用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九因歌/乘數表一問?
go

九因歌/乘數表一問? [複製鏈接]

請問現時小學通常會在幾年班要背九因歌/乘數表呢?而學校又會否要求小朋友在課堂上背誦呢?我想早d比小朋友背誦,咁應該點教講呀!

如下:
"5 x 1 = 5"    或 "五一如一"  呢?

謝謝回答!

2    0    0    0

小三先要背乘數表. 我就教小朋友....5一得5, 5二得一十, 5三一十五, 5四中二十....咁咋!

不過, 點背都好...佢地好快上口的. 唔駛太擔心

原帖由 itbaby 於 09-4-1 15:57 發表
請問現時小學通常會在幾年班要背九因歌/乘數表呢?而學校又會否要求小朋友在課堂上背誦呢?我想早d比小朋友背誦,咁應該點教講呀!

如下:

謝謝回答!

...

我囝囝小二(約10月)就要背了. 我果時買左"9因歌"隻DVD, 得閒開俾佢聽&睇, 首歌都幾好聽, 又易上口.
起初時, 佢地會唔係咁熟, 所以如果抽背, (則5X5, 3X8=?)可能唔係咁識, 佢地要由1X?起, 再唸至答到你.
不過, 好快就會識灑!!

我仔仔K1, 已經背緊乘數表, 我都係咪 九因歌 DVD比佢睇.

佢背到3, 我估要背晒都唔係易. 因為佢都仲細.

BUT DVD 真係好有用, 唔係齋TALK, 有畫面睇到 D 數字係點得出來

魅力公主 醒目開學勳章

我冇買碟比阿女睇,每日教d,同佢一齊背,好快已經識晒

Thank you all of your information!

What is the name DVD ?

原帖由 miffylai 於 09-4-1 21:53 發表
我仔仔K1, 已經背緊乘數表, 我都係咪 九因歌 DVD比佢睇.

佢背到3, 我估要背晒都唔係易. 因為佢都仲細.

BUT DVD 真係好有用, 唔係齋TALK, 有畫面睇到 D 數字係點得出來 ...

一般的大型書局都有的!不過,我都諗緊買唔買好?

《小恐龍家族唱背九因歌》
SONY BMG Music Entertainment(HK)Ltd

原帖由 itbaby 於 09-4-3 12:18 發表
一般的大型書局都有的!不過,我都諗緊買唔買好?

《小恐龍家族唱背九因歌》
SONY BMG Music Entertainment(HK)Ltd

正價要HKD180.00, 都幾貴!!

Hi! itbaby,

小女二年級上學期便要學。我每天要她背小小,在行街街期間我會與她當唱歌一齊背誦。間中會抽問,若答對會讚賞,因小朋友得到讚賞會更努力!切記答錯不要責罵要鼓勵!

要背五一如五,不要5x1=5,因為九因歌如歌仔一般易上口。

另我會往書局買一張如巨型海報的乘數表張貼於廳中的當眼處,讓小女不用常常拿著書本來背誦。不用擔心,小朋友很快便能牢記。

[quote]原帖由 itbaby 於 09-4-1 15:57 發表

如下:

謝謝回答!

仔仔依家p.1, 還未需要背, 但我在仔仔k2下學期就買了9因歌dvd 比佢聽, 佢地跟住唱, 好快就識ka la, k3 有時都會忘記, 但只要一給他再聽, 好快就會記得.  所以le 隻dvd 真係唔錯..

原帖由 itbaby 於 09-4-2 11:58 發表
Thank you all of your information!

請問應該幾時比小朋友背九因歌呀?
K2 or K3 or P.1 or P.2?
‹ 上一主題|下一主題