用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 個仔話要個外籍老師教,但係我覺得廢廢地,點算? ...
go

個仔話要個外籍老師教,但係我覺得廢廢地,點算?

British Council

我會推介小朋友去British Council 學英文~本人小時候都上過堂。那裏的外籍老師不錯,因爲他們的教學會令小朋友對英文產生興趣。不過,價錢就比較貴。
教育王國已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

我都十分有同感,我都用左好幾個"鬼",到現在都仲未搵到個好,真係好激氣。成日話香港d bullsit dictation,會嚇怕d小朋友,又話唔雖要學 gramma,learn trough conversation,但我同佢講,因為English唔係我哋既mothertongue,所以一定要串字,等佢可以認識多d 生字,但佢好唔認同,成日話learn in fun, 所以成日帶我個小朋友去park玩,去supermarket shopping,不過我都係想我小朋友可以多d同外籍人士傾下計,所以都唔同佢拗咁多,咪等亞仔係學校學d gramma上既嘢囉﹗所以真係恭喜你搵到個好既"鬼",比我一定會放棄個舊,留番個新,因為同時hold 住兩個,都幾重皮的﹗

To caucasions, dictation is useless because they never had it in elementary school.  They learned phonics in school, do spelling tests, learn new vocabularies through daily life, and most important of all, they in fact READ A LOT of books (both assigned or unassigned from school)!!  So grammar wouldn't be a problem for them because they've learned it so casually.  

For a long run, "learning with fun" might work better provided that the child would do some readings, or/and watch english channel tv at his own time.  However, immediate progress would be very little.  

How did the new tutor conduct the lesson? was that somewhat similar to the old tutor, only with more updates?  or was it a totally different systematic method?  Regardless, pick what you think is most beneficial to your child. :)

Cheers,
Connie

如果係我,我覺得最重要是令孩子不抗拒英文,令他喜歡和有興趣,不要強迫他

我會給他自主

如果係我,我覺得最重要是令孩子不抗拒英文,令他喜歡和有興趣,不要強迫他

我會給他自主

你個老師幾錢個鐘架

請問那個Learning Plus的non-stop talking課程多少錢呢?

原帖由 thomaslam 於 09-3-22 23:25 發表
大家唔知有冇同感,好多「鬼」話活動教學,其實好鬼浪費時間。我試過好多「鬼」,都唔滿意,唉!
我依家我搵左兩個「鬼」,新個個係朋友介紹,話佢好有經驗。我試左兩堂暫時覺得幾好,佢仲次次update我個仔d進度上網,難得撞到個好嘢,梗 ...

如果真的覺得教得唔好的話, 就要即刻換另一個啦! 因為小朋友年紀細需要吸收外界事物不是難事, 小朋友吸收能力仲快過大人多多倍!

回覆 1# jessicashum 的文章

小朋友學英文最重要係唔抗拒先, 如果唔係佢怕咗就搵邊個去邊度學都冇用啦! grammar 同spelling咪係學校學囉! 香港一般學校嘅英語環境咁唔足夠, 比佢跟外籍老師學英文都係想佢聽多d講多d啫, 仲邊顧到grammar同spelling咁多架, 去嗰一個鐘, 每次學到一兩句識用返已經好好啦.