用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇小朋友學緊enopi english & maths??
go

有冇小朋友學緊enopi english & maths?? [複製鏈接]

我小朋友剛join左 enopi english & maths,但發覺佢地只係比小朋友坐起度做練習,唔識先問,上左幾堂english,都係得一本練習,坐成個鐘小朋友自己做得三版紙.

同佢地之前講會有listening,speaking,reading同writing一d都唔乎合,我覺得佢真係同公文冇分別,不停做練習,但佢仲要老師唔多理,成個鍾都係寫得幾隻字.

你地小朋友上enopi係咪都係這樣???請分享下...
   1    0    0    0

你個小朋友個班係一對幾多個呀?
我個女都係啱啱上english,我覺得幾好喎,因為我個女係一個英文文盲,由教室負責人負責教,暫時一對二
每個level都有10本booklet,每本都有4課,每堂會教大約兩課,即半本booklet,返屋企就做半本workbook,仲要讀6張flash card,而家我個女學識咗好多個字,對一個文盲黎講,我覺得已經唔錯,唔通我要求佢學幾堂就乜都識咩
老師係逐頁逐頁booklet教佢地,要求佢地要學講,明白每個字解釋,好似今堂要學sequencing,但佢地從未學過,好似e.g:first,second,third,所以慢慢解釋俾佢地聽,今堂就唔駛要佢地讀flash card,仲同我講因為上兩堂d card佢地有d唔知點解,攪到有部份題目唔係好明,所以今堂唔駛讀新既,要佢地明白解釋先再讀新,唔會話就咁識咗就算

My kid is learning Math.  1 hour per lesson.  Around 5 kids in his class.  Native english teacher.  They play Math games in the lesson first and also do a work book (classwork) during the lesson time.  The classwork is either basic or critical thinking.  Besides, he has 2 to 3 work books as homework (1 for critical and 2 for basic).  So far I content with his progress.

你地小朋友幾大個??我小朋友已經二年級,可能佢地覺得大個可以自己做唔洗點教la~

我最初報名時,佢話得兩個小朋友上,去到上堂,我見到成6-7個小朋友一班,仲要係一d幼稚園小朋友上maths,亞囡就同另外兩個小朋友上english,兩班小朋友係起同一張table上.亞囡上maths亦係一樣,有兩班小朋友一齊上.

報名時就話堂堂都係同一個老師,但去到次次上親堂都唔同老師...

上左三堂english都仲係做緊同一本練習,而且仲要係得一本tim~

上maths,又係自己坐起度做,之前test過,話由level10開始,唔知點解到去上堂,變左由level5開始,真係非常之亂,問佢地又話"arm"冇錯o家la~

我報o個間仲要係專門店,只得enopi上,我都唔明點解會禁鬼亂...

原帖由 Yau_Cheung 於 09-3-25 21:13 發表
My kid is learning Math.  1 hour per lesson.  Around 5 kids in his class.  Native english teacher.  They play Math games in the lesson first and also do a work book (classwork) during the lesson time. ...

Your teacher is very kind.  Can you tell me which location with your center?

我個女K.3,同佢同一班果個P.1,但係佢地兩個程度差唔多
我個女呢間係分開時段上堂,即數學還數學,英文還英文,唔會一齊上,負責人話英文只會2-4人一班,我個女都係上咗3堂,已經教緊第二本booklet,一堂45mins
我問我個女"係咪淨係果個miss(負責人)教你,果個姐姐(助理)有無教你?",佢話淨係miss教,果個姐姐淨係負責坐係個櫃面度整野。

你個小朋友讀緊level幾?

原帖由 kiu_bb 於 09-3-26 09:49 發表
你地小朋友幾大個??我小朋友已經二年級,可能佢地覺得大個可以自己做唔洗點教la~

我最初報名時,佢話得兩個小朋友上,去到上堂,我見到成6-7個小朋友一班,仲要係一d幼稚園小朋友上maths,亞囡就同另外兩個小朋友上englis ...

似乎間間中心的收生人數及課堂安排都有不同!我想enopi同公文相同的地方是大家也著重自學,但enopi比較輕鬆點,功課量比公文少得多,因著重明白而不是操練,看看家長想要哪種形式,小朋友又適合哪種!各取所需吧!

至於enopi Eng, 觀察我小朋友的情況,課堂上speaking和writing部分真的未能兼顧,但listening 方面就有碟聽,reading方面暫時只是功課裡的comprehension吧!我當是給他多學詞彙,定時做些練習,而且他連Maths一齊上,因Maths做得快,通常個半鐘就上完兩科,所以兩科都學。

P3, enopi功課量不是太多,可以應付。Maths分兩部分,basic接近學校課程,我當給他溫書,所以連考試都沒有特別溫數學,critical thinking訓練思維,打好基礎,小朋友最喜歡做這部分。Eng每星期做workbook半本,有時見他要自已查下字典做,另外要聽碟,我個人喜歡見到小朋友這種自學的態度,所以覺得這課程頗合意。基本上,一個鐘內可完成兩科的功課。

我還有一小朋友k2,透過enopi的練習亦開始見其自學態度!我不會期望這課程可令他們的校內成績特別出眾,我只是給他們一些有系統的課外練習以作加強,但又不想對他們做成太大負擔和壓力!至於自學態度的培養,也是參加了這課程後才發現有所幫助,算是bonus!

原帖由 Carman_mami 於 09-3-26 14:20 發表

你小朋友幾大呀?
如果自己學校都好多功課,又要做其他功課,會唔會好辛苦呢?

Which grade is your son? Hope he will enjoy the learning of enopi Eng!

原帖由 Carman_mami 於 09-3-26 19:43 發表

我囝學緊Enopi maths, 想比佢學埋English,希望佢ok la.

原帖由 Jasminipan 於 09-3-26 11:46 發表

Your teacher is very kind.  Can you tell me which location with your center?

His learning centre is "Play & Learn" that is located in Fortress Hill.  You can contact Cat at 2802 6602.

邊間enopi我唔想講,因亞囡仲讀緊,怕小朋友有影響,只可以講係enopi專門店,我估專門店應該冇幾多間,真係要小心d選la~

我最初都係想佢輕鬆d學,唔想好似公文不停做練習.但發覺佢地收生太亂,而且比小朋友d練習又淺.

亞囡maths,佢地比basic thingking level 11,critical thinking只係level 5,critical o個本真係好簡單,幼稚園都識,我都唔明佢地點解比得禁淺.

至於eng,你地話有碟聽,亞囡一堂都未聽過,只係比左本練習佢做comprehension,三堂都係做左兩課,真係超慢.
仲要成堂都係講中文,只有讀題目時先用英文,我唔覺得小朋友會學到listening...

你的小朋友學了多久?

我P3的小朋友,上年10月開始,也是做basic12 (個位乘法)critical thinking 5,兩樣對他而言真的很淺。我有問導師,他說critical剛開始要他先習慣這類題目,basic亦是打好基礎。如果他能力可以是會跳level的,或每level不用全部練習完成。現在他已是basic 16(分數),critical我忘記了,但是有跳過level的。
K2的小朋友則開始是critical 2現在是5。所以如你所說critical 5真是幼稚園都懂,但我覺得最重要的是進度。

Enopi Eng 我的小朋友是一本workbook做兩星期。但細果個試過一次老師話該部分內容她能掌握可做一本。所以我想老師也會因應進度和能力安排的。

聽碟方面好似是level 2開始有,你可問問導師。

原帖由 kiu_bb 於 09-3-27 10:26 發表
邊間enopi我唔想講,因亞囡仲讀緊,怕小朋友有影響,只可以講係enopi專門店,我估專門店應該冇幾多間,真係要小心d選la~

我最初都係想佢輕鬆d學,唔想好似公文不停做練習.但發覺佢地收生太亂,而且比小朋友d練習又淺.

亞 ...

oral, 暫時不見很有幫助,始終上課時講的機會不多。

但我k2的小朋友因為學多了生字,所以平時也自發講多了(不論對錯!)。P3的看見新的生字也會嘗試拼音讀。不過我的小朋友另外有上其他英語班,所以較難說是否只因為上enopi而有這些表現。

原帖由 Carman_mami 於 09-3-27 12:34 發表

你覺得學enopi English 對Oral 有冇幫助le

請問cd係咪另外俾錢再買?因我個女而家讀緊level 1,就快升level 2,所以想知
thanks
‹ 上一主題|下一主題