用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優vs過度活躍vs讀寫障礙
go

資優vs過度活躍vs讀寫障礙 [複製鏈接]

請問有沒有小朋友屬於資優生,但又有輕微過度活躍及懷疑讀寫障礙 的家長可以分享0下呢?

仔仔一向專注力弱,上課有時會自己行來行去及自己玩或拎書睇(簡單說像遊魂),家長日已經有心理準備被老師投訴,但老師竟然叫我們幫他做 IQtest,並讚他 好 smart,認知能力高,但我們覺得他太細(3歲10個月)不太合適做 test 住,所以無做。近日他身體不適睇家庭醫生,醫生話亞仔有專注力不足及輕微過度活躍症,而近日開始教亞仔寫字,發現他有倒轉寫字及的情況,所以想問大家有沒有遇過或見過這種情況?
   0    0    0    0

有這些問題, 不用估, 直接去協康會或政府醫院,都有兒童評做小組. 直接去報名排期. 你的小朋友有沒有問題都好, 做家長的都不要怕及要面對, 快快查出真相早日跟進, 大部份都沒有問題的. 其實, 那個小朋友不動. 香港有很多這類小朋友, 他們一切正常, 只是好動及頑皮..

原帖由 kenzonat 於 09-3-27 12:02 發表
請問有沒有小朋友屬於資優生,但又有輕微過度活躍及懷疑讀寫障礙 的家長可以分享0下呢?

仔仔一向專注力弱,上課有時會自己行來行去及自己玩或拎書睇(簡單說像遊魂),家長日已經有心理準備被老師投訴,但老師竟然叫我們幫他做 ...
不好意思!不懂怎樣回答你的問題....但我個囡在3歲時(k1)也是有倒轉寫字及的情況,到k2就沒有,至於遊魂係因為沉悶,阿囡到而家都有,佢可以做做下功課都可以將兩舊擦膠當做人物,自己玩餐包,更何況上堂時,最好笑連跳舞老師也是說她要時時叫佢個名,佢先至專心,最慘今日第二堂學游水,阿sir講明你再走,就要佢唔可以用浮版,係囉,記得一分鐘,阿sir走咗教人,佢又走開,阿sir都話阿囡有資質,已經懂游基本工,又特別教佢d深d,所以就自己走咗去游,你話係咪仲煩,話晒第二堂,仲係未得,但係,我都開過topic問點先知道自己個小朋友係超班馬,要check I.Q.,好多家長都話唔check好過check,香港教育沒有培訓資優,無必要check.......不過既然smartyl有好野叫話可以去協康check下,試下又無妨,如果o.k.通知我,我都想試下,放心,每個父母心目中既小朋友就係最叻既....

Sometimes if the child think the thing that the teacher teach in the class is too easy. they will feel bored and do something else.  Or may be he has no interest in what the teacehr said in the class.  
No need to be so worry.  It is normal but if you want to help him in the concentration area. you can check out the Montessori teaching method.
This method encourage the children learn from experience.. he actually need to do it , try it by himself and he can choose something to do follow with his interest.  http://en.wikipedia.org/wiki/Montessori_method
take a look first before you decide to bring your child to do any test.  

原帖由 kenzonat 於 09-3-27 12:02 發表

仔仔一向專注力弱,上課有時會自己行來行去及自己玩或拎書睇(簡單說像遊魂),家長日已經有心理準備被老師投訴,但老師竟然叫我們幫他做 ...

如果醫生都咁樣講, 你亦可以叫醫生寫信轉介你去政府排期做test.

了解多d, 盡早可以幫到小朋友.
[url=http://www.TickerFactory.com/]

資優>專注力不足

資優..多少父母向往的字眼,我是資優兒童的母親,當我得知訐估結果時喜憂交集,喜的是感謝上天送一份厚禮-聰明的兒子
我擔憂的部分問題也許你身同感受,學校投訴一個問題接一個問題的同時,我接觸到另一個令人頭痛的字眼...專注力于不足這時我才明白老天開了個公平玩笑,從此我不停找尋各界的資源和支援,包融的學校;岐視;誤解;复診;吃葯;無奈;無助;酸甜苦辣萬般滋味在心頭,如果可以選擇我寧願一切正常..........

有投訴就有學返啦

囝囝小學時被投訴到我唔想去學校,現在因欠交功課被學校迫令退學一直沒找到适合的學校請問類似情況可否交流分享

zxc435hk ,

請問你小朋友正就讀那一類學校? 如果是官/津校, 學校是不能迫令學生退學!!!就算停課, 學校是必需有合适的安排 & inform 教育局, 先可以停學生課.  你有無同教育局傾過?  要找學校所屬地區的officer, 一定會幫你的!

原帖由 zxc435hk 於 09-10-7 15:14 發表
囝囝小學時被投訴到我唔想去學校,現在因欠交功課被學校迫令退一直沒找到适合的學校請問類似情況可否交流分享
‹ 上一主題|下一主題