用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院好定九龍華仁好
go

英華書院好定九龍華仁好

如果英華書院收咗入唔入好? 定係等九龍華仁嘅7月派位結果好?
請幫忙比d意見!
艾媽媽

I heard it is good, both academic and spiritural education for the boys. Do you know when the final result will be available?  I am also waiting for this school. Good luck.

原帖由 Ice1018 於 09-3-26 10:25 發表
如果英華書院收咗入唔入好? 定係等九龍華仁嘅7月派位結果好?
請幫忙比d意見!
艾媽媽

原帖由 OnEarth 於 09-3-26 11:04 發表
I heard it is good, both academic and spiritural education for the boys. Do you know when the final result will be available?  I am also waiting for this school. Good luck.

英華已在25/3 call 人註冊了, 如果仍未收到電話, 可能機會微了. 不過知道有人收了唔讀. 總有希望嘅.

雖然九華成績好過英華, 加上搬左去ssp同埋與一間普通小學結龍後冇咁受家長歡迎, 但都算係百年老校有一定聲譽, 咁難得收左,除非你好有信心囝囝成績好好一定派到九華, 如果唔係都係揀英華啦

原帖由 BookloverJ 於 09-3-26 12:46 發表

九華成績好過英華?

近年九華d成績好差噃, 九華d成績點會好過英華呀!

九華成績係跌左, 可惜比較起來英華成績跌得更勁...除左學界男籃

really? tell me more. we are waiting.....
thanks!

原帖由 MoneyWong 於 09-3-26 12:17 發表

英華已在25/3 call 人註冊了, 如果仍未收到電話, 可能機會微了. 不過知道有人收了唔讀. 總有希望嘅.

知唔知點解唔讀, 係咪有更好嘅選擇?
原帖由 MoneyWong 於 09-3-26 12:17 發表

兩間學校方向不大同,各有各的長處,看你希望孩子的性格如何建立。

九華來了新校長,聞說他是校友,棄教局高職回來 振興/救亡。它收的始終是 band 1,要救應不太難。

相反,英華卻勾上了一間大角咀小學,唔俾佢拖沈都拖慢。

原帖由 b-7 於 09-3-26 15:28 發表
九華來了新校長,聞說他是校友,棄教局高職回來 振興/救亡。它收的始終是 band 1,要救應不太難。

相反,英華卻勾上了一間大角咀小學,唔俾佢拖沈都拖慢。

...

講得對...

雖然係bk成日有人話九華差了很多,但係佢始終係油尖旺首選,差不多該區最top幾間小學的尖子,都係揀九華,我唔信會差得去邊呀.

幾乎每年都有 "英華書院好定九龍華仁好" 這話題

九龍"油尖旺"同香港"灣仔"係兩個成績至top小學分區,亦係最多跨區學生的.

係灣仔區,父母長途跋涉將兒子放係呢區讀,係博大抽獎大機會d入皇仁.

係油尖旺,你話佢地係博緊邊間中學??

唔知有邊間揀??俾埋個list看吧...
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi ... m&district_id=6

英華與大角咀小學掛勾如無記錯已經完結, 因那間學校當時只餘4-6年級, 現在d學生大部份是經派位入的, 所以難免某程上有參此, 但聽朋友講, 如果學生不達標的話, 學校方面會留班, 直至水準可升班, 所以大家不用擔心,
我的意見是 ;如你是基督教徒, 當然是選英華, 因英華書院是基督教, 華仁書院是天文主教.更何況華仁書院士一直要等到7 月

齋講名氣甘更係九華好過英華, 因好多家長唔會上網, 更加唔識入到兩間既周年報告,睇下近年公開考試成績, 連買份明報講升中既書都慳, 所以咪唔知九x既平衡公開考試成績連官塘band2學校都不如, 小學尖子入去又點, 會考圓子出番來, 科科都攞D, 但已係好好果批.
e+係齋講佢地既成績, 其他野唔講.

原帖由 yph2005 於 09-3-26 22:59 發表
英華與大角咀小學掛勾如無記錯已經完結, 因那間學校當時只餘4-6年級, 現在d學生大部份是經派位入的, 所以難免某程上有參此, 但聽朋友講, 如果學生不達標的話, 學校方面會留班, 直至水準可升班, 所以大家不用擔心,
我 ...

原帖由 catcatmom 於 09-3-26 23:57 發表
齋講名氣甘更係九華好過英華, 因好多家長唔會上網, 更加唔識入到兩間既周年報告,睇下近年公開考試成績, 連買份明報講升中既書都慳, 所以咪唔知九x既平衡公開考試成績連官塘band2學校都不如, 小學尖子入去又點, 會考 ...

九華舊年會考成績如何?

原帖由 catcatmom 於 09-3-26 23:57 發表
齋講名氣甘更係九華好過英華, 因好多家長唔會上網, 更加唔識入到兩間既周年報告,睇下近年公開考試成績, 連買份明報講升中既書都慳, 所以咪唔知九x既平衡公開考試成績連官塘band2學校都不如, 小學尖子入去又點, 會考 ...

講到會考成績...去年喇沙的取"A"數量達200,足足九華的1倍,呢方面的確值得校方檢討,但出奇地...透過拔尖計劃中六直入大學的人數...兩校又差不多喎!!!! 原因是..

兩校取A學生都係集中在頭40人左右,而呢班頂端學生大多是中一自行收生的一群,而拔尖計劃只是要求6-8科A,而華仁從不要求學生就做狀元,只要求學生達標升中六已足夠,而有信心拔尖的學生,才會報8科的.
http://www.jupas.edu.hk/jupas/c_content_eas.htm

好多學校會考合格率100%....如果做出來呢?? 很簡單呀,中五前將不達標學生趕出校,再另收達標的學生便可以呢!!

從來...尖子都係由家庭培養出來,學校只是錦上添花,若家長發覺學校唔掂,必定會轉校,一定唔會攬實"華仁"這個貞節牌坊,而斷送兒子的前途.

還有...油尖旺的家長唔係傻的,更不是"魯賓遜"呀,對於子女的前途,對於升中資訊,他們亦掌握不少呢!!!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 cman_li 於 09-3-26 16:15 發表
幾乎每年都有 "英華書院好定九龍華仁好" 這話題

係呢,年年都比較,有時仲呀到出

其實一兩年會考成績唔代表一間學校好定唔好,
特別兩間不相伯仲嘅學校。
我覺得只有適唔適合自己仔女嘅學校,
最好方法係親身去感受學校氣氛,環境。

FYI: 喇沙近年奪A數目維持400-500, 而非200,以人均數目計是約1.4-1.6。

想問九華近年的拔尖數目如何?

老實說,拿九華與喇沙比近年的會考成績,無得比的。正如你所說,九華盡收油尖旺精英,會考連九龍城或沙田的二線英中都不如,那5年中學的減值實在驚人。新校長真的要痛定思痛,恢復九華昔日的光輝。

原帖由 davidmimi 於 09-3-27 11:21 發表

講到會考成績...去年喇沙的取"A"數量達200,足足九華的1倍,呢方面的確值得校方檢討,但出奇地...透過拔尖計劃中六直入大學的人數...兩校又差不多喎!!!! 原因是..

兩校取A學生都係集中在頭40人左右,而呢班頂端學生大 ...