用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 樂團面試
go

樂團面試

各位資深的宣小家長:

一直非常感激你們的提點,現請教幾個有關樂團的事宜:

(1) 是否一定要曾考獲樂器考試的同學才能進入初管/初弦?
(2) 今年是一年級學生應否報考樂團?
(3) 加入樂團需付上多少時間?
(4) 可否跳過初管,直接進入中管?

arfamily

1) 可以不需要,如有可以填上。
2) 一年級都可以報。我囡囡都是一年級報初弦。正式入團時間是一年級的暑假。
3) 練習時間可參考上課時間表旁列出的樂團時間。付出多少時間要視乎小朋友及家長,有些每天練一小時有些每天練十五分鐘或無練。當然練得少老師一聽便知。
4) 要由老師決定。有些同學入了初管/弦,中途老師覺得特別叻就轉了中管/弦。

我都想知 - 是否報了樂團就可以入? 還是老師覺得有音樂天份才會收呢? 請解答.      謝謝!

回覆 # 的文章

irisdog,

每位學生最後要在今個星期三交回報名表,學校應該會在放復活節假前給回條各學生,回條上會列明在4月18日樂團面試日的時間(上午或下午)。取錄通知書大約會在六月左右給各學生。若果取錄,會在六或七月(不太記得確實時間)開始入團練習。

mabelma

詳細資料學校已於 3/25 出了通告, 樂團守則 G. 試用期間 : 6-8 月為新團員試用實習期, 期間表現理想者於 2009 年 9 月後為正式團員.

原帖由 mabelma 於 09-3-23 14:42 發表
irisdog,

每位學生最後要在今個星期三交回報名表,學校應該會在放復活節假前給回條各學生,回條上會列明在4月18日樂團面試日的時間(上午或下午)。取錄通知書大約會在六月左右給各學生。若果取錄,會在六或七月(不太記得 ...

想請問如果入左樂團, 除了$150團費外, 還有其他費用嗎?父母要否陪伴上課?

沒有其他費用。
不可以家長陪上課。
每星期六上兩小時。

Hi HY412,

我好耐無上 BK 啦, 你好嗎 ? 你囡囡今年會唔會考樂團 ? 我大女下年升六年級啦. 如無意外, 佢今次都係考高弦 + 交響樂團. 雖然每個星期六都要練四個鐘, 但我見佢今年係有好明顯既進步, 所以如果都仲兼顧得到, 我都打算繼續比佢拉兩團...

測驗週仲有三日, 加油!
晞晴媽咪

囡囡之前提及想入管樂, 而家又想入交響樂團! 她說交響樂團有管樂和弦樂, 演繹效果比單一管樂更為好聽. 已交了申請表, 感覺入選的機會好微, 但不想挫了她的勇氣和一團火, 但凡機會臨到, 都要試一試, 如果唔成功, 希望令她知道不是想便能成事, 日後先放多點時間練習, 裝備自己, 翌年再來過.

大家加油!

原帖由 晞晴媽咪 於 09-3-27 23:44 發表
Hi HY412,

我好耐無上 BK 啦, 你好嗎 ? 你囡囡今年會唔會考樂團 ? 我大女下年升六年級啦. 如無意外, 佢今次都係考高弦 + 交響樂團. 雖然每個星期六都要練四個鐘, 但我見佢今年係有好明顯既進步, 所以如果都仲兼顧得 ...

其實我都係因為覺得交響樂團有弦樂又有管樂, 歌曲演繹起來較好聽至叫個女考埋呢個樂團, 既然係你囡囡自己既選擇, 咪鼓勵佢即管盡力試下 law... 揀一首佢自己較有把握既歌去考, 到時信心都大 D. 不過, 考高團 (高弦 / 高管 / 交響) 要考多少少野, 聽講仲要 sight-reading + 少少樂理. 加油呀 !
晞晴媽咪

回覆 # 的文章

mabelma:

謝謝回覆. HAHA, 我女女今年先入讀小一, 所以完全唔識. 你的意思是要經過挑選, 表現理想才可成為正式團員? 那麼沒有取錄的是否都可學樂器?

irisdog

irisdog,

你會在今年七月之迎新日收到有關學樂器的資料,學校會分派各學生一種樂器。我囡囡是在完成小一的暑假入樂團的。

原帖由 irisdog 於 09-4-3 13:45 發表
mabelma:

謝謝回覆. HAHA, 我女女今年先入讀小一, 所以完全唔識. 你的意思是要經過挑選, 表現理想才可成為正式團員? 那麼沒有取錄的是否都可學樂器?

irisdog ...

晞晴媽咪:

即是面試那天要帶自己的樂器, 是嗎?

牡丹

原帖由 晞晴媽咪 於 09-3-28 23:21 發表
其實我都係因為覺得交響樂團有弦樂又有管樂, 歌曲演繹起來較好聽至叫個女考埋呢個樂團, 既然係你囡囡自己既選擇, 咪鼓勵佢即管盡力試下 law... 揀一首佢自己較有把握既歌去考, 到時信心都大 D. 不過, 考高團 (高弦 / ...
亨受和孩子的每一秒鐘!

原帖由 mabelma 於 09-4-3 18:37 發表
irisdog,

你會在今年七月之迎新日收到有關學樂器的資料,學校會分派各學生一種樂器。我囡囡是在完成小一的暑假入樂團的。

Thanks Mabelma!

學校的第85号通告有列出要注意事項。
要小心看通告呀!

注意事項: 1. 有興趣申請入團之同學,必須遵守樂團規則,詳情請細閱附後
之「樂團守則」。
2. 請同學自選1 首樂曲面試
3. 請帶備樂器及2 份樂譜(其中1 份影印本交評審導師團參閱)
4. 缺席面試者作放棄論
5. 面試結果於五月底公佈
6. 取錄結果將由樂團指揮按學生能力編排加入各樂團,團員不得
異議。
7. 凡逾期交回報名表者,恕不受理。

原帖由 牡丹 於 09-4-6 00:12 發表
晞晴媽咪:

即是面試那天要帶自己的樂器, 是嗎?

牡丹

回覆 # 的文章

今天派了另一張粉紅色面試便條, 請大家留意 !

牡丹,

當然要小朋友帶同自己既樂器考樂團啦, 起碼拉 / 吹奏起來更順心... 加油!

HY412,

你囡囡係唔係淨係考交響樂團 ? 我個女今年報考左高弦 + 交響, 但只得一張粉紅色回條考高弦, 我仲以為佢趺左一張, 點知佢話交響指揮丹 Sir 個日唔得閒, 會由高弦葉 Sir 同高管蔡 Sir 幫佢揀埋團員, 我嚇佢咪好 law... all or nothing ... 希望佢趁復活節假期比心機練下琴... 因為將會係佢在宣小最後一年拉樂團啦...

晞晴媽咪

今年的申請表, 沒有『樂團』給選擇, 面試合格後由老師安排入那個樂團 .

** 囡囡 5 級樂理試安排了 6 月 6 號考, 之後 6 月 8 號 ~ 12 號便是學校考試, 佢讀得好辛苦 ...... 幸好 Ms Chan 有了 BB, 不能動氣, 否則真係堂堂都會被老師教訓 ......   

原帖由 晞晴媽咪 於 09-4-6 23:23 發表

HY412,

你囡囡係唔係淨係考交響樂團 ? 我個女今年報考左高弦 + 交響, 但只得一張粉紅色回條考高弦, 我仲以為佢趺左一張, 點知佢 ...

回覆 # 的文章

Hi,

Add Oil!  更上一層樓!

HY412,

哈哈...唔係你講我都唔發覺張樂團面試回條原來無寫考邊團, 呢排公司太忙啦, 差 D 請唔到假幫個女溫測驗, 最近學校 D 野都真係無能力跟得太足, 有 D 無奈... 之不過, 填報名回條既時候我有 tick 高弦 + 交響, 希望佢無問題啦....

你囡囡跟陳老師上樂理堂 OK 嗎 ? 而家應該操緊 past papers. 加油呀! 因為佢下年升五年級後功課 / 學習壓力都唔少, 明顯 feel 到今年我個女 D 同學都好緊張, 大家都為呈分試努力, 直情係一分都不能少, 最慘今年我自己工作方面都好忙, 所以都好羨慕你可以全力 + 全天候幫到個女...
晞晴媽咪