用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 家長們請分享一下您們會考慮讓孩子參與什麼暑期活動? ...
go

家長們請分享一下您們會考慮讓孩子參與什麼暑期活動?

請分享您們的意見給我參考參考, 謝謝

升k2
1.珠心算
2.唱遊英文
3.兒童體操
4.跳舞

升k3
1.鋼琴
2.英文
3.科學常識
4.合唱

來緊的暑假
1.煮飯仔﹙囡囡上年話想學﹚
其他要參考各中心

原帖由 cactuscat 於 09-3-25 12:30 發表
請分享您們的意見給我參考參考, 謝謝

上年升K3
普通話唱遊
公文英文
跆拳道
畫畫
珠心算
小提琴

今年升小一
公文 英 (學緊)
公文 數 (學緊)
小提琴  (學緊)
踢波     (學緊)
游泳     (學緊)
畫畫     (學緊)

公文係咪好悶ga? 聽講只係死做功課, 係咪真係有成效ga?

原帖由 mannings 於 09-3-26 14:47 發表
想請教升K3
公文英文會學些乜野呢?

公文式,係睇番小朋友既程度來決定讀邊級架,初頭係讀d簡單生字,然後再評估後升級,如此類推,越學越深囉!!

原帖由 cactuscat 於 09-3-27 15:03 發表
公文係咪好悶ga? 聽講只係死做功課, 係咪真係有成效ga?

我就覺得ok呀!小朋友學左7個月,佢既發音和串生字都好左,可能會係死板左d,每日都要小朋友做家課,但我又覺得ok喎.由開頭唔願做功課到現在自動自覺連學校功課都可以自己攪掂,公文真係可以另到小朋友自學自習.

ha.........ha.....好似賣廣告咁漆......

原帖由 yanlau1010 於 09-4-1 21:19 發表

我就覺得ok呀!小朋友學左7個月,佢既發音和串生字都好左,可能會係死板左d,每日都要小朋友做家課,但我又覺得ok喎.由開頭唔願做功課到現在自動自覺連學校功課都可以自己攪掂,公文真係可以另到小朋友自學自習.

ha.... ...

個人工作關係, 我遇到的家長們都話公文太悶, d 小朋友都不大想番公文, 有d 上左兩三個月就唔上, 搵左一d 比較互動的coruse 比小朋友, 冇功課, 反而係學得仲好過死板板咁上堂, 係屋企都一樣係自動自覺做野(不只於功課)

Cactuscat,

可否就你所提及的 "較互動的course" 作些推介? 謝謝.

原帖由 cactuscat 於 09-4-2 16:04 發表

個人工作關係, 我遇到的家長們都話公文太悶, d 小朋友都不大想番公文, 有d 上左兩三個月就唔上, 搵左一d 比較互動的coruse 比小朋友, 冇功課, 反而係學得仲好過死板板咁上堂, 係屋企都一樣係自動自覺做野(不只於功 ...

看過各位的意見我也有同感。後來去咗北角一間英文教育中心睇吓。發覺佢套課程好生動, 喺由兩位在港任教多年嘅NAT编寫,很配合本港小朋友學習環境的特別需要, 再加入好多互動遊戲,師生討論,令課堂更有趣味。佢地個Miss Innez Wong 好專業,好有耐心聆聽我個女學習的問題和做過詳細程度測驗先同佢編班。之後個女上堂好開心,個仔話要跟家姐一齊去。一年多前,因為工作需要,我哋全家離間咗香港,但每年summer都番來住, D仔女好鐘意番去上summer course。 不如你都同Miss Wong傾吓啦。間center 叫PAL。

原帖由 YYML 於 09-4-2 17:58 發表
Cactuscat,

可否就你所提及的 "較互動的course" 作些推介? 謝謝.

Innez Wong...... 我都識佢, 我囡囡之前都係係果度返playgroup, 但因種種因素要暫停. 遲d, 等佢上左N1, PAL又有適合佢的班我一定會要佢讀英文同埋e.nopi math. 我之前係PAL認識左部份家長, 大多數的評語都不錯, 只有部份e.nopi的家長疑問點解佢地的小朋友進度咁慢. 我都有同佢地的課程總監八卦過, 佢話小朋友有自己的吸收力同學習力, 強弱不一, 而且PAL係要小朋友的根基紮實, 唔係要佢地升級快, 當然希望可以同時做到, 但暫時未可以亦不會強迫佢地. 我好喜歡佢地的做法. 我想要的係小朋友學到有質素的野, 唔係隨便填滿左個小朋友的時間就算, 你話係咪?

原帖由 missP 於 09-4-24 13:19 發表
看過各位的意見我也有同感。後來去咗北角一間英文教育中心睇吓。發覺佢套課程好生動, 喺由兩位在港任教多年嘅NAT编寫,很配合本港小朋友學習環境的特別需要, 再加入好多互動遊戲,師生討論,令課堂更有趣味。佢地個Miss In ...

現年k2~一向都學緊︰
畫畫
跳舞
英文playground

暑假可能學游水跟普通話吧
不過普通話幼兒組仲搵緊
有冇好介紹?
我小朋友畫開畫果間有普通話,
但我見個老師用d唐詩教,好似好悶

其實是因為唔打算比佢學太多學術性的野,
可能我都係讀media出身
發現太細個比小朋友接觸太多好死板的野會令佢冇咩創意
所以寧願而家學的都係半玩半學習
等佢諗多d,好過死記一大堆野

係咪好多家長都會比小朋友學普通話? 係學校內學的夠唔夠? 我囡囡就上N1啦, 有打算我能力許可的話比個女讀國際學校, 問過Innez Wong 的意見, 佢話一定係讀local school 好過 international school, 中文咁重要, 點可以唔著重. 諗下中國越來越強, 中文當然越來越重要, 佢的經驗係小朋友係國際學校著重用左英文之後, 唔肯學中文, 點得ga. 我又覺得好有道理, 總之頭痛la.

May be English seems a bit easier to write than Chinese, so the children in international school will use English more frequent than Chinese even they have Putonghua class at school.

I don't want my girl to be too busy during summer time as she only got 3 weeks summer holiday.  May be join an English summer school, any good suggestion?  

原帖由 cactuscat 於 09-4-27 16:17 發表
係咪好多家長都會比小朋友學普通話? 係學校內學的夠唔夠? 我囡囡就上N1啦, 有打算我能力許可的話比個女讀國際學校, 問過Innez Wong 的意見, 佢話一定係讀local school 好過 international school, 中文咁重要, 點可 ...
HELLO!

Woodland Pre-school offered summer programme and it is not bad by my experience in last year.

原帖由 fatping1 於 09-4-27 16:55 發表
May be English seems a bit easier to write than Chinese, so the children in international school will use English more frequent than Chinese even they have Putonghua class at school.

I don't want my  ...

原帖由 cactuscat 於 09-4-24 14:52 發表
Innez Wong...... 我都識佢, 我囡囡之前都係係果度返playgroup, 但因種種因素要暫停. 遲d, 等佢上左N1, PAL又有適合佢的班我一定會要佢讀英文同埋e.nopi math. 我之前係PAL認識左部份家長, 大多數的評語都不錯, 只有 ...

請問可唔可以pm PAL既資料俾我, thanks!

I want to have the information of PAL also ? Please email to [email protected]

Thanks

Hi susannayue & 芸迪, pm左PAL的資料比你地, please check.

我都唔知比個女學咩好, 原本諗住比佢番PAL上summer course, 但問左話今年未有offer N1 以下的小朋友. 最細都要K1或以上...唉!!!

有冇咩意見比到我, 唔該