用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院好定九龍華仁好
樓主: Ice1018
go

英華書院好定九龍華仁好 [複製鏈接]

歷史又重演了,又一場無謂的挑釁又展開了。
這裡是討論區,大家可暢所欲言,而看文章的家長自會有分析,我不希望再見到不停的狙擊。
這裡是任何人任何角度的討論區。

原帖由 Reximom 於 09-3-31 17:48 發表
囝囝爸, 與及呢度幾位理性家長:-

你地唔好俾呢個古怪九x家長minicat愚弄, 佢又名davidmimi, akina123, Johnny_cytang, easycome, 一個人開幾個名係到自說自話, 自問自答, 自吹自擂…

根本就無所謂另一班家, 其實來來去去都係佢一個人係到胡言亂語!

我諗佢精神可能有d問題囉!

你真係無聊兼無恥,好高興不小心搗破你的 "癲九計劃" 呀,自己開幾個名攪事就屈我,你特別的字形行距已經出賣了你,睇多兩頁都找到你個影啦。

其實每間學校都有自己既優點, 成績只係其中一樣, 仲有好多其他既o野. 學校成績好, 唔等於好成績o個個就係你既小朋友, 始終要小朋友自己努力, 唔可以怪間學校. 升中選校就好似買生果, 睇你鍾意食邊隻, 你鍾意既唔等於人地鍾意, 亦冇必要硬要人認同你選既係最好, 自己滿意咪得囉, 有咩好拗?

樓主問英華好定華仁好. 其實你應該問自己, 依家手上只有英華肯收你, 已經係唔錯既選擇, 假如去搏華仁, 又未必搏到, 係咪值得搏. 分分鐘搞到兩頭唔到岸. 如果我係你, 就唔會問邊間好o的, 而係問搏唔搏得過. 假如係我, 我一定去英華註冊, 起碼有個保險. 如果成績好, 第日去華仁叩門都唔遲. 如果成績唔好, 英華肯收你仲咁多考慮?

我好無奈lor! 點解呢到好似變咗做戰場?

我覺得一間中學只要仍得到家長的信賴就得lor! 唔使計較甘多lor. 重有,考得好唔好都係看個學生,唔關間學校事!

原帖由 khmama 於 09-3-31 21:58 發表
其實每間學校都有自己既優點, 成績只係其中一樣, 仲有好多其他既o野. 學校成績好, 唔等於好成績o個個就係你既小朋友, 始終要小朋友自己努力, 唔可以怪間學校. 升中選校就好似買生果, 睇你鍾意食邊隻, 你鍾意既唔等於 ...

說得對,我都會係揀"英華",其實"九華"適合band1頭較自律的學生,而band1中至尾,英華的配套做得好些。

九華成績跌就是跌,狡辯不了,但這班人對"九華"是"批評"還是"中傷","討論"還是"群嘔"???

家長們請看畢所有留言,作個判斷,保証唔悶架。

----------------------------------------------------
Reximom,

你話下列全部都係minicat:
Reximon, wahyanpooh, akina123, davidmimi, 今次就新加johnny_tangcy , easycome...你想我點答你呢?

你同minicat的私人恩怨可否私下解決?唔關我事的,不要扯我落水。

其實每間學校都有自己既優點, 成績只係其中一樣, 仲有好多其他既o野. 學校成績好, 唔等於好成績o個個就係你既小朋友, 始終要小朋友自己努力, 唔可以怪間學校. 升中選校就好似買生果, 睇你鍾意食邊隻, 你鍾意既唔等於 ...

認同,千祈唔好三心兩意。

如果入英X學校後,學校成績下滑又如何?

記住"貪心的小狗"的故事

我同意khmama講法, 家長當然想子女讀一間最好的學校, 不過也要衡量子女的能力及自律性, 另外也要衡量財力的問題。若不想大抽獎時失望, 又想避免叩門的煩惱, 那就選英華, 若有不甘心要付鈔六年的話, 又深信是幸運兒或不嫌叩門麻煩, 那便放棄英華等派位好了。

放心,大家的眼睛都是雪亮的,真理也是愈辯愈明。上得來多,每間學校的背景、近期發展走勢、強、弱項,都可以得知大概,再加上家長自己本身的想法,到選校時自有決定。

不用介懷是否有人惡意破壞,可能他們真的認為那校不好,想通知其他家長呢。是好的,破壞不了,也影響不了家長們的決定。

我在這裡幾個月,從一開始不清楚各間中學的特點,都現在,大致對每間學校都有了一個較立體的概念,EK的開放討論真是幫助不少。

請各位家長認識下 eist212,看看這位「家長」的「真面目」:

http://www.google.com/search?q=eist212&hl=zh-TW&btnG=Google%B7j%B4M

「擁抱英華」
難道是可以在工作時間上鹹網的「學校打手」?
﹝請注意起碼這已是去年 4 月開始的事﹞

原帖由 eist212 於 09-3-28 21:19 發表
Maglam
  我非常同意你的意見,我哋家長有時連学校依家嘅情況都未能完全清楚,唔通仲要理埋幾十年前嘅創校歷史?即使係事實,亦唔代表依家嘅情況,對升中選校無意思。那人真無聊!講呢D嘢比人覺得很奇怪! ...

原帖由 davidmimi 於 09-3-27 22:04 發表
你同我講沙崇,真係請你慳d啦!!!!

知唔知崇真點解會搬去沙田呀??
係廿幾年前深水埗舊址(現為崇真小學),教員室屋頂塌下,舊翼列為危樓,所以急急在2年後搬往沙田現址.

沙崇唔會趕人出校??
你估呀????梗有趕人出校啦!!
...

請問你係幾多年前既沙崇學生??

我係沙崇讀中6,宜家公開考試既成績唔係用"趕人出校"造出黎...

失敬了!唔查唔知,呢個巴巴閉閉,和 eist212 互相呼應的「英華 fans」 ── maglam1985,原來都係資深的鹹網常客:

http://www.google.com/search?q=maglam1985&hl=zh-TW&btnG=Google%B7j%B4M

但願她不是什麼「助理署長」、「助理校長」、或是「助理書記長」的傢伙,可以在辦公時間上淫網!

原帖由 maglam1985 於 09-3-27 23:22 發表

我同意你講呀!b-7無聊到極!

網友請看看b-7的其它言論便知一二。
我看見他/她對其他學校的批評, 不盡不實, 曾經在小學雜談見過攻擊德信小學的言論, 雖然小兒不是讀德信小學, 但也不值他/她的所為。

這個平台是供 ...

To b-7

再一次睇到你是多麽的無聊!英華定華仁好?你可以講番N年前的歷史,甚麽賣鴉片等....這與升中選校有何關係?令人費解,引致家長們對你群起批評。現在又說甚麽睇咸網,莫講話我從來沒有(我是mama, 是 female),就算有,那就不可批評你的愚見?根本是兩回事。就算有,這也是人家的私人事,又與你何干?又說甚麼學校打手/英華fans,我從來沒有說華仁或英華好,又沒有話過華仁唔好;反之,你才是呢!因你把幾百年前的甚麼賣鴉片也可以說出來屈英華。你自己胡說胡扯比咁多家長批評,還不醒覺,現在仲要講D無聊嘢去屈人。其實,我根本唔會考慮英華,因為離我家太遠,我只是不值你所為,才發表意見,我沒有偏幫華仁或英華,我另有心水學校。

其他家長的眼睛是雪亮的,不會聽你在這裏屈英華屈家長。不要再發表無意思的言論了,這陣子選校已夠煩了,還要遇上這些無聊人,我不會再和你討論,浪費時間。

回覆 # 的文章

b-7:

看到你說我看色情網頁真是既憤怒又可笑!
我不是甚麼英華fan, 只是以事論事!我相信其他網友也有同感!

我發誓我從來沒有在香港討論區註冊, 更何況用這個名字, 看香港討論區也是很久以前在小兒仍未上小學時的事了, 作為有小學生的媽媽, 又怎會有那麼多時間去上網呢! 我的公司是禁了很多網頁的,我相信香港討論區都會禁的, 我星期一回公司試試再告訴你。我午飯時有空也只會看新聞網頁。

上教育王國皆因我的兒子今年要升中, 聽說有這個交流網, 所以也隨意選了這個未曾被登記的名字, 最初想用的網名也好幾次已給別人用了。

我看你是個爸爸, 不是媽媽, 而且常常上色情網頁, 不然怎會那麼容易找到跟我網名相同的網頁呢? 不過其實我不是說你有問題, 可能是你有需要, 我只是想說作為媽媽的是不會或時常看這些網頁的,在我來說看色情網頁只會浪費時間, 真的很無謂, 有空我寧願關注小兒的事情。

我上次問你為何好像那麼憎恨德信小學, 為何沒有回應? 而找一些無謂而不是事實的事情無中生有。

告訴你, 我只是一個小職員, 多謝抬舉, 是否我的文筆比較好而令你有錯覺呢?

p.s. 我是否要改一個所有色情網頁沒有的名字的網名呢?

以上所言全實真確, 並無虛言!

原帖由 eist212 於 09-4-17 19:43 發表
To b-7

再一次睇到你是多麽的無聊!英華定華仁好?你可以講番N年前的歷史,甚麽賣鴉片等....這與升中選校有何關係?令人費解,引致家長們對你群起批評。現在又說甚麽睇咸網,莫講話我從來沒有(我是mama, 是 female),就算有,那 ...

我很同意你說, b-7真係一個無謂人呀! 癡癡哋! 癲癲哋!
我問佢究竟德信小學有乜得罪佢又唔答, 講埋啲無謂嘢!
仲話我睇鹹網, 嬲到我死! 我有時間不如睇吓個仔好過。
其實我都冇睇鹹網, 我諗佢成日睇先會見倒個網名同我一樣, 以為我係佢同道中人.

我最初見佢話英華乜嘢鴉片, 同你一樣, 覺得關鬼事咩! 後來再見倒有人話佢, 望吓個名, 原來係嗰個攻撃德信嘅人! 覺得佢好乞人憎呀!

涉案的男教師李沛暉,任教英華書院

http://info.yingwa.edu.hk/members3.php

【明報專訊】於深水某名校任教的英文科男教師,涉嫌趁替中三男生補課,兩人於班房獨處的機會,三度撫摸男生私處,最後一次更變本加厲,伸手入對方褲內撫摸。男生向母親及社工投訴,揭發事件。
被指補課獨處時非禮學生
報稱為教師,居於中環般咸道的被告李沛暉(26歲),昨否認3項非禮罪,控罪指他於08年10月至11月間,3次於深水一處地方非禮男童X。案件將押後至5月8日再訊,其間被告准以5000元保釋外出。﹝09年4月18日 明報﹞

‹ 上一主題|下一主題