用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院好定九龍華仁好
樓主: Ice1018
go

英華書院好定九龍華仁好 [複製鏈接]

俾個新丁擺左d唔應該擺o既上來,全部証據...散晒!!!!

請pm我投票誰勝誰負,保証唔透露個人資料。

原帖由 johnny_tangcy 於 09-3-30 13:33 發表
俾個新丁擺左d唔應該擺o既上來,全部証據...散晒!!!!

請pm我投票誰勝誰負,保証唔透露個人資料。

你唔好咁低能啦,同佢地一般見識啦!!

呢d叫做"理性討論"咩!!呢d叫做"網絡欺凌"呀,佢地仲沉醉緊上年圍嘔MINICAT的快感,一見"九華"兩個字就撲晒上來,扭曲數據,斷章取義,簡直係"瘋九症"呀,我真係唔同佢地一齊癲呀.

我唔知MINICAT有幾衰,亦唔知九華有幾差/好,但我想問你地一條問題.

有一天亞仔/女同你講,我地今日10個人打小明1個呀,佢幾衰呀,晒對新波鞋,話我地買唔起呀!!!

請問你有何感受呀?? 父母的身教比讀名校更重要呀!!

**任插,我不在乎**

看了這麽多"資訊", 有小小混亂, 不知揀咗佢是不是一個錯誤的選擇, 但小學老師及身邊的朋友都大力推薦此校, 唔通我們都錯了?

請問 ”此校”是指???

原帖由 maggiewong1238 於 09-3-30 15:53 發表
看了這麽多"資訊", 有小小混亂, 不知揀咗佢是不是一個錯誤的選擇, 但小學老師及身邊的朋友都大力推薦此校, 唔通我們都錯了?

"此校"指九龍華仁

原帖由 maggiewong1238 於 09-3-30 15:53 發表

換句話說,華仁的教育理念與現今部分家長的期望或多或少有出入,但仍然有人深表認同,尤其是教育界,故推薦予其學生。

我外甥今年信信六年班,它們校內早就知道近年華仁成績差了很多,但在他們來說在油尖旺不搏華仁又可以搏那一間呢?

原帖由 kansang 於 09-3-30 19:47 發表
我外甥今年信信六年班,它們校內早就知道近年華仁成績差了很多,但在他們來說在油尖旺不搏華仁又可以搏那一間呢?

其實未有minicat事件,九華係bk個名都係響噹噹,不過之後被人踩到band 2不如之嘛。

按davidmimi所講,九華都有成近100個A,較一般band 1只得20-30個A,已經高出好多了。

而且九華中五只得6班,而喇沙就有7班,A數少過喇沙都係合理,雖然....現在少成倍就....喇沙實在是神級。

會唔會係九華成績只是稍跌,但被人渲染到暴跌呢?

其實在油尖旺區情況是這樣的,就算華仁再少A他們也會選華仁,像今年信信去考英華的學生都差不多全軍盡陌,連華仁面試也沒機會見也會選華仁第一志願,反正都是靠運氣,協和也是這樣......在他們的情況考其他學校機會又不大,他區選校又難,除了全級頭三兩或許有考慮其他學校罷!

原帖由 kansang 於 09-3-30 20:49 發表
其實在油尖旺區情況是這樣的,就算華仁再少A他們也會選華仁,像今年信信去考英華的學生都差不多全軍盡陌,連華仁面試也沒機會見也會選華仁第一志願,反正都是靠運氣,協和也是這樣......在他們的情況考其他學校機會又不大,他區 ...

知唔知軒官都會有相同的情形,做名校欽點小學,有得亦有失,其他學校會覺得你地當佢地係後備,唔傾向俾位你地架。

我和我姊姊談及他們到此刻也不覺得德信有什麼欽點小學的優勢,反而德信校內成績下滑,學校在努力救忙就是真的了........

原帖由 kansang 於 09-3-30 21:08 發表
我和我姊姊談及他們到此刻也不覺得德信有什麼欽點小學的優勢,反而德信校內成績下滑,學校在努力救忙就是真的了........

朋友告訴我今年德信小學考全級頭30名的學生寫推薦信給九華校長,而九華校長承諾會全部接見,但不一定會收。但明年九華的新校長便不知會不會有此承諾。

九華新校長唔係已經上任了嗎? 今年的收生應由他主導吧?
原帖由 maglam1985 於 09-3-30 22:53 發表

朋友告訴我今年德信小學考全級頭30名的學生寫推薦信給九華校長,而九華校長承諾會全部接見,但不一定會收。但明年九華的新校長便不知會不會有此承諾。 ...

九華舊校長離任前已跟德信小學承諾了上述的事,但下年的遊戲可能不是這樣了。

九華有幾間指定小學,競爭一定大的,係自行時,我覺得聖芳濟閣會着數些,因為佢係他區,抽獎機會少好多,校方會傾向俾多些位佢地。(我估咋)

今年1月時簽咗約10位學生...

九華雖然成績退步了,但也不至於淪為階下囚,在此任人魚肉,路過者也不勝唏噓。

原帖由 helen11 於 09-3-31 11:57 發表
九華雖然成績退步了,但也不至於淪為階下囚,在此任人魚肉,路過者也不勝唏噓。

我也覺不勝唏噓.  為什麼家長有如想法.  這個版叫"升中派位", 原意為何?  是幫助家長選擇合適學校給子女.  有家長提問, 就希望有家長回應, 知悉各方面數據資料校風學習情況.  

但有家長意見就是不應把學校重複比較, 名校不用比較.  但升中年年有, 升中家長年年不同, 升中派位版是提供一交流平台, 給新家長得到資訊.  相比以前小學雜談, 不知多少名校多次反覆討論, 好壞說盡, 大都理性辯論, 當然也有火花收塲.

有位新會員家長, 在此問二間學校成績, 我提供一間, 他自己找到 LaSalle, 成績不如他所想, 就認為我刻意隱瞞, 隱惡楊善.  BK 有上千萬家長, 校網上資訊, 我隱瞞得了嗎.  這位新丁家長, 再有提問, 還有人敢答.

說回九華, BK 升中派位版得二年多歷史, 談論九華也得幾次, 只問學校的, 也得到家長提供九華資訊.  但有幾次比較他校的, 名校擁護者當說九華成績比QES, 比一間新界名校, 比今次討論的英華好.  以前來說, 九華, 英華, 都沒有詳細成績, 所以不能比較.  今次有家長找出, 九華和英華部分成績資料, 就知真實情況.  

選校當然不是以學校成績為先, 但成績參考也是重大因素.  今次因有家長要在短期內註冊直資英華, 發出提問.  就有幾位家長說九華成績優於英華, 但得到有家長用數據指正, 就被另一班家長指為陰謀論, 有意打擊九華, 不應以成績為先.  但如對九華不公, 不應顯示其成績數據, 但對於要選校家長, 或其他成績優於九華的學校, 被說成成績不如九華, 又是否公平.

我在 BK 也有讚譽過兩間華仁學校有教無類精神, 不下一次.  華仁也自小是我心目中名校.  貼出九華資深學者校友文章, 是想家長知道學校現況.  如事實不乎, 可提出指正.  提出事實缺點對學校是好的, 知有所改進.  當然有教無類成績較難提升, 九華校長也說過有成半學生屬綜緩家庭, 家庭支援也較其他名校弱, 但教師教學態度可否改進.  今次校長更換是否一次正面回應.

原帖由 BookloverJ 於 09-3-30 12:45 發表
你既結論比較片面. 呢d數據只反映會考成績低端既情況(成績差既學生), 而睇唔到會考成績高端既情況.

喇沙成績一向比較極端, 合格率比別校可能不及, 但擇A數目又可以好驚人.即係反映d成績比較集中,有人讀書好勁, 有人好差. 我知道部份原因係有d喇沙仔係體育精英, 專門幫學校攞
獎, 讀書就唔係好得.

原帖由 囝囝爸 於 09-3-31 15:54 發表
我也覺不勝唏噓.  為什麼家長有如想法.  這個版叫"升中派位", 原意為何?  是幫助家長選擇合適學校給子女.  有家長提問, 就希望有家長回應, 知悉各方面數據資料校風學習情況.  

但有家長意見就是不應把學校重複比 ...

囝囝爸,我不是說你,另有其人,你幫我找到伊利沙伯,我還要多謝你,令你誤會,對不起。

一個數據,可以話九華已差過英華,band 2不如,但去到喇沙...又是另一講法,的確有制造結果之嫌。

‹ 上一主題|下一主題