用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院好定九龍華仁好
樓主: Ice1018
go

英華書院好定九龍華仁好

沙田祟真以前係一間band5學校,由真光既校長葉秀華過檔, 由以前取錄第五組別學生,升至現在取錄第一組別英中. 會考100%合格只是指5科合格, 明報亦有登其他100%合格既中學, 我只是求其搵左間沙祟出來作比喻. 而沙祟成績增長得o甘快, 只是近年既事, 有別九x既背景, 前者收生質素差 (現在成績要date back番幾年前既收生) , 但出來成績平衡; 後者盡收油尖旺尖子, 但公開成績強差人意. x合格率只有8x, 樓主說別的中學是靠踢走學生才有100%合格, 我覺得無理據, d努力中學校唔公平 . 近年沙祟既成績應該是補底工作做得好, 但她的尖子亦遠不及沙呂中多. 應該係間中學努力經營既成果, 唔好叫人慳d, 雖然你比佢一腳兜出來,有舊恨.

另外間中學成績好與不好, 只能計中學前 30%-40% 既學生成績來"哩"定,  更可笑, 一小部份學生成績好,只代表收番來既學生質素好, 係家長同學生既努力(搵補習),   而大部份成績差, 因抽入來既學生質素差(點計都係band1),  學校就無能為力,?

中4換血真係以前既事, 我中學讀書既時候, 去到中4, 都係7班變4, 返而e+既中學就係中6換血, 將來334就血都無得換. 想知道這幾年有邊間津貼中學可以係中5前踢走一大班人, 來維持自己公開考試成績? 1大班唔係幾個.
這裡歡迎既係理性討論 , 大家真係唔需要甘激動. 我見有d家長都係好心出來, 糾正d錯既資料.

原帖由 davidmimi 於 09-3-27 22:04 發表
你同我講沙崇,真係請你慳d啦!!!!

知唔知崇真點解會搬去沙田呀??
係廿幾年前深水埗舊址(現為崇真小學),教員室屋頂塌下,舊翼列為危樓,所以急急在2年後搬往沙田現址.

沙崇唔會趕人出校??
你估呀????梗有趕人出校啦!!
...

原帖由 catcatmom 於 09-3-29 02:46 發表
沙田祟真以前係一間band5學校,由真光既校長葉秀華過檔, 由以前取錄第五組別學生,升至現在取錄第一組別英中. 會考100%合格只是指5科合格, 明報亦有登其他100%合格既中學, 我只是求其搵左間沙祟出來作比喻. 而沙祟成績 ...

嘩!!你將崇真的歷史撈亂兼攪錯!!!

正確來講,當年崇真係分拆,而唔係遷校,如果上市公司有財技,咁當年崇真用的亦差不多,當年遷校往沙田,但深崇仍然保留(縮規模),由新管理層接管,而留低在深崇的,大部分都係成績差的學生(反正都唔讀書,唔想去咁遠),及一班等退休的老師,而沙崇則盡吸舊校精華,由1間band2尾學校, 分拆成1間band 1 & 1間band 5了.

係在辦學角度來看,為學校而做,為學生而做的,有時會係對立的,行政手段亦是必須的,我不覺崇真有錯,她仍是我敬愛的母校,張文偉還是我尊敬的老師.當年校運會師生賽,張校長400米赤腳跑嬴所有人,現在我都記憶猶新,沙崇係崇真最成功1間學校,張校長絕對功不可沒.

我的工作需要統計數據,係要真數據,要有真數據,先要剔除不準確的因素,所以評校只計頭30-40%,係合理的,band 1生有考第1,亦有考60,咁A校收晒考60的,而B校收晒考第1的, 5年後會考成績係咪一樣呀??

假設間學校肯接收學障學生,落差不是更大,體操跳水評分,都係剔走最高最低分,原因一樣!!

做人不要以偏概全,為拗而拗.

我同意你的觀點,現今的中學已很難於中四中五進行大換血,迫退少部分學生是有可能的,但我不覺得單憑迫退學生就可令學校整體的成績上升。

數字是死的,幾多就是幾多,人可以分析數據及推斷解釋其背後原因,甚至質疑其真確性,但不能指鹿為馬,引用錯誤的數字或曲解其意思。

看見不實的數字或解釋,我會提出本人的理據供其他家長參考。但對於無理甚或是無禮的觀點及反駁,我覺得不須回應。好的學校不會因為三兩人唱衰而沒落,差的學校也不會因為有所謂打手在這裡唱好而晉身名校之列。

希望大家一起繼續理性討論,為這資訊封閉的香港教育界提供一點新鮮空氣。

原帖由 catcatmom 於 09-3-29 02:46 發表
沙田祟真以前係一間band5學校,由真光既校長葉秀華過檔, 由以前取錄第五組別學生,升至現在取錄第一組別英中. 會考100%合格只是指5科合格, 明報亦有登其他100%合格既中學, 我只是求其搵左間沙祟出來作比喻. 而沙祟成績 ...

原帖由 BillyM 於 09-3-29 15:36 發表
我同意你的觀點,現今的中學已很難於中四中五進行大換血,迫退少部分學生是有可能的,但我不覺得單憑迫退學生就可令學校整體的成績上升。

數字是死的,幾多就是幾多,人可以分析數據及推斷解釋其背後原因,甚至質疑其真確性,但不 ...

有些學校如果考試唔及格,學校會游說你唔好報呢科會考,甚至唔幫你報,但你可以自己去報,而成績好差的,就要你中四前留班,趕出校就係最後一招。

如果DAVIDMIMI係打手,一定被人炒魷,又話九x成績跌、又話九x多綜援。

你會唔會先入為主覺得佢係打手,而否定佢所有言論呢?一個有正常分析力的人,都會質疑100%會考及格率,就算佢講得唔啱,你會唔會為了否定佢,而將100%及格合理化呢?

**不喜勿插**

原帖由 BillyM 於 09-3-27 12:17 發表
FYI: 喇沙近年奪A數目維持400-500, 而非200,以人均數目計是約1.4-1.6。

想問九華近年的拔尖數目如何?

老實說,拿九華與喇沙比近年的會考成績,無得比的。正如你所說,九華盡收油尖旺精英,會考連九龍城或沙田的二線英中都不 ...

係維基話喇沙係2003年創了奪A紀錄--501個,呢幾年減了中英文科,應該無呢個數。

中英文科的5*比以前的A難拿好多,之前拉曲線計,而中英文又為必修科,Band 2 3 學生越水越易拿A,而現在5*就單計份卷,好似要成90分才可以5*的

如果有學校係5* + A 係超越/接近501,相信校方一定會公布啦,咁威!

每次講親"九華"都有堆人砰砰聲走出來,仲有數據、有証據添,都幾有趣。

篇舊生網誌仲得意,好似八卦周刊,搵個亞嬌的舊同學出來講幾句,話佢讀書時已經好喪架,不過....篇野出得太多了,呢個post都出了兩次,在bk最少見廿次了。

昨晚凌晨呢道有人咪話老公係九華舊生,佢老公都話九華唔掂架,即時叫老公寫番個網誌出來,仲要好似人地咁,留全名及畢業年份。

...哎吔,唔記得你今朝DEL咗呢段添....sorry,當我無講過。

九華差到咁...我個細仔band3,搏得過嗎?

癈up咋,咪插呀

已去咗註册了。他的成績只得全級三十左右,中央如派得不好,都是冇mug敲門本錢啦!

我想問吓嗰Annual Report係校綱嘅咩位置可以找到??

原帖由 BookloverJ 於 09-3-30 09:54 發表
以下會考成績統計, 擇自兩校Annual Report:-
(九華由06/07起, 不再在Annual Report提供會考成績統計)

2003/042004/052005/06
九華英華九華英華九華英華No. of students sat
199176199195205182% of students aw ...

原帖由 BookloverJ 於 09-3-30 09:54 發表
以下會考成績統計, 擇自兩校Annual Report:-
(九華由06/07起, 不再在Annual Report提供會考成績統計)

2003/042004/052005/06
九華英華九華英華九華英華No. of students sat
199176199195205182% of students aw ...

我都想知係咪係學校個網找到的,咁係咪間間學校都有,我想要喇沙及伊利沙伯呀。

我去個間學校網真係找不到,請高人指點,謝謝。

原帖由 easycome 於 09-3-30 10:38 發表

我都想知係咪係學校個網找到的,咁係咪間間學校都有,我想要喇沙及伊利沙伯呀。

我去個間學校網真係找不到,請高人指點,謝謝。

伊利沙伯中學網頁歷年都有列出會考及高考詳細成績, 在 http://www.qes.edu.hk/  > School Development 選項內  Annual School Report 內可找到.

多謝BookloverJ & 囝囝爸我識搵了。

我都找到喇沙report:
http://stu.lasalle.edu.hk/0708/doc/0809/Annual_School_Report_0708.pdf

07年合格率: 92%   14分以上: 82%
08年合格率: 90%   14分以上: 71%

我有些驚奇,喇沙無我想像中成績咁好,14分以上仲跌得好緊要,咁咪英華仲好過佢。

http://life.mingpao.com/htm/hkce ... le=hkcee_news11.htm

令名校成績下降,相信係5 band 改3 band所致。

派位學校同直資(舊的)始終有分別,收的學生質素每年唔同,所以有些年份會考成績差啲都唔奇。

原帖由 easycome 於 09-3-30 11:37 發表
多謝BookloverJ & 囝囝爸我識搵了。

我都找到喇沙report:
http://stu.lasalle.edu.hk/0708/doc/0809/Annual_School_Report_0708.pdf

我有些驚奇 ...

原帖由 easycome 於 09-3-30 11:37 發表

我有些驚奇,喇沙無我想像中成績咁好,14分以上仲跌得好緊要,咁咪英華仲好過佢。

14分以上跌,另一個原因係中英文科改做5*評分,聽人講,以前中英科份券80分已經可以拿到A(因為拉曲線),而5*就只睇份卷,起碼90分才有5*。

不過真係唔可以只睇呢堆數字架,喇沙始終係超級名校,入到真係還得神落啦。

既然喇沙唔可以憑呢堆數字可以評定,咁就咪成日拿呢堆數字去插九華啦,真係有仇咩?

http://life.mingpao.com/htm/hkcee2008/cfm/Hkcee1.cfm?File=hkcee_news11.htm
睇番呢篇報道,01年開始5 band 轉 3 band,05/06年影響便開始浮現,那年華仁的合格率便開始暴跌,相信很多band 1都受影響,只是很多不願公布及做假數而已。

而喇沙則因有直屬小學,對5 band轉 3 band影響相對較少!!

**不喜勿插**

講咁多有點「浪費」氣,三間,邊間話收我都一定讀!講完。

講咁多有點「浪費」氣,三間,邊間話收我都一定讀!講完。