用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖道迦南收咗我個仔
樓主: kitwyk
go

聖道迦南收咗我個仔 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Hi,

聖道迦南我就先收信兩天後收再到電話confirm!播道我今天收信reject咗!宜家尚欠培基未有消息!我應該註冊福中中文部!Anyway,希望你成功啦!記住上嚟報喜呀!

Yuk hei mum

原帖由 milo1997 於 09-3-30 14:19 發表
希望係啦, 只怕亞sir 係循例將程序講一次.

我仲報左匯基同播道, 匯基已經衰左lu, 播道我亦不寄以厚望.

其實係收信先定收電話先呢?

好心急, 好唔好打去問下呢?

聖道迦南效率很高的, 一般是面試後, 一星期就有消息, 很快的。
不過照你所將, 應該是成功的, 祝好運。

原帖由 milo1997 於 09-3-31 10:17 發表
好心急, 好唔好打去問下呢?
多一點努力 多一點回憶!

希望啦! 如果打去又好係太奇怪.... 都係等下啦.

終於忍唔住打左電話去, confirm 左lu

又一個好消息。。恭喜曬!

原帖由 milo1997 於 09-3-31 14:28 發表

醒目開學勳章

hi,

恭喜你呀!有覺好瞓啦!!ha ha!!

yuk hei mum

原帖由 milo1997 於 09-3-31 14:28 發表

thanks. 有邊位會去聖道迦南讀呢?

eee, 響格離板有家長講有金毛等放學wor, 我鐘意呢間學校其中因為我like 佢夠偏遠, 又唔近商場會無咁易學壞, 不過我見呢樹d家長好似對呢間學校有d 唔好既印象wor.

Hi,

恭喜哂, 我個仔註冊咗, 應該會去讀, 除非有突破, 負面的comments我分析過, 都是一個傳一個, 可信性成疑, 開學見

原帖由 milo1997 於 09-3-31 16:21 發表
eee, 響格離板有家長講有金毛等放學wor, 我鐘意呢間學校其中因為我like 佢夠偏遠, 又唔近商場會無咁易學壞, 不過我見呢樹d家長好似對呢間學校有d 唔好既印象wor. ...

信人不如信自己對眼
一於實地觀察
我都去觀察過, 無此問題見到
壞學生到到都有
點解唔睇下學校好的一面呢

我都親自去過等放學, 未見有咁差情況發生。 真係, 信人不如信自己對眼。 依家D學校競爭得好厲害。 除非係自己身邊朋友有孩子讀緊, 可信性先高。 聽返來要自己分析多D呀, 祝你孩子讀得開心。

原帖由 milo1997 於 09-3-31 16:21 發表
eee, 響格離板有家長講有金毛等放學wor, 我鐘意呢間學校其中因為我like 佢夠偏遠, 又唔近商場會無咁易學壞, 不過我見呢樹d家長好似對呢間學校有d 唔好既印象wor. ...

無錯, 我都覺得學校唔會咁差, 我都有去睇過, d 學生都ok 啦, 加上係我朋友推介呢間學校比我, 佢係教書既, 識入邊d老師, 同我講, 以我亞仔成績與其大抽獎, 當然入呢間補底啦. 我都覺得有道理, 我亦唔想博, 要變壞, mud 地方佢都會壞, 唔可以單靠學校.

cecwn,

我地個小朋友有可能成為同學wor.

聽你咁講我都放心D, 大家收到D料立即交流下, 其實講真, 我都冇去過等放學, 不過我知好多家長都有去睇過, 信佢地

原帖由 milo1997 於 09-3-31 18:47 發表
cecwn,

正如匯基杜校長所講, 做父母的, 可以跟同學家長聯系好, 到時候孩子話去了某某同學度做乜, 都可以聯絡家長查證一下。 呢個方法其實幾好, 尤其是你們聖道迦南已經有咁多同學仔同家長係呢度遇到了。

原帖由 milo1997 於 09-3-31 18:45 發表
無錯, 我都覺得學校唔會咁差, 我都有去睇過, d 學生都ok 啦, 加上係我朋友推介呢間學校比我, 佢係教書既, 識入邊d老師, 同我講, 以我亞仔成績與其大抽獎, 當然入呢間補底啦. 我都覺得有道理, 我亦唔想博, 要變壞, mu ...

已經訪問過4個不同班級的家長,大致如下:
1.學校跟得學生好嚴,定期有quiz。
2.英書英教,中書普教,上課靈活。
3.校長有心辦學
4.老師有心機亦有愛心
5.功課會有group  poroject
我亦問過2個同學仔(F.1)都話返學好開心,好多活動可參加。家長都有表示課程不會太深,較易跟上。其實這兩年收生門檻也提高了,會有人考不到的。
最終也是孩子的造化和家庭的關愛,不過,來得BK的,相信也是不錯的家長吧!比D信心孩子和自己吧!

原帖由 milo1997 於 09-3-31 18:47 發表
cecwn,

Hi milo1997, cecwn

囝囝都註冊了, 大多數讀這間!

哈哈! 一家親了!

原帖由 horsemama 於 09-4-1 10:41 發表

Hi milo1997, cecwn

囝囝都註冊了, 大多數讀這間!

ee, 你個小朋友係仔定女? 住響邊頭? 我住將軍澳, 好彩有直車到學校
‹ 上一主題|下一主題