用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2009香港數學奧林匹克(團體)賽果
go

2009香港數學奧林匹克(團體)賽果 [複製鏈接]

http://www.hkmo.org/HKMO.aspx

團體分區賽果:   (4月尚有總決賽)

我是參觀"九龍2區"比賽,喇沙差不多全部都計啱晒,其他學校同學都表示驚訝及敬佩.

係表列上全是了不起的學校,優秀的同學,我感覺同學間只是良性競爭.

我希望家長們能向子女學習..理性,冷靜,中肯.

0    0    0    0

遊戲也吧,平常心,人生路仍漫長

幾好呀,阿仔好似有份去見識

davidmimi, 您好!
我囝囝也有參加HKMO, 他幾享受這比 賽. 從你的發表中好像這比賽出現一些事情, 請告知或PM給我.

我希望家長們能向子女學習..理性,冷靜,中肯.

Hi,

想問下, 呢個奧數係咪open比任何人免費參加? 即係唔使係佢學校學既都得?  因為我個仔學校好似冇主動參加呢d比賽, 但學校又有d數學特訓喎.
Thanks.

原帖由 LittleKidult 於 09-4-1 16:11 發表
Hi,

想問下, 呢個奧數係咪open比任何人免費參加? 即係唔使係佢學校學既都得?  因為我個仔學校好似冇主動參加呢d比賽, 但學校又有d數學特訓喎.
Thanks. ...

我個仔係學校幫佢報.

原帖由 LittleKidult 於 09-4-1 16:11 發表
Hi,

Thanks. ...

http://www.ihmc.edu.hk/content/chicontent.htm

呢組係中四團體,你個小朋友好似係中一,努力吧,實有機會.

4月18日全港總決賽(香港教育學院),可以的話帶小朋友去看看,有得益的.

原帖由 davidmimi 於 09-4-1 16:31 發表

http://www.ihmc.edu.hk/content/chicontent.htm

呢組係中四團體,你個小朋友好似係中一,努力吧,實有機會.

4月18日全港總決賽(香港教育學院),可以的話帶小朋友去看看,有得益的. ...

係唔係有金銀銅獎都可以入決賽架?

Hi LittleKidult,
HKMO每年都舉辦華夏盃,港澳盃,亞洲盃...學生可經家長提名參加個人賽或學校提名參加個人&團體賽.

原帖由 fion414 於 09-4-1 17:33 發表
Hi LittleKidult,
HKMO每年都舉辦華夏盃,港澳盃,亞洲盃...學生可經家長提名參加個人賽或學校提名參加個人&團體賽.

Hi, 即係下年(F.2)可以自己去填表試參加個人賽? 唔使經學校?
Thanks!

我仔係小學組要去深圳決賽, 每位$880, 包車費由港香出發+比賽+參觀深圳...我感覺好似一日遊, 而且要家長陪同, 即係決賽要比$1760, 所以我地次次都唔會去...

原帖由 樂樂 於 09-4-1 16:41 發表
係唔係有金銀銅獎都可以入決賽架?

係呀, 以前報名費$50, 近年全免, 但佢賽前操卷班加得幾貴...
原帖由 LittleKidult 於 09-4-1 17:41 發表
Hi, 即係下年(F.2)可以自己去填表試參加個人賽? 唔使經學校?
Thanks!

原帖由 cman_li 於 09-4-1 14:46 發表
遊戲也吧,平常心,人生路仍漫長

幾好呀,阿仔好似有份去見識

喇沙的勝利,除了有實力外,還有很強的"正確信念"。

好期待總決賽到底是那間學校會勝出.

女兒學校早早出了局了,如果佢嬴了,反而不會post出來,好似炫耀咁.

多謝你!!

這間是奧數協會,小兒都有參加華夏杯, 後來就寄一堆叫你參加特訓的課程, 初賽後又再後來就寄來甚麼決賽報名表, 美其名叫去學生去深圳決賽, 其實係深圳一日遊, 收費要1,760兩位, 非常昂貴, 我覺得"好似搶錢咁", 所以沒有參加 。不知其他家長同意否?

其實另外有一間更具代表性的數學奧林匹克學校 http://www.hkmos.org/ 可供參考。
(小兒學校老師告訴我這間奧校比賽的獎狀很多中學都認識, 記得小兒到某中學2nd interview 時, 他說考官只是叫他從帶去的證書/獎狀中取出奧校比賽的獎狀給他看)

根據前年的星島日報報導, 樓主所述的是奧協, 是抄襲香港奧林匹克數學學校, 用差不多的名字開辦, 連網頁的英文名字也差不多, 我覺得有混淆視聽之嫌。

如果你是小四學生, 記得明年參加小五比賽, 因為六年級的比賽獎狀是趕不及自行收行時呈交的。奧協和奧校都可以參加, 因為是比賽是免費的, 而參加她們的課程便要自己衡量了。

此乃個人經驗及愚見!

我地唔會專登比錢去讀奧數課程, 通常都係就咁去考天才. , 得就得, 唔得都唔係咩大問題, 只係當測試下個頭腦.

講真,去到中學仲要俾錢讀奧數,no啦...小學就為左搏幾張証書去考中學,上左中學,個女的課外活動(田徑,網球,劍橋....)差不多收晒工,剩番鋼琴.

今次都係學校俾錢同老師訓練,$0花費才會參加.

原帖由 maglam1985 於 09-4-1 23:07 發表
這間是奧數協會,小兒都有參加華夏杯, 後來就寄一堆叫你參加特訓的課程, 初賽後又再後來就寄來甚麼決賽報名表, 美其名叫去學生去深圳決賽, 其實係深圳一日遊, 收費要1,760兩位, 非常昂貴, 我覺得"好似搶錢咁", 所以沒 ...

我都覺得佢d課程好貴,

有一間叫香港資優學院http://hkage.org.hk/b5/

亞仔舊年中3學校推薦佢去讀數學,e + 好似自己可以去報名讀,係免費架,亞仔好仲意d導師,佢學到好多野.

同意!!
我都有此感覺.所以也是每次不參加.

原帖由 maglam1985 於 09-4-1 23:07 發表
這間是奧數協會,小兒都有參加華夏杯, 後來就寄一堆叫你參加特訓的課程, 初賽後又再後來就寄來甚麼決賽報名表, 美其名叫去學生去深圳決賽, 其實係深圳一日遊, 收費要1,760兩位, 非常昂貴, 我覺得"好似搶錢咁", 所以沒 ...

"奧數協會"就自然識計數啦...ha..ha..

蝕錢攪學校的比賽,增加自己的認受性,咁當然係個人賽及課程斬番一筆啦。

原帖由 davidmimi 於 09-4-2 23:46 發表
"奧數協會"就自然識計數啦...ha..ha..

蝕錢攪學校的比賽,增加自己的認受性,咁當然係個人賽及課程斬番一筆啦。

davidmimi: 同意你嘅講法。

我記得有間叫"傑出學生協會"重衰,前年尾學校叫我個仔參加, 話每間學校只可以派幾個去,但後來話要畀$300蚊做智力測試, 我為咗張獎狀, 而且係學校叫, 所以參加咗。

交咗表有幾耐,個協會就寄信嚟, 話有乜有物嘅資優測試叫我個仔參加, 原價3仟幾, 現盛為$300, 另外有個乜嘢紀念水晶座極具保存價值, 有唔知名人(好似係江澤民) 嘅真跡名句刻在上面, 可以喺測試嗰日攞埋。我梗唔落搭啦!

評選分兩部份, 面試同智力測試, 面試叫埋啲好以中學畢業廿幾歲後生仔後生女做考官, 我都覺得有啲怪。到電腦智力測試當日人山人海, 中小學生都有, 不過由小一至中學都係同一份卷, 佢哋話智力同年齡冇關係, 真係令我疑惑?!

我見到真係有啲傻人畀錢買個水晶膠座呀!!!

智力測試後又寄嚟話佢哋叫我個仔作一篇文章, 佢哋會結集成書, 然後送俾香港的學校, 不過要我個仔自己買10本, 每本$50, 而且版權要歸佢哋, 佢哋真係顛顛哋, 當啲家長係白痴! 後來好似仲有一啲講座叫家長或者學生參加, 我啋佢都傻!  

後來同學校講先知, 學校都唔知會咁, 佢哋都係第一次收呢個協會嘅信, 唸著對學生有幫助先叫學生參加。

個協會話自己係非牟利, 係一班志同道合嘅老師組織嘅會, 簡直荒謬到極呀!!

所以各位家長報名參加課程或考試前, 要先睇清楚, 尤其記得唔好參加呢個叫 " 傑出學生協會"。
‹ 上一主題|下一主題