用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你哋會點做-補唔補測呢?
go

你哋會點做-補唔補測呢?

囡囡上星期開始病,星期四測常識已經有點發燒,於是當日只回校測驗,跟住請病假。但好戲在後頭,星期一、二、三分別主科測驗,她星期六晚再發燒入院,醫生話佢肺炎,未知要住幾日?他建議休息一星期。

但學校註明補測需在七天內,否則考試不會有名次。我現在很煩。雖然囡囡可在再下星期補測,但在休息期間仲要迫佢温習,實在好可憐。但她的成績一向一般,如果成績表只靠大考的分數,我又怕她失手就大獲。

如果你係我,會不會補測呢?

原帖由 Erco 於 09-3-22 18:06 發表
囡囡上星期開始病,星期四測常識已經有點發燒,於是當日只回校測驗,跟住請病假。但好戲在後頭,星期一、二、三分別主科測驗,她星期六晚再發燒入院,醫生話佢肺炎,未知要住幾日?他建議休息一星期。

但學校註明補測需在七天內,否則 ...

幾年級呀?

She is P.1 only.

算吧啦
比囡囡休息多d啦
身體健康最緊要
勉強去考成績都未必會好
何必要佢咁辛苦呢
我家有三寶:大寶靚仔、二寶活潑、三寶可愛

醒目開學勳章

俾我都係健康行先, 冇嘢緊要過健康, 而且依家唔養好身子, 到考試時考唔到未重衰, p.1啫唔緊要啦。

當然身體緊要啦

Thank you for all your advice. I think I will give up the test. Hope my daughter can pass in the final examination.

My daughter is also P1,  if I were you, I will not force my daughter to take the test.  Health is the most important assets for all of us

我個囡都係小一, 今個星期都係中英數常小測, 昨天起有輕微發燒99-100度, 今日都無比佢返學測驗, 都無叫佢溫習, 明天如果還發燒, 一樣唔會比佢返學及溫習, 我唔想佢辛苦, 小一無嘜所謂啦! 因是小測, 學校無得保考, 但我會在她好返時溫習返d內容, take it easy, 隨緣, 唔好咁快比壓力自己及囡囡!

原帖由 Erco 於 09-3-22 18:06 發表

但學校註明補測需在七天內,否則 ...

我建議補測。其實最多東西要記的常識科都已經測了,中英數測的,是你平時的功力。相信你之前都已經有溫習過的,休息期間不是要死背死讀,輕鬆點溫吧。
我的經驗是不可讓小朋友有避的理由。可以補測便補測吧!既可看看自己的能力;又可證明病是會影響成績的,所以平時要注重身體健康;更可說明很多事情都有其他解決及補救的方法;同時可告訴小朋友凡事都會有意外的,只要平時多準備,懂應變便可。

我都覺得身體健康最緊要。

I am quite suprise that even I told the teacher my daughter will not take the test, the teacher told me that if my daugheter can go to school on next Monday, thery will arrange the test for her.

If so, my daughter need to take the test of three subjets from Mond to Wed and she have Eng & Chinese dictation on next Mon and Wed. How can she handle it ?

I still 15, 16. Should I let my daughter to go to school on Monday ?

我只係路過...  無考會拉低晒d分? 我仔之前病完去考試都表現會差d, 但不代表他的實力, 學校會因為補考(硬要扣10%分)不排名次, 真係睇下小朋友體力係點, 心理壓力係點? 少左分會導致留班嗎? 我相信小朋友會識分父母係咪是但俾佢有借口就唔返學. 今次係入醫院...

我有時要提自己: 學校平時test不計入成績表 都係想睇學生進度, 不是求分數, 想減少壓力, 想起有朋友個仔無啦啦考左小一未開學突然有絕症去埋... 點解唔記住為身邊的人身心健康最重要? 有d學校唔會咁設想, 但我自己作為母親呢? 7歲之後佢仲有好多日子過...

原帖由 Erco 於 09-3-26 18:08 發表
I still 15, 16. Should I let my daughter to go to school on Monday ?