用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院好定九龍華仁好
樓主: Ice1018
go

英華書院好定九龍華仁好 [複製鏈接]

中學會考統計數據,就好似上市公司財務報表,只能作參考,請你看清楚,拔萃排第15呀,咁係咪拔萃又差咗呀!!

請睇埋底部(註),只為達70%合格率,而肯提供數據的46間學校,不代表全九龍呀.

編輯肯定知無參考性,純粹為你呢類鍾意睇統計數據的人而做.

100%合格率!!! 可能性極低!!!!

1級200人,每人報6科,即共做1200份paper
(200 x 6 = 1200) 0% Fail??

要做到0% Fail, 保証無人失手,無人成績差, 除了行政手段,接近無可能的, 你問問那些100%學校,校內試有冇人Fail??肯定會有,咁點解公開試,咁緊張情況反而可以做到0% Fail呀!!

如果無做"數據",低於10% Fail, 已經係好成功的, 奈何市面上太多"假數"了.

成日知少少扮代表,你係BK就過日晨,我係BK係搵料架,一日看幾百次架!!!!

最初是英華和九華比, 為何突然變成同喇沙比較?!

我朋友的兒子是去年讀九華, 她說兒子功課太少, 過份輕鬆, 自由度太大。老師也曾對我說, 如果囝囝自律性和自我學習的態度比較弱, 便不要選九華。聽說由於九華對學生太寬鬆, 所以成會考成績下滑, 甚至乎聽說若不喜歡的科目只要家長寫信, 便可不讀此科目(我想不會吧, 若是真的, 便太寬鬆了, 希望不是真的)。

希望換新校長, 有一番新景象吧!

各位 :

已經有人收到reject信, 有冇知道詳情.

是「無聊」還是「擊中要害」? 程度多少?

知識水平不同的家長,自有不同的判斷!

各校派駐的「網上打手」,費神了! 回校領功吧!

原帖由 marius 於 09-3-27 17:11 發表
抱歉說句,這觀點我認為甚無聊。   

要評定中學水平(津校&有參加乙部派位),只需計頭30-40%學生成績已足夠了,而乙部派來的學生,是無法作準的,隨時有一屆抽晒全部band 1尾回來,咁當屆的數據便會暴跌了,來屆抽晒band 1頭,數據又會暴升的...

醒目開學勳章 王國長老

100%合格率!!! 可能性極低!!!!

1級200人,每人報6科,即共做1200份paper
(200 x 6 = 1200) 0% Fail??

要做到0% Fail, 保証無人失手,無人成績差, 除了行政手段,接近無可能的, 你問問那些100%學校,校內試有冇人Fail??肯定會有,咁點解公開試,咁緊張情況反而可以做到0% Fail呀!!

如果無做"數據",低於10% Fail, 已經係好成功的, 奈何市面上太多"假數"了.

成日知少少扮代表,你係BK就過日晨,我係BK係搵料架,一日看幾百次架!!!!

其實我都質疑過,
沙X真係勁到咁!!
有人話100%整體合格率係指會考5科合格,
但係我都好疑惑????
不過你又唔使咁激動!!!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 davidmimi 於 09-3-28 11:43 發表
要評定中學水平(津校&有參加乙部派位),只需計頭30-40%學生成績已足夠了,而乙部派來的學生,是無法作準的,隨時有一屆抽晒全部band 1尾回來,咁當屆的數據便會暴跌了,來屆抽晒band 1頭,數據又會暴升的... ...

合理, 唔怪得多數學校有兩班精英班啦,
其他嘅唔係教唔到,好多係力不從心。

路過....一點感想:

學校本無類(有教無類),家長自擾之.

我女讀的是官津校,有兩班精英班,記得F1時我跟主任傾談,佢都有提及近年收生質素下降,每年都有班比較差的。 而且兩年的班主任都強調最好能入到精英班,因為學習氣紛相對比較好,我相信對老師而言,是比容易教,成功感也會高些。

原帖由 ZZdaphne 於 09-3-28 11:52 發表

合理, 唔怪得多數學校有兩班精英班啦,
其他嘅唔係教唔到,好多係力不從心。

唔認為學校係咁! 如果唔係把學生分banding 作什!

原帖由 pcjoemama 於 09-3-28 17:15 發表
路過....一點感想:

學校本無類(有教無類),家長自擾之.

maglam1985,

阿女學校每年都有舊生入九華, 同幾個唔同年級既家長傾過, 都話自己個仔好得閒, 唔止係九華, 皇仁都一樣, 名校好多都靠學生自己, 所以正如你所講, 如果小朋友自律性唔夠, 就千萬唔好入這類靠自己既學校.  

原帖由 maglam1985 於 09-3-27 23:36 發表
最初是英華和九華比, 為何突然變成同喇沙比較?!

我朋友的兒子是去年讀九華, 她說兒子功課太少, 過份輕鬆, 自由度太大。老師也曾對我說, 如果囝囝自律性和自我學習的態度比較弱, 便不要選九華。聽說由於九華對學生太 ...

原帖由 88muimui 於 09-3-28 17:27 發表
唔認為學校係咁! 如果唔係把學生分banding 作什!

我深信所有的學校都以教好學生為大前提,所有的老師都想自己的學生上進好學,學生Banding之分不過係學生個人好學與否的結果,即使普通學校一樣有叻學生產生.

我女學校都係這類,有分班好啲。

原帖由 必必 於 09-3-28 17:48 發表
maglam1985,

阿女學校每年都有舊生入九華, 同幾個唔同年級既家長傾過, 都話自己個仔好得閒, 唔止係九華, 皇仁都一樣, 名校好多都靠學生自己, 所以正如你所講, 如果小朋友自律性唔夠, 就千萬唔好入這類靠自己既學校. ...

我反而覺得好多學校係想教d好嘅學生為大前提喎!  如果唔係做乜要interview 丫!  不過個人覺得無可厚非。

原帖由 pcjoemama 於 09-3-28 17:51 發表

我深信所有的學校都以教好學生為大前提,所有的老師都想自己的學生上進好學,學生Banding之分不過係學生個人好學與否的結果,即使普通學校一樣有叻學生產生. ...

原帖由 b-7 於 09-3-27 14:39 發表
我試從歷史的角度去看:

九華的辦學團體是耶穌會,它的傳教士在明代中葉至清代初期,進入中國,引進西方天文、數學等知識,自己亦融入中國社會,作出無私奉獻。

英華呢,它的創辦人,是與鴉片商人結夥,乘搭販賣鴉片的商船來中國找 ...

真係想問你呢段文章同兩中學學習或成績有甚麼關係?
就算父母走私販毒, 他們的子女不一定相同。

原帖由 b-7 於 09-3-28 11:33 發表
是「無聊」還是「擊中要害」? 程度多少?

知識水平不同的家長,自有不同的判斷!

各校派駐的「網上打手」,費神了! 回校領功吧!

...

甚麼是各校派駐的網上打手? 我當然是其中一位小學生的家長(絕對不是德信家長, 不過認識德信家長, 叫我看看你在小學雜談的德信版的言論, 其實我都想知德信有甚麼開罪你, 是否身受其害, 不妨說出來聽聽。), 只是不值你有時在網上的言論而已。幾百年前甚麼鴉片跟現在選校有何關係? 英華又不是販賣毒品的學校。

忘了問你: 你說知識水平不同的家長,自有不同的判斷!, 這是甚麼意思?? 你可以將不相干的事混為一談, 相信你的知識水平高極有限, 其他網友同意否?

Maglam
  我非常同意你的意見,我哋家長有時連学校依家嘅情況都未能完全清楚,唔通仲要理埋幾十年前嘅創校歷史?即使係事實,亦唔代表依家嘅情況,對升中選校無意思。那人真無聊!講呢D嘢比人覺得很奇怪!

MoneyWong,

Pls check PM

原帖由 MoneyWong 於 09-3-28 10:06 發表
各位 :

已經有人收到reject信, 有冇知道詳情.

會考及格率是指考生有五科及格

原帖由 davidmimi 於 09-3-27 23:34 發表
中學會考統計數據,就好似上市公司財務報表,只能作參考,請你看清楚,拔萃排第15呀,咁係咪拔萃又差咗呀!!

請睇埋底部(註),只為達70%合格率,而肯提供 ...

會考及格率是指考生有五科及格. 如果學校有100%會考及格率, 即是指該校的全部學生有五科及格. 而該校的某些學生可能有一, 兩科不及格, 但如該些學生有五科及格的話. 都會被計為會考及格.

老實說, 如果小學的成績是band 1的話, 中學會考有五科及格可說是最基本的要求. 相反九華的會考及格率是82.8%, 如一級有200人, 即是話可能全級有三十多人會考連5分都冇, 和全港band 1學校的成績有很大的差距.

從九華校友的blog看九華之現況:
http://wyk1971.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=670152

原帖由 maningshan 於 09-3-29 00:08 發表

會考及格率是指考生有五科及格. 如果學校有100%會考及格率, 即是指該校的全部學生有五科及格. 而該校的某些學生可能有一, 兩科不及格, 但如該些學生有五科及格的話. 都會被計為會考及格.

老實說, 如果小學的成績 ...

合格的定義係人都知,但100%合格率真係無咩可能,成間學校點會個個讀書呀,仲要每人都中英數合格喎。

你好似覺得davidmimi撐緊九華咁,佢咪話左九華成績跌咗囉。

‹ 上一主題|下一主題