用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 讀國際學校既小朋友, 會"無大無細", 真的嗎? ...
go

讀國際學校既小朋友, 會"無大無細", 真的嗎? [複製鏈接]

本人對本港既教育制度, 不大信任.  但另一方, 又有朋友同我講, 讀國際學校, 由太free, 所以小朋友會變得好無禮貌, 視父母如無物 (尤其係升上中學之後), 請大家分享下!
   0    0    0    0

不一定, 我同事個仔讀國際學校, 現在正值十多歲的年齡, 不知幾有禮貌, 仲有少少紳士風度隱隱然透露出來; 但係讀國際學校的學生一般視野較廣, 好早就知自己想要什麼, 亦夠贍爭取, 自信心較強, 如果父母未能同步跟上, 的確係會容易發生一些溝通問題, 仔女或會認為父母思想封建, 只懂用傳統方法壓制, 做成仔女容易感到被不公平對待, 咁佢就開始"無大無細"地去爭取。但係十幾歲, 差不多個個都反叛啦, 我亦唔覺得讀本地學校的學生一定唔會"無大無細", 星期日去飲茶, 時時都見到隔離檯有個小學生駁父母咀嘅時候已經非常"無大無細"啦, 何況中學呢!

其實無大無細係中國人一般傳統思想裡面既框框..如果講既係有道理而又唔係無禮貌..可以接受丫

It all depends on teh family. My friend who is a BBC and he is more conservative than I am....
‹ 上一主題|下一主題