用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園(英普pm班) vs HKPS(中英am班)
樓主: TaTa83
go

學之園(英普pm班) vs HKPS(中英am班) [複製鏈接]

原帖由 TaTa83 於 09-3-31 11:56 發表

icic, 其實我仔仔依家係學之園插左n1班, 前幾日我同佢班主任傾過電話, 佢話我仔仔跟到, 能力仲係average之上, 佢既advise係可以俾佢上k1, 但之前同c6一早決定左俾佢做大仔, 所以至搞到咁煩lor~ 因為讀左LH呢幾個 ...

tata83,

my son is also born in Dec 06.

in the long run, being a big kid will be better. but if ur kid shows confident in the school, u may consider repeat K2 as K2 will be much more difficult if comparing with K1. The drawback is the kid will be older in K2 and may understand that he repeats. (i m worrying about the psycho. side).

tata

學之園真係好好
我都好滿意
我相信你都幾頭痕
不過仲有時間觀察吓先
到時先算啦

原帖由 TaTa83 於 09-3-31 11:56 發表

icic, 其實我仔仔依家係學之園插左n1班, 前幾日我同佢班主任傾過電話, 佢話我仔仔跟到, 能力仲係average之上, 佢既advise係可以俾佢上k1, 但之前同c6一早決定左俾佢做大仔, 所以至搞到咁煩lor~ 因為讀左LH呢幾個 ...

原帖由 elmolly 於 09-4-1 15:49 發表

我都去過HKPX/KX/Victorix/X浙/靈X堂到interview, 覺得LH既老師係one of the best, 不過唔知點解佢無其他學校咁出名

Agree! LHK has 3 campus.  The 2 located in W.KLN and Hunghom is quite new (less than 10 years).  I believe that LHK will become a famous KG with very high reputation within the coming 10 years.

原帖由 仔仔錫錫你 於 09-4-1 15:47 發表

睇你諗n1 or k1 喇!
n1 就一定唔收細b 架喇, 學校無可能吉左個位幾個月hold比你, 當然插班生收細b已經係另一回事.

k1 收生標準就同其他kg差唔多, 大細b只係其中一項, 佢地重會睇多樣"父母中小學", 點解?  如果你 ...

hello 妳好ah!!!

凱XXLH收左我女K1了...... 我太遲報N1所以佢話真係無位Lu...... 我依家同女番Playgroup.... 8月番LH lor....

我女0612細女.....依家廣東話都麻麻......有啲驚...... 所以想知多啲lor......

簽名被屏蔽

原帖由 仔仔錫錫你 於 09-4-1 12:31 發表
學之園正常唔會收細b, 如果你已經讀緊學之園n1咁我會話讀學之園k1 好d, 起碼阿b唔再需要從新適應環境, 而且讀得學之園都應該住付近, 好過每日搭1hr 車去kln tong, $是小, 安全是大.

我自己覺得學之園同hkps 都係差 ...

其實我仔仔都係搭校巴返學架, 不過因為係尾站上, 所以車程都係五分鐘左右, 我地住油麻地, 所以去大角咀同九龍塘車程都差唔多, 反而去九龍塘可以自已湊返放學, 因為可以一程車到, 而LH比較隔涉, 無得一程車, 所以咪坐校車lor~

Hi, may I know the tuition fee and more info. on the playgroups?  thanks.

原帖由 TaTa83 於 09-4-2 10:04 發表

其實我仔仔都係搭校巴返學架, 不過因為係尾站上, 所以車程都係五分鐘左右, 我地住油麻地, 所以去大角咀同九龍塘車程都差唔多, 反而去九龍塘可以自已湊返放學, 因為可以一程車到, 而LH比較隔涉, 無得一程車, 所以 ...

原帖由 vane@nana 於 09-4-1 14:18 發表

hi tata83:

妳好ah!!! 之前新年團拜見過下...... 我的女兒也今年 K1細女讀學XX (中/英班)ka ....... (記得嗎) he he...... 妳就好la...... N1有位..... 我好遲先報無位無得讀..... 依家番 Playgroup 咋!

妳仔仔讀 ...

Of course I remember you la~
原來都幾多0612入左LHwor, 證明LH係會收細b la~
ah仔依家係LH真係返得好開心, 班主任好好, 之前每星期都會call我講呀仔係學校ge情況, but係呢兩個星期小左, 只有call一次, 可能係呀仔適應左喇, 不過每次都講得好details, 一d都唔似敷衍我, 我d朋友都話聽得出老師係真係有留意小朋友wor~
Btw, 都咪話大仔著數呀, 因為我諗06細b加埋07 ge大b今年年尾interview都有好多, 所以相對於再考一條龍ge學校, 真係信心不大ar~
得閒大家出黎聯誼下添仲好ar, 哈哈哈~

原帖由 bakusensei 於 09-4-1 16:37 發表

tata83,

my son is also born in Dec 06.

in the long run, being a big kid will be better. but if ur kid shows confident in the school, u may consider repeat K2 as K2 will be much more difficult if c ...

我都怕佢k2 repeat已經有自已主見, 所以咪諗住佢依家仲傻下傻下咁repeat左n1先lor~

原帖由 Babyeddie 於 09-4-1 20:37 發表
tata

學之園真係好好
我都好滿意
我相信你都幾頭痕
不過仲有時間觀察吓先
到時先算啦

唉m 無喇, LH出左回條要我交留位費, 最後.......無交!

k1 唔同 n1, k1 係"正常"唔收細b (當然唔包括後備入果d).  如果想係正取生入, 機本條件要玩緊佢d playgroup / 讀緊n1, 大b... 如果你咩都無, 老實講我唔相信今年or明年有細b會以正取生入校.  

唔好講咩先兩年!!!  果批b 係沙士果兩年出生, 果兩年出生率勁低, 唔好話收細b, 學校能否收足生唔需要殺校都開心.  2007/08出生率差唔多係沙士年double (more than 50%-80%), 加上有d kg早兩年被殺, 入kg 競爭就更大.

原帖由 TaTa83 於 09-4-2 10:04 發表

其實我仔仔都係搭校巴返學架, 不過因為係尾站上, 所以車程都係五分鐘左右, 我地住油麻地, 所以去大角咀同九龍塘車程都差唔多, 反而去九龍塘可以自已湊返放學, 因為可以一程車到, 而LH比較隔涉, 無得一程車, 所以 ...

原來係大角咀學之園, 我以為係青衣果間!!  如果係青衣果間就真係唔好放棄!!

原帖由 buu0605 於 09-4-2 11:11 發表
Hi, may I know the tuition fee and more info. on the playgroups?  thanks.

學費$3700/月(中英文班), 校車$480/月(油麻地出發來回計, for your reference only),什費唔記得左, 好似千鬆d/半個學期, 之後無其他費用喇, 生日會個d都包哂~

我唔知凱帆分校同其餘兩間分校收生係咪有分別, 我慶幸仔仔係以細b身份正取生入到, 再wait到插班n1位, 不過同意仔仔錫哂你個講法, 因為07 & 08出生率高, 所以唔排除LH會考慮收大b先~

仔仔

我了解LH k1 都收細b正

我女都係正取生入校
之前真係咩都無做
冇join playgroup冇讀緊n1

其實佢interview時都好公平
係同另一位考生一起考
MISS都會睇好多野

原帖由 仔仔錫錫你 於 09-4-2 12:12 發表
k1 唔同 n1, k1 係"正常"唔收細b (當然唔包括後備入果d).  如果想係正取生入, 機本條件要玩緊佢d playgroup / 讀緊n1, 大b... 如果你咩都無, 老實講我唔相信今年or明年有細b會以正取生入校.  

唔好講咩先兩年!!!   ...

都好明白你的choice
最緊要開心
原帖由 TaTa83 於 09-4-2 12:11 發表

唉m 無喇, LH出左回條要我交留位費, 最後.......無交!

原帖由 TaTa83 於 09-4-2 11:43 發表

Of course I remember you la~
原來都幾多0612入左LHwor, 證明LH係會收細b la~
ah仔依家係LH真係返得好開心, 班主任好好, 之前每星期都會call我講呀仔係學校ge情況, but係呢兩個星期小左, 只有call一次,  ...

Hi tata83:

妳confirm HKps la ..  reject LH 09K1 la? Oh! 我仲諗住多個friend得閒傾下

不過我明白Hkps真係好多人話好ka!!!! 一條龍多人爭都要爭ka..... 盡力比佢試, 唔得都攞個經驗之ma..... 我都會試考一條龍見識下ka......

今次旅行唔成事ah!!! 太多人cxl woo...... 下次見再傾下先,記住互相報下料ah!!!

原帖由 Babyeddie 於 09-4-2 14:42 發表
仔仔

我了解LH k1 都收細b正

我女都係正取生入校
之前真係咩都無做
冇join playgroup冇讀緊n1

其實佢interview時都好公平
係同另一位考生一起考
MISS都會睇好多野

...

Hi babyeddie:

我女都係0612. 09K1中英 Ka...... 同妳打個招呼先!
Nice to meet you ah!!!

原帖由 ming2 於 09-4-2 00:01 發表

vane@nana

學之園係咪唔收細B,我可以答你唔係...因為囡囡以前個班都有d係11/12月出世0既同學仔...不過可以話你知0既係佢地0既老師真係好有耐心同愛心, 我兩個囡囡係班入面係"超細"B..因為佢地跳左班,但係老師都好 ...

Hi Ming2:

好多謝妳的意見! 我放心好多了!聽妳地過來人講完....都無甘驚..... 妳知la..... 只係interview見嗰幾十分鐘..... 都想知多的lor!

原帖由 Babyeddie 於 09-4-2 14:46 發表
都好明白你的choice
最緊要開心

謝謝你, 希望無錯啦.....
‹ 上一主題|下一主題