用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 25分油天定20分博La Salle?
go

25分油天定20分博La Salle?

25分油天(daddy 係old boys) 是否好大chance?
20分La Salle係咪機會好微?
how to choose? pls help.

25分油天 - SURE WIN
20分La Salle - 50/50

有無 50/50 咁大機會呀?

i think around 1/8 - 1/10 chance is more correct for 20 marks at 1st round in LS

Every year around 800 applicants,  out there says 500 get 20 marks.   40 seats go for the 25 marks up, 60 seats for 500  - 20 marks.

其實兩間比較,請問邊間好啲呢?
唔該晒!

For ls, only 90 seats available. ~ 20+ to 30 points ( brothers study in the same school or parent working in the same school); 20+ to 25 points;~ 40+ to 20 points. Chance is ~ 1/8 to 1/10 depends on the number of 20 points. No chance for 15 points.
原帖由 Martina 於 09-3-22 09:54 發表
i think around 1/8 - 1/10 chance is more correct for 20 marks at 1st round in LS

Every year around 800 applicants,  out there says 500 get 20 marks.   40 seats go for the 25 marks up, 60 seats for 50 ...

porporwong,

其實睇下你地想唔想博.  一間係必入, 一間係博抽.
相對起2間學校, LS功課壓力較大, 油天相對比較輕鬆.

如果係油天讀得叻, 每年升中都有幾名入LS/男拔, 華仁/聖芳濟都有30人, 男仔升中派位唔錯架.

博得到入LS都要KEEP到好成績先有得上中學, 因為唔係收晒所有學生.

原帖由 porporwong 於 09-3-21 16:47 發表
25分油天(daddy 係old boys) 是否好大chance?
20分La Salle係咪機會好微?
how to choose? pls help.

原帖由 必必 於 09-3-22 22:21 發表
porporwong,

其實睇下你地想唔想博.  一間係必入, 一間係博抽.
相對起2間學校, LS功課壓力較大, 油天相對比較輕鬆.

如果係油天讀得叻, 每年升中都有幾名入LS/男拔, 華仁/聖芳濟都有30人, 男仔升中派位唔錯架.

博 ...

我以為la salle 小學多會直上中學tim,唔該晒!
我諗油天會穩陣啲....同埋小朋友會冇咁辛苦....

你錯啦, la salle應該無咁辛苦, 無咁谷
但係得20分機會太細, 如果入唔到, 你2頭唔到岸, 要攪珠派間仲差的話, 咁點呢?
你要唸下博唔博

明明 la salle 係大抽獎入去, 點解有 d 媽咪成日都話考入去...?
唔係 dbs 先有得考咩??? 會唔會有少量位係考呢?

因為識有個朋友"考"入咗 st. mary's, 但係明明 st. mary's 係抽嫁!!!! 真係唔明!!

原帖由 L-Lai 於 09-4-1 14:00 發表
明明 la salle 係大抽獎入去, 點解有 d 媽咪成日都話考入去...?
唔係 dbs 先有得考咩??? 會唔會有少量位係考呢?

因為識有個朋友"考"入咗 st. mary's, 但係明明 st. mary's 係抽嫁!!!! 真係唔明!! ...

第一round 係自行選校, 自己交form 去interview, 成功取錄的話, 好似十二月左右就有結果啦嘛, 哩批小朋友咪就係考入去囉!

第一round係計分, 唔駛考架, 又無interview, 如果有25分sure win, 20 分就要靠luck抽.

原帖由 MissMusic 於 09-4-1 17:42 發表

第一round 係自行選校, 自己交form 去interview, 成功取錄的話, 好似十二月左右就有結果啦嘛, 哩批小朋友咪就係考入去囉!

[quote]原帖由 overview 於 09-4-1 19:05 發表
第一round係計分, 唔駛考架, 又無interview, 如果有25分sure win, 20 分就要靠luck抽.

[/quote

即係淨係填form? 唔駛interview?哩種係咪叫自行呀?

即你住邊區都唔緊要, 你第一round係可選自己心儀既學校. 當然唔想晒左個chance, 想入名校必要有20分or more.

原帖由 MissMusic 於 09-4-1 19:56 發表
[quote]原帖由 overview 於 09-4-1 19:05 發表

[/quote

即係淨係填for ...

第一 round 唔係計咗分, 夠 25分就好大機會
20 分就同 20分果批人一齊抽咩...
原來仲要 interview 咩???  我又唔知呀!

咁 la salle 有無好似 dbs 咁, 唔駛計分
只係講實力, interview & test... ok 就收果隻呀??

原帖由 MissMusic 於 09-4-1 17:42 發表

1st round by marks and 2nd round by lucky draw. No interview for all.
原帖由 L-Lai 於 09-4-1 22:54 發表
第一 round 唔係計咗分, 夠 25分就好大機會
20 分就同 20分果批人一齊抽咩...
原來仲要 interview 咩???  我又唔知呀!

咁 la salle 有無好似 dbs 咁, 唔駛計分
只係講實力, interview & test... ok 就收果隻呀??

...

請問父母係畢業生有幾分? 第二名小朋友有幾分?

請問邊間係活動教學?

父母畢業生分唔分大細. 都係十分.

原帖由 siuming99 於 09-4-3 11:27 發表
請問父母係畢業生有幾分? 第二名小朋友有幾分?

想請教下, 20分抽油天個機會率會唔會高過20分抽la salle呢? or差唔多jar~

Thanks~