
小一:MATHS、GENERAL STUDIES

小朋友機會多嗎?能培育到有信心嗎?---OK

"過 渡 期 三 至 六 年 級 設 英 語 科 學 科、
  四 至 六 年 級 設 一 節 英 語 數 學 科。"
英 語 科 學 科 ---------每星期一堂

回覆 #2 EvanRyan 的文章

EvanRyan,

我囝囝去年入讀小三, 囝囝雖然都有俾老師罰, 但佢讀得好開心, 將以往官校小一的不快, 陰影漸漸忘掉.  我們遇到的老師除了有愛心外亦好有他們的辦法去教一些喜歡挑戰老師的學生(我囝就是), 老師令他們信服, 自然便會配合老師, 學乖. 睇住佢成績每次都有小小的進步, 我們都很開心, 而且同學比官校的單純, 有愛心.  小班教學, 老師有較多時間兼顧他們的情緒, 祝您囝囝有一個好的新開始, 不要太擔心, 老師, 校長他們是很樂意解答您的疑慮, 而且每位老師有email, 你可隨時發email 詢問, 老師一定回覆的.

原帖由 EvanRyan 於 08-6-23 17:39 發表
我個仔年九月插班讀小四,請問聖三一堂好唔好呢? 好驚幫佢搵錯學校.... 請問這校校風如何,老師有無愛心? 同學仔好唔好呢? 好担心呀!!!!

歡迎來到聖三一, 這是一所校風不錯的學校, 可否分享為何你的囝囝要轉校?

有無聖三一插班生家長解答我問題?

小兒明年考慮考插班聖三一小學三年級,但小兒現讀政府學校三年級,因聖三一小學用普通話、英語教學,我擔心小兒跟不上課程。功課一日大約有幾多樣?插班生開學有沒有舊生照顧?有無家長提供寶貴意見?thanks!

原帖由 Ivanchaoma 於 08-11-4 22:44 發表
小兒明年考慮考插班聖三一小學三年級,但小兒現讀政府學校三年級,因聖三一小學用普通話、英語教學,我擔心小兒跟不上課程。功課一日大約有幾多樣?插班生開學有沒有舊生照顧?有無家長提供寶貴意見?thanks! ...

----我們學校每年各年級都有插班生,好似今年我細仔小二都有2個,不到一個月就已好friend,相處應該無問題!
明年小三(即是我細仔)如果一向係中文數,maths方面要在暑假下一下苦功,雖然maths 主要係計數,但係文字題就要認多d vocab先可以,或者暑期先practise下。
中文是用普通話,如果小朋友一向聆聽方面沒問題,那就ok!如果從未習憤聽普通話,要知會老師,老師會特別照顧。 小朋友適應能力很高,應該沒問題。
學校既老師及家長都好有愛心,互相幫助下沒大問題。你見到呢度d post 大部份插班生都滿意現況,沒有後悔。

插班問題 [張貼區]

我已經將之前有關插班問題topic group 埋1齊
咁樣可以方便考慮插班o既媽咪睇
如果有其他插班問題都可以post o係呢到
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

我只知要考paper
至於考D 咩內容就唔太清楚
另外校長會見家長同小朋友
大家傾下計

原帖由 細BB 於 11-12-12 14:50 發表
我想問插班難嗎?會考D咩?
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~