用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 樂團面試
樓主: arfamily
go

樂團面試 [複製鏈接]

Dear 晞晴媽咪 and HY412,

I know Mr. Yip and Mr. Choi encourage the new kids to join the school orchestra, but they have to practise and behave well during rehearsal. The kids said they are demanding but they like them. It is a good training to them playing in the orchestra.

Twosonspa

Hi twosonpa,

我同意呀. 樂團指揮有要求, 加上朋輩間既影響, 係可以對班小朋友帶來正面既壓力, 大家都會更努力練習, 務求可以在樂團坐前 D 啦或者由 second 升上 first. 哈哈...有時又會有突擊測驗, 睇下佢地有無練習, 我個女話好刺激架...所以我都好贊成佢參加樂團...

晞晴媽咪

囡囡過去學長笛沒有目標, 加上阿 Sir 對她太善良, 從來不會責備囡囡, 將來如果能夠有機會入樂團, 她看見其他人認真 + 勤力練習, 她便知道過去是何等的疏懶. 她最勤力的日子是校際比賽及考試的日子, 因為擔心在陌生人面前出醜, 所以能夠入樂團對她來說是好事

原帖由 twosonspa 於 09-4-8 00:20 發表
Dear 晞晴媽咪 and HY412,

I know Mr. Yip and Mr. Choi encourage the new kids to join the school orchestra, but they have to practise and behave well during rehearsal. The kids said they are demanding ...

囡囡上樂理堂總算不再一舊雲, 可能樂理不是她的興趣, 不太上心, 亦好快將老師教的忘掉, 做練習很操心大意, 激死老師, 而家差不多每個星期上二堂, 好似還有作曲未教 ......

我雖然是全職, 但從來不會跟足她有否溫習或有否做齊功課, 我要囡囡對自己的行為負責任, 我常對她說, 機會不是時常有, 學到幾多知識是屬於自己的, 呢個道理她終於在今年初明白 , 我的心機總算沒有白費, 她開始發力, 近來同我講愛上看英文書, 相信有一部份與學校進行英文閱讀比賽有關, 而另一部份她測驗終於合格, 特別是 G.E. 及 Comp., 令她自信心大增, 出年還想參加中/英文戲劇 ......

原帖由 晞晴媽咪 於 09-4-7 23:08 發表
HY412,

哈哈...唔係你講我都唔發覺張樂團面試回條原來無寫考邊團, 呢排公司太忙啦, 差 D 請唔到假幫個女溫測驗, 最近學校 D 野都真係無能力跟得太足, 有 D 無奈... 之不過, 填報名回條既時候我有 tick 高弦 + 交響, ...

回覆 # 的文章

My daughter also enjoys going to orchestra so much.  It is challenging and enjoyable for her.  She sometimes comes home to search the songs from the internet and see other orchestra's performance.  I believe learning music is a long term investment with reward. Hope she will carry on!

Hi HY412,

其實好多小朋友都唔鐘意學 / 考樂理, 之不過, 最慘係如果要考六級以上樂器試一定要過到呢關, 當年我都好驚個女要重考, 畢竟佢當時只係三年級, 我同佢都只係要及格, 所以好比心機咁操陳老師既貼士 / 得分題, 你同囡囡都要加油呀 !

好開心聽到你囡囡今次英文測驗大有進步, 我個女最近都有為左學校既英文閱讀比賽睇多左英文故事書, 好似話獎品係圖書館 VIP 卡, 佢好想要呀... 哈哈... 估唔到圖書館 VIP 卡係咁受歡迎既...

晞晴媽咪

有一儍仔問題, 請問樂團面試當日是否要穿校服呢?

牡丹
亨受和孩子的每一秒鐘!

平時囡囡星期六上課外活動都是穿便服的, 所以 ......
應該不用穿校服的.

原帖由 牡丹 於 09-4-16 23:16 發表
有一儍仔問題, 請問樂團面試當日是否要穿校服呢?

牡丹
‹ 上一主題|下一主題