用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院好定九龍華仁好
樓主: Ice1018
go

英華書院好定九龍華仁好 [複製鏈接]

原帖由 b-7 於 09-4-18 08:16 發表
涉案的男教師李沛暉,任教英華書院。

http://info.yingwa.edu.hk/members3.php

【明報專訊】於深水某名校任教的英文科男教師,涉嫌趁替中三男生補課,兩人於班房獨處的機會,三度撫摸男生 ...

b-7:
你講呢單新聞就可以, 唔似上次講鴉片嗰啲無關係嘅嘢!
不過你仲未講點解你咁憎德信小學, 因為我朋友好想知!
如果唔方便, 可pm給我。

To : Maglam

我和你一樣是因有兒子今年升中才於今年三月上這個網,咁遲先知係因為有朋友講先知有呢個網。平日工作忙碌,又要照顧兩位孩子,得閒上網都係睇新聞,中學概覽、check e-mail 和 BK,從來未曾亦沒有興趣上色情網,可能大家都是女性又忙於照顧家庭,比人咁話好激氣!你實在講中我的心聲。

如果我係佢地既話,我會報警求助

原帖由 b-7 於 09-4-17 08:59 發表
失敬了!唔查唔知,呢個巴巴閉閉,和 eist212 互相呼應的「英華 fans」 ── maglam1985,原來都係資深的鹹網常客:

http://www.google.com/search?q=maglam1985&hl=zh-TW&btnG=Google%B7j%B4M

但願她不是什麼「助理署長」、 ...

我今日特登開一個新既account留言,因為我對某位無聊人既行為睇唔過眼."b-7"指"maglam1985"在香港討論區成日睇鹹網,但係我發現"maglam1985"在香港討論區既account係2009年4月7日註冊的(在呢段英華vs九華既爭坳之後).即係代表有一個無聊人呢排用"maglam1985"既名在香港討論區睇自己想睇既野同埋留言,跟住"b-7"就係edu-kingdom度宣揚開去.我唔知道"b-7"係唔係果個無聊人.但如果"b-7"就係果個無聊人既話,"b-7"既行徑同在網上散播謠言既罪行有咩野分別?對住呢啲人,真係唔洗激氣,亦都唔洗發誓.如果我係"eist212"或者"maglam1985"既話,我會報警求助:懷疑有人在網上蓄意詆毀我既聲譽.雖然網絡世界可以隱藏身分,但在現實世界都要為自己在網上既行為負責,有啲人係要親身上到去法庭先至識得驚.仲有,我懇請bk版主正視一下某些人在bk上唔係理性討論,而係人身攻擊既問題,請認真過濾呢啲既留言.姑且勿論"b-7"係唔係呢個無聊人,我亦唔知"b-7"同九華既關係,係學生?係舊生?係家長?係教師?但如果"b-7"係九華出身既話,呢個人在網上既行徑簡直係九華之恥,影響到九華多年來建立既校譽.

原帖由 eist212 於 09-4-18 15:33 發表
To : Maglam

我和你一樣是因有兒子今年升中才於今年三月上這個網,咁遲先知係因為有朋友講先知有呢個網。平日工作忙碌,又要照顧兩位孩子,得閒上網都係睇新聞,中學概覽、check e-mail 和 BK,從來未曾亦沒有興趣上色情 ...

唔睇唔知, 我路過英華小學個網, 佢都有寫我同你睇鹹網, 好彩有不平人話佢廢話唧! (http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2118811&page=1#pid31984656)

我估呢個b-7應該係男人, 好似讀過吓書, 佢好快睇倒明報今日講英華書院嗰單新聞, 即係識字嘅, 佢上得呢個網證明佢都關心個仔/女, 不過真係唔明佢做乜有時講埋啲無謂嘢?!有時間不如關心吓自己嘅仔/女, 唔好成日上色情網。

不過佢可能佢係做一啲有關教育嘅嘢,所以要上嚟呢個網揾料。又可能冇仔女, 冇老婆, 要上色情網啦!

昨日嬲得滯, 冇留意佢話我巴巴閉閉, 都係第一次聽, 我都唔知有乜令佢覺得我巴閉, 我只係無名小卒咋! 而家睇見真係笑死我!!

原帖由 angelamami 於 09-4-18 16:20 發表

我今日特登開一個新既account留言,因為我對某位無聊人既行為睇唔過眼."b-7"指"maglam1985"在香港討論區成日睇鹹網,但係我發現"maglam1985"在香港討論區既account係2009年4月7日註冊的(在呢段英華vs九華既爭坳之後).即係 ...

謝謝你的支持, 不過我睇番自己嘅註冊日期係2月11日呀! b-7應該係鬧英華唔係九華。(除非我睇漏)
聽完你講, 我會向bk投訴, 不過報警又好似嚴重咗, 我唔想浪費時間, 有時間都睇吓我仔好過; 可能佢以為個鹹網名係我嘅名, 實情真係冇上香港討論區幾世(原諒有少少誇張)亦從來冇登記註冊, 正如其他網友說怎會一個網名走天涯呀!
我昨晚真係好嬲, 不過而家又有咁嬲, 我個人好容易原諒人, 而家只係覺得佢好白痴啫, 冇乜腦…

To : Angelamami,

謝謝你的支持。像Maglam1985一樣,工作咁忙,又要睇D細路,都不打算麻煩警察了。只要其他家長明白事理便可以了。我估不到在BK會有這麽無聊的人,亂咁破壞人的聲譽!我覺得根本不用理會他,亦不用發誓,因自己知甚麼事便可以了。

我看不到b-7的個人行為與華仁/英華/德信等學校有何關係....不要又與華仁榮辱掛鈎!!

呢個post已經爛到無可再爛,看到的...只是人性最最最醜惡一面,大家都無謂再留言了!!

我好同意,再討論已無意思,我好想這欄消失,實在網頁污染,web pollution!

真係豈有此理!

1.  搜尋器顯示 eist212 上鹹網的日期可追溯到 08 4 月,點解釋?講呀!
2.  eist212 可上鹹網,唔通 maglam1985 又唔會牙,只是搜尋器一時未找到更早日期!
3.  maglam1985 完全不尊重網友,三唔識七,一開口就臭罵別人,例如不久前將一個「奧數組織」罵是騙子,通街仇敵,假如真的俾人整蠱,又關我屁事!(不過食色性也,女人唔上鹹網牙?拉隊找「按摩師」都常見啦!)

──精彩呀!maglam1985,妳巴巴閉閉,想做英華一姐牙?可能有人已給妳一個好教訓!

── maglam1985 不管妳是真鹹或假鹹,也給妳小小忠告:妳以後要洗心革面,與人和氣。否則俾仇家驗明正身,再伺機上載玉照……….好多人會拍手叫好呢!

原帖由 b-7 於 09-4-19 14:34 發表
真係豈有此理!

1.  搜尋器顯示 eist212 上鹹網的日期可追溯到 08 年 4 月,點解釋?講呀!
2.  eist212 可上鹹網,唔通 maglam1985 又唔會牙,只是搜尋器一時未找到更早日期!
3.  maglam1985 完全不尊重網友,三唔識七,一開口就臭 ...

b-7

正如其他網友說網名千千萬萬, 巧合也不出奇。如果我或其他人用你個b-7網名去鹹網註冊, 唔通就係你上咩?用吓個腦啦!
其人他無論男或女上鹹網我相信都有, 但我再重申我從沒有也不用上鹹網,只覺是浪費時間, 可能你不是這樣想。自己睇就屈埋其他人!

你提到的奧數網 http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2118068&;page=1#pid31962936(#13 及#19), 我沒有說奧數協會是"騙子", 只是說去深圳一天比賽2人要$1760, 實在很貴... 而另一間叫"學生傑出協會" 的更離譜... 我是有感而發, 叫網友看清楚才參加, 我也沒有說她是騙子, 你在哪裏看到"騙子"這兩個字? 我找遍全個網頁也沒"騙子"二字, 請你看清楚才說,好嗎?

至於你說英華一姐那段實在好好笑, 我與英華沒有任何關係, 何來甚麼"一姐", 我也沒說英華書院好不好, 只是看見你將無謂也不知是真是假的言論post出來先會出聲。

這段更好笑:[maglam1985 不管妳是真鹹或假鹹,也給妳小小忠告:妳以後要洗心革面,與人和氣。否則俾仇家驗明正身,再伺機上載玉照……….好多人會拍手叫好呢!] 要洗心革面嗰個係你呀!

講咗幾次, 你都冇回應咁解咁憎"德信小學", 我朋友個仔喺德信讀, 佢好想知, 點解你唔回應? 淨係講埋啲無謂嘢??

不如你問吓其他網友誰是誰非?

既然未有再被三唔識七的人臭罵,就回住少少:

德小有網上打手,唱說德小唔易入,起碼要幾多幾多分。
在下覺得是誤導家長,起來質疑。
我所知德小是收生有困難,來者不拒,即有教無類。

以下片段可作參考:

http://www.youtube.com/watch?v=DYKMTzzDcq4

To : B-7

我最後一次講,你不信我也沒辦法。我活到今天從來未試過,真的一次都沒有睇咸網。  網名和人的名字一樣,會有相同的吧。
   我兒子今年9月升中,我到今年三月聽朋友講先知有呢個網(你可以睇番我嘅註冊日期係09年3月初),我都覺得自己out,仲講話睇咸網,真的唔曉兼無興趣。
   上BK嘅父母都係想為孩子在升中選校參考一些意見和資訊,可能之前你的鴉片論被人批評而我留言附和,所以你嬲。但無論怎樣,我們是成年人,實在不該再在這裏爭拗了,如你真是男人,更應大方D, OK!Bye Bye!

原帖由 b-7 於 09-4-19 21:57 發表

以下片段可作參考:

http://www.youtube.com ...

片中德小校長收予一位有讀寫困難學生, 為了"有教無類"精神, 而因此小片面便被人認為"收生困難,來者不拒"...是否偏見一些.
難怪"鮮X行小學", 無論校長做得幾好, 都要面對有機會殺校,
一時有感而發.....
**法國Bioderma謢膚品**特賣代理[有興趣pm我]

原帖由 Reximom 於 09-4-20 17:26 發表

“我好想這欄消失”

咁係這欄消失之前, 不如你答埋我之前既提問先啦, 請問你到底知唔知咩叫做黑白顛倒, 是非不分哩?

Reximom,
請問文中的"你"是指誰?

原帖由 b-7 於 09-4-19 21:57 發表

以下片段可作參考:

http://www.youtube.com ...

可能校長收這個學生時不知那個學生除了有讀寫障礙外, 還有有其它問題; 又或真的本著有教無類精神也不定。小兒學校也有一些讀寫障礙學生, 我相信很多學校也有此情況。

我看小學概覽, 德信小學的收生也不錯, 平均一班有三十幾人, 莫非要四十多人一班才好? 我問朋友為何班級越來越少, 她說因為轉了全日制, 所以只可以收四班。
我想德小不太難入, 但又未致收生有困難的田地。

上學年07-08年 (2008年4月8日的註冊人數)
小一班數 : 4學生人數 : 130
小二班數 : 4學生人數 : 130
小三班數 : 5學生人數 : 155
小四班數 : 5學生人數 : 159
小五班數 : 5學生人數 : 188
小六班數 : 6學生人數 : 192

好煩!

上來想幫個仔搜集升中資料, 巳經好煩! 以為可以看到你們家長互相幫忙, 彼此提供寳貴意見, 但是竟然吵吵鬧鬧, 乜家陣好鬼得閒, 唔洗做呀! 看到你們這樣...更加煩! 煩!
這裏不叫"升中派位", 而是叫"升中罵位"

呢個post有1個傻的、多個奸的,但肯定無"咸"的,無人回咸網post係用番自己常用Login Name的,點解我知?? 睇我個Login Name都知我係男人啦!!

呢個post應該冚旗了,回覆都嘥氣啦!!!!

原帖由 Reximom 於 09-4-21 09:10 發表

啊, 我係問個位顛倒是非黑白既"麥記出品"啫!

講開又講, 你地兩位都無謂同個位b-7紏纏嗱, 佢既鴉片論笑料呢啫, 答都嘥時間.
至於上咸網既指控就嚴重嗱, 如果無其事, 不如直接向BK大臣投訴啦! ...

謝謝! 己向bk作出投訴, 但仍未有回覆!
‹ 上一主題|下一主題