用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 個仔K3數學好差
go

個仔K3數學好差 [複製鏈接]

唔知點算,究竟請私人補習還是去補習社好,私人補習去邊揾好...好煩呀...
   0    0    0    0

請問k3數學教緊d咩架,因為我小朋友讀緊k2,依家係kumon讀緊.

原帖由 sosok 於 09-3-24 16:27 發表
唔知點算,究竟請私人補習還是去補習社好,私人補習去邊揾好...好煩呀...

原帖由 sosok 於 09-3-24 16:27 發表

唔駛驚,我囝囝都K3,
之前數學無咩CONCEPT,
但佢學咗KWIK MATH,
進步很多,(唔是買廣告),
或給些時間 小朋友會GET 到。

我成日都好唔開心,唔識教,學得自己好無用,禁淺都唔識教.究竟邊間會好D,現在kumon試緊堂,但好似好慢禁....

原帖由 sosok 於 09-3-24 17:05 發表
我成日都好唔開心,唔識教,學得自己好無用,禁淺都唔識教.究竟邊間會好D,現在kumon試緊堂,但好似好慢禁....

囝囝現在上KWIK MATH 剛第三堂,
佢已可以 連加 四個位,
如: 7+5+2+3=?
我好驚訝,但又好開心,
不過每個小朋友唔同。

比d耐性啦!慢慢黎啦!

原帖由 sosok 於 09-3-24 17:05 發表

唔該你地.我比他繼續試下先

In fact, they remember method but they don't understand concept, so they finally very worse in maths under my information

原帖由 ELING 於 09-3-24 17:15 發表

我好驚訝,但又好開心,
不過每個小朋友唔同。

My kid is learning Enopi Math.  They have 2 parts (basic + critical thinking).  Most parents like the part of critical thinking.  It is suitable for the kid who is studying in English primary school or international school.

請教下, k3 數學要學咩架?

我仔今年k2

其實每一個小朋友的領悟力都不同,記得哥哥讀K2下學期,我教他加數,他很快明白,2星期後,他就開我是否實物越來越少就是減,他已經可以利用加的原理,推敲減數的做法,所以我安排他學數,現在小一,數學是最高分的一科,妹妹同樣在讀K2下學期教好加數,但她一點都不明白,一直化了很多時間,現在才可以做"1+1""2+2""3+3",但"...+4"仍未做到,兩兄妹都可以有那麼大的差別,所以樓主不用擔心,慢慢教,一定可以,如果自己教不到,送小朋友去學數,也是一個方法,他們應該有一套有系統的教法。

我仲慘,囝囝係個唔迫得及坐唔定的細路,所以Kumon, Enopi, Kwik都唔太適合佢,剛剛報咗珠心算,希望佢當玩,令佢慢慢可以學好d數學.

今天試完最後一堂,呢4堂都系學數點點,難得仔中意個老師所以我會繼續給他學下去,我系寄予厚望的...

sosok,

你剛上完Kumon試堂會由低做起架,我囡囡今年k3,學左kumon一年半,而家level A,小一架數.所以kumon要一段時間先有成績.

學校架數,你不如自己用由淺入深架方法慢慢教下,我囡囡間學校又係咁,k2係10位內加數,而家要計2個位數加1個位數,不過仲未有進位.上左k3,中,英,數都突然間深左,真係令我地家長都好吃力.

原帖由 sosok 於 09-3-25 17:40 發表
今天試完最後一堂,呢4堂都系學數點點,難得仔中意個老師所以我會繼續給他學下去,我系寄予厚望的...

ELING :你囝囝好叻呀 可否pm多D資料比我呀, 我都想比我囝囝學呀, 邊間centre好呀?幾$堂?一堂是否60 mins?
Thank a lot!

同埋可否PM 我?唔該!

原帖由 queen.mouse 於 09-3-30 17:33 發表
ELING :你囝囝好叻呀 可否pm多D資料比我呀, 我都想比我囝囝學呀, 邊間centre好呀?幾$堂?一堂是否60 mins?
Thank a lot!

Hi fyeung,

Could you tell me whether it is include the topics for Level A ?

Thanks

原帖由 fyeung 於 09-3-25 18:16 發表
sosok,

你剛上完Kumon試堂會由低做起架,我囡囡今年k3,學左kumon一年半,而家level A,小一架數.所以kumon要一段時間先有成績.

學校架數,你不如自己用由淺入深架方法慢慢教下,我囡囡間學校又係咁,k2係10位內加數,而家 ...

TT_Mami,

我囡囡而家都未到Level A的一半,而家係做緊.
2個位+ 1個位 (其中有進位) e.g. 15 + 9, 24 + 5, 6 + 31....
2個位+ 2個位 (未有進位) e.g. 20 + 15, 33 + 12....
3個位+ 2個位 e.g. 100 + 20

原帖由 TT_Mami 於 09-3-30 21:59 發表
Hi fyeung,

Could you tell me whether it is include the topics for Level A ?

Thanks

原帖由 ELING 於 09-3-24 17:15 發表

我好驚訝,但又好開心,
不過每個小朋友唔同。

yes, 我讚成我個仔早幾年K2 暑假學咗三個月之後已經可以計到三個佰位數相加。

Dear fyeung,

thanks a lot !!

原帖由 fyeung 於 09-3-31 18:58 發表
TT_Mami,

我囡囡而家都未到Level A的一半,而家係做緊.
2個位+ 1個位 (其中有進位) e.g. 15 + 9, 24 + 5, 6 + 31....
2個位+ 2個位 (未有進位) e.g. 20 + 15, 33 + 12....
3個位+ 2個位 e.g. 100 + 20

...
‹ 上一主題|下一主題