用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 總算有點安慰同希望
go

總算有點安慰同希望 [複製鏈接]

個仔起政府S位讀 ,又到下學期啦,同老師傾訓練目標啦,

其實一同老師傾呢D野,個心都好緊張,因為又要面對問題

老師話佢進步得好明顯,而佢講左一大輪,我不禁問左佢一個由一歲擔心到而家的問題,就係佢智能有冇問題????

老師話幾肯定冇問題,我當堂放下存在起心度兩年幾的大石,雖然唔係百分百肯定,但真係好開心,其實真係付出左很多呀!一個全職媽媽,每晚只有15分鐘食飯時間係自己,真係好累呀!星期六仲要9時出到中環,再過九龍上堂,真係人都癲

不過會繼續努力,永不放棄,希望大家同路人都要加油呀!
   0    0    0    0

原帖由 yookko 於 09-3-20 22:59 發表

老師話佢進步得好明顯,而佢講左一大輪,我不禁問左佢一個由一歲擔心到而家的問題,就係佢智能有冇問題????
...

努大呀, 做媽媽付出多大都無所謂, 只要小朋友健康進步就是最大的欣慰. 好像我今朝早同個仔去將軍澳上完堂, 即刻趕去北角上另一堂, 唔够時間吃飯, 兩母子邊行邊咬面包, 後面還有一段時間有些堂是這樣的, 雖然辛苦但是值得.
各位努大呀!!!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

...

可唔可以講吓你的小朋友有咩問題要返s位? 我個囡都係因為嚴重視障同整體發展遲緩要返s位, 其實佢的智能問題都困擾咗我好耐, 都宜家都未有答案 ? 因為佢到宜家27個月都未識行, 係18個月時做過評估, 話佢只有10個月的認知, 大小肌肉仲差...... 社工仲話我地要有心理準備佢嘅智能都可能有問題追唔返.....  

不過佢1月返咗s位又好似進步咗, 係2月尾家長會度同老師講我地好擔心呀囡會唔會智障, 佢話佢地覺得呀囡d反應幾好, 叫我地唔洗太擔心 因為叫佢跟住做野佢多數都會做, 同佢講野佢都會跟人口水尾講, 雖然好多時都講唔正, 不過好過冇反應~

...

我有唔少朋友都係好辛苦咁去同小朋友做訓練.
但一定要堅持落去,
遲下你會發現你的努力是不會白廢的.

我個仔起23個月個評估時,話佢只有歲半的認知,真係當堂暈低咁滯,去到S,老師話佢大小肌,説話,同自理都激落後,又再暈低啦!

我同自己講,做父母,唔會因為仔女精叻先愛佢,付出的是無條件的愛,唔通因為佢有問題而放棄佢嗎?只要自己盡左力,就算佢真係有智障,都唔會後悔自己當初冇盡力幫佢,聽人講小朋友6歲前係發展的黃金時期,所以我有哂心理準備,起佢6歲前都會好辛苦,不過6年時間起人生中又算是什麼呢?

繼續加油,努力呀!

原帖由 slh 於 09-3-21 23:49 發表

可唔可以講吓你的小朋友有咩問題要返s位? 我個囡都係因為嚴重視障同整體發展遲緩要返s位, 其實佢的智能問題都困擾咗我好耐, 都宜家都未有答案 ? 因為佢到宜家27個月都未識行, 係18個月時做過評估, 話佢 ...

原帖由 yookko 於 09-3-22 22:04 發表
我個仔起2歲3個月個評估時,話佢只有歲半的認知,真係當堂暈低咁滯,去到S位,老師話佢大小肌,説話,同自理都激落後,又再暈低啦!

我同自己講,做父母,唔會因為仔女精叻先愛佢,付出的是無條件的愛,唔通因為佢有問題而放棄 ...

唔該晒~ 其實我地兩公婆都有心理準備~
只不過有時唔同嘅人同你講唔同嘅野, 攪到我地成日都唔知點?
我絕對同意你我講法, 做人父母唔可以因為個小朋友有問題而放棄佢, 我地要用最大的努力去幫/教同愛佢~

其實你又真係唔駛咁擔心喎,我睇番你寫的資料,你個仔又真係好細,有好大的發展空間,我個仔2歲半先講單字,口水尾都跟唔到,什麼玩具都冇興趣,可以話係冇反應,你係我你驚唔驚呀?

而家3歲半,講到3詞句同發問,熱愛玩角色扮演games,我曾經聽一個老師講過,你就當個仔係一個錢啱,要不停入錢入去,唔知幾時可以攞番啲錢,但終有一日會有回報,如果你唔入錢就肯定冇回報,我曾經試過入錢入到很沮喪,但而家就很認同呢句說話

無論如何,大家共勉之,主祐你們!

原帖由 slh 於 09-3-22 22:57 發表

唔該晒~ 其實我地兩公婆都有心理準備~
只不過有時唔同嘅人同你講唔同嘅野, 攪到我地成日都唔知點?
我絕對同意你我講法, 做人父母唔可以因為個小朋友有問題而放棄佢, 我地要用最大的努力去幫/教同愛佢~ ...
‹ 上一主題|下一主題