用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買鋼琴, 請提供寶貴意見
go

買鋼琴, 請提供寶貴意見 [複製鏈接]

小兒將會考五級鋼琴, 現想買部鋼琴, 請問有何介紹及應注意那些事項?

謝謝!!!!
   0    0    0    0

我買了Yamaha U1 (日本原廠, 在X利買的),差不多一年。發覺琴鍵之間的空位會愈彈愈大 (當時在X利琴倉開了3部U1給我選擇,沒有發覺這個問題的),由其是Middle C 附近的琴鍵。X利的調琴師傅已修理過,但沒有太大改善。對Yamaha 有些失望,始終部琴成4萬幾元架。

另外就是空間的問題, 在琴倉選琴時因琴倉有成幾千呎咁大,係唔會察覺聲音迴響的問題。但當把琴放在家中便不同了。我把琴放在客廳(客廳有接近300尺), 發覺聲音迴響很大,由其是Yamaha鋼琴琴音很硬, 迴響很剌耳。想像一下妳在房間坐在喇叭面前,把HiFi音量開到最大,我相信妳不會覺得是享受了吧!

但琴行的練琴室不同的地方,是它們有吸音板和地毯, 這些物料有吸音效果的。但一般家庭會多數把琴放在客廳或房間裹,而這些地方多數沒有上述的設備呢。

如這也是妳考慮的問題, 琴音柔和的Kawai 會係一個選擇。However, I've bought it already.  I've no choice anyway.  So sad...

簽名被屏蔽

原帖由 浩浩daddy 於 09-3-31 10:23 發表
我買了Yamaha U1 (日本原廠, 在X利買的),差不多一年。發覺琴鍵之間的空位會愈彈愈大 (當時在X利琴倉開了3部U1給我選擇,沒有發覺這個問題的),由其是Middle C 附近的琴鍵。X利的調琴師傅已修理過,但沒有太大改善。對Yamaha ...

我個廳細過你果個,但無乜呢個情況出現喎,你個廳好密架?我個琴131高添呀

Bigger space of course will help the transmission/ reflection of sound.  Another factor to consider is the absorbency of the internal finishes as well as the furniture.  What are the floor/ wall finishes of your living room?  Is the piano put too close to the TV or the like?

原帖由 浩浩daddy 於 09-3-31 10:23 發表
我買了Yamaha U1 (日本原廠, 在X利買的),差不多一年。發覺琴鍵之間的空位會愈彈愈大 (當時在X利琴倉開了3部U1給我選擇,沒有發覺這個問題的),由其是Middle C 附近的琴鍵。X利的調琴師傅已修理過,但沒有太大改善。對Yamaha ...

Budget $30,000.,  他有心機繼續學上去的。 坊間特別喜愛 Yamaha & Kawai, 我則無特定產地&品牌, 只想合乎 budget & 質素。 其實現在內地琴的質素如何呢 ??

原帖由 ming2 於 09-3-31 11:40 發表

你有幾多budget??囝囝係咪有心繼續學上去??心目中有冇咩品牌/產地係喜歡0既??

Sindy,

請問琴的高度影響大嗎

原帖由 Sindy 於 09-3-31 13:03 發表

我個廳細過你果個,但無乜呢個情況出現喎,你個廳好密架?我個琴131高添呀

浩浩daddy

客廳不超過200尺, 似乎適合找些聲音比較柔的鋼琴, 對嗎 ??

簽名被屏蔽

原帖由 Sandrama 於 09-3-31 21:58 發表
Sindy,

請問琴的高度影響大嗎

琴箱會大d丫麻...........我個琴仲係米字背,前面開蓋,d音好出,都唔覺有野喎

Hi Ming2,

1) Yamaha 日本造, 要幾錢 ?
2) Kawai K3  日本造 ?
3) 在 KK 睇琴. 介紹一只大陸"海倫"琴, 請問資素如何 ?

原帖由 ming2 於 09-3-31 22:56 發表

如果係三萬蚊,咁都可以買到Kawai K3 0既...Yamaha就只可以買到大陸裝0既U1..

如果你想有埋二手市場,咁多數都唔會考慮大陸牌子架啦...anyway, pls check pm la ...

簽名被屏蔽

YAMAHA U1 from Tomlee 都ok

醒目開學勳章

我屋企部toyo都成廿年啦!果陣買都成兩萬幾.我想換部yamaha.如果去大行買有幾多折呢?同邊隻model會好d?我去睇過好貴.我budget係5萬蚊到.

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

我買到8級可以用.如果我一買就唔會換啦.五萬只係買到u1,yus1咋... 我仲想買個好小小.甘u3,yus3幾錢到呢?乜依家d琴甘c貴.呢幾日再去睇睇先.

原帖由 ming2 於 09-4-6 22:17 發表

Kit2004

你幾多級用呀??買新yamaha一定係去tom lee買架喎...不過五萬蚊都最多只係買到u1,yus1要over 50K架..

原帖由 kit2004 於 09-4-7 01:03 發表
我買到8級可以用.如果我一買就唔會換啦.五萬只係買到u1,yus1咋... 我仲想買個好小小.甘u3,yus3幾錢到呢?乜依家d琴甘c貴.呢幾日再去睇睇先.

可以嘅話當然買好一點,用佢二,三十年。
可以揀嘅話當然亦是先考慮Yamaha。
U3/YUS3---考FT都完全冇問題。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

原帖由 kit2004 於 09-4-7 01:03 發表

我的小朋友最近參加通利的比賽送了張減$2000 的禮卷, 我問過可買大部份 (不計最平特價和三角琴) yamaha 的鋼琴款, 因為我不需要買琴, 又不想浪費, 想以超低價售出/以郵票交換.
(你可以先打電話到tom lee 問你想要的yamaha款可否用$2000 減價卷), 可以的話可pm 我
(補充一句, 該卷有效期至30/06/2009)

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

ming2:

我今日再去tom lee睇.復活節做緊特價.
u3$57800
yus5$79800

呢個係供價.

但我仔miss唔建議我買yusk5,佢話唔使太高級同會係屋企彈驚好嘈.

仲有如果我真係買新琴,屋企個舊要放.我諗3-4千到啦.個琴雖然舊但其實仲好好聲.
‹ 上一主題|下一主題