用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖道迦南收咗我個仔
go

聖道迦南收咗我個仔

我個仔係觀塘區Band 2生,聖道迦南收咗我個仔,30/3前要註冊,點算好?有無家長可俾D聖道迦南的comment?

醒目開學勳章

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1696697&extra=page%3D2

去呢邊睇下啦

Latte, 又名臭Te或臭喵.

回覆 # 的文章

Thanks, 但有沒有觀塘區band 2的英中可選擇呢? 有沒有較好的中中適合band 2生?

如果你想讀英中,"迦南"也是不錯選擇!
我也收集了很多意見,包括社工、在校老師及在讀同學和家長;其實,講到未冇人知道實際情況,尤其apply to 自己的子女身上,真的適合嗎?人家的補品可能自己又虛不受補、人家的甜品也許嫌過甜、人家的敏感食物我卻愛之以切(eg.seafood)………只是憑信心吧!不過,我真的相信每個父母只想在"限制中找到最好的出路"吧! Cheer up!

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

armarm先收到聖道迦南通知星期六去interview, 可能收唔足生, 所以第2 round 再見人, 請問interview 問 d mud 呀?

我個仔剛入咗camp,所以話唔到俾你知佢考咗乜,但就個家長入讀後你想小朋友從學校得到什広,你對学校有咩期望。

謝謝你,因我個仔成績係band 2中,又內向,怕好彩入到band 1中中會比其他學生比咗下去,我估多數會註冊迦南囉,佢哋双班主任對30個學生應照顧到初中學生。

原帖由 volley 於 09-3-24 14:56 發表
如果你想讀英中,"迦南"也是不錯選擇!
我也收集了很多意見,包括社工、在校老師及在讀同學和家長;其實,講到未冇人知道實際情況,尤其apply to 自己的子女身上,真的適合嗎?人家的補品可能自己又虛不受補、人家的甜品也許嫌過甜、 ...

醒目開學勳章

之前有post話會叫小朋友寫自己個中文名同學校名, 另外都係一d簡單既問題
Latte, 又名臭Te或臭喵.

1.考生需填寫少量資料,eg學校中英文名……etc 再以英文簡答
2.考生自行見考官(可能會是校長親自見)
3.家長&學生一同再見考官,問些普通問題,在意看看是否合作及關注子女等問題!
ok!!!Good Luck & Cheer up!!!

多謝大家, 我一家都好希望仔仔入聖道迦南, 仔仔一早已經好like 呢間學校, 不過無interview 已打定輸數, 而家總算有個希望. 我想問下, 如果成功, 係咪好早會有消息?

milo1997

yes, we interview on Sat and got confirmation next Wed

收到信之後,佢哋會再call你confirm是否收到信。

校長好NICE, INTERVIEW問的問題好簡單, 氣紛好好, 只要孩子成績不是太差, 機會都好高, 佢地收生要求冇咁高, 我覺得佢地好重視操行多喲, 依家好多學校都已出取錄通知了, 所以佢地都會好快有通知, 幾日就會有消息.  四月初好像又要開始預備大抽獎了

GOOD LUCK!!

原帖由 milo1997 於 09-3-26 22:12 發表
多謝大家, 我一家都好希望仔仔入聖道迦南, 仔仔一早已經好like 呢間學校, 不過無interview 已打定輸數, 而家總算有個希望. 我想問下, 如果成功, 係咪好早會有消息? ...

面試時小朋友要注意小動作和禮貌, 校服要整齊乾淨, 因為要見家長, 家長衣着都要稍為注意, 一定要俾考官覺得家長是很關心小朋友, 因為有家長關心的小朋友差極有限, 我小朋友的操行都得B, 見完很好快收咗

原帖由 milo1997 於 09-3-27 09:28 發表
多謝大家! 我個仔仔成績都ok, 不過操行就差d, 因為佢個間小學比操行評分有問題, 所以我原本估計唔會有得見, 因為我知道佢地收人好注重操行. 今次收到call, 真係好開心, 希望有機會入到啦. 佢地收人都好少下, 都有d難 ...

醒目開學勳章

原帖由 milo1997 於 09-3-27 09:28 發表
多謝大家! 我個仔仔成績都ok, 不過操行就差d, 因為佢個間小學比操行評分有問題, 所以我原本估計唔會有得見, 因為我知道佢地收人好注重操行. 今次收到call, 真係好開心, 希望有機會入到啦. 佢地收人都好少下, 都有d難 ...

Good luck for your family.

醒目開學勳章

hi,

x2!

yuk hei mum

原帖由 EggBB 於 09-3-27 10:05 發表

Good luck for your family.

多謝大家 d hints!

星期六見完, 而家等消息, 等既過程實在太辛苦...
見我個位亞sir 話2星期內會有電話通知, 叫我地想清楚同盡快決定, 佢話佢已經有左決定...好後悔無問到係咪即係大致上無問題......

milo1997

叫你盡快決定....咪即係收你仔囉
等收喜悅我信吧

係呢, 你仲有考邊間呀

原帖由 milo1997 於 09-3-30 11:43 發表
星期六見完, 而家等消息, 等既過程實在太辛苦...
見我個位亞sir 話2星期內會有電話通知, 叫我地想清楚同盡快決定, 佢話佢已經有左決定...好後悔無問到係咪即係大致上無問題...... ...

希望係啦, 只怕亞sir 係循例將程序講一次.

我仲報左匯基同播道, 匯基已經衰左lu, 播道我亦不寄以厚望.

其實係收信先定收電話先呢?