用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我應該點做
go

[聽/語障] 我應該點做 [複製鏈接]

我兒子依家2yrs3month,出世已証實双耳輕度弱聽.今天follow up聽力学家謂佢差咗,由輕度去咗輕度至中度,但佢有d鼻敏感可能影响result,3個月後再check.
但令我最不安是如果這是事實,原來助聽器or手術都幫唔到佢.我個心好內疚好傷心,我一d都幫唔到佢.
   0    0    0    0

你絕對可以幫到佢....

首先, 輕度弱聽,若小朋友的言語發展及溝通沒有因為弱聽影響,就可以考慮延遲使用助聽器。不過相反, 若然言語發展及溝通都未能達標,就要試試用助聽器或其他聽力器材(如無線調頻)幫助。所以,輕度弱聽不是"不能戴助聽器",亦不是"戴左都無用"。有些輕度弱聽的小朋友,在上課時才戴助聽器,下堂就除去,亦有些整天都戴著。

我估計聽力學家因為BB太少, 未能準確地評估他的言語發展及溝通能力有沒有受弱聽影響,所以才說現階段不用戴?
鼻敏感影響聽覺是很常有的。因為小朋友易感冒,頭仔又細,中耳易因感冒而積水。很多時, 在感冒過後聽覺都可以回覆。所以不用太擔心。

另外, 你是可以幫到你的BB的。弱聽兒童很多時是因為聽得比其他小朋友少 (尤其是遠的聲音, 及微少的聲音), 所以聽覺及言語發展才會慢一點。你可以帶你的BB去做聽覺訓練,
鞏固聽覺能力,對聽覺及言語發展會有很大的幫助。不要以為BB太少不可以做訓練,絕對可以的,外國(包括美國、歐洲、澳洲)都會有對弱聽BB的聽覺訓練中心。香港亦有,由社工轉介可以去白普理及宣美,不過通常弱聽較嚴重才會轉介,那裡會有言語治療師跟進,你可以問一問社工。私人中心有峰力聽覺中心,那麼有聽覺訓練員,較適合年幼的BB,你可以打去問一問。

你有沒有安排孩子去兒童評估中心做test.如果test到他除了在聽力有問題之外,看下有沒有language問題.很多事聽力都會影響language.因為如果真是兩個area都有問題,只有透過兒童評估中心的醫務社工才可以排i位.那就可以在學校有st service.另外,如果你的孩子有鼻敏感,要小心.因為很容易有發炎,變成中耳炎或積水.因為小朋友的耳道發展未好.一般很短.容易會發炎.如果排水功能不好.d積水會留在中耳內.影響神經線.

你要留意.

一般輕度至中度弱聽透過戴耳機都會令孩子的聽力有改善.

你要處理一下他的鼻敏感....

原帖由 catcathy 於 09-3-20 13:34 發表
我兒子依家2yrs3month,出世已証實双耳輕度弱聽.今天follow up聽力学家謂佢差咗,由輕度去咗輕度至中度,但佢有d鼻敏感可能影响result,3個月後再check.
但令我最不安是如果這是事實,原來助聽器or手術都幫唔到佢.我個心 ...

原帖由 catcathy 於 09-3-20 13:34 發表
但令我最不安是如果這是事實,原來助聽器or手術都幫唔到佢.我個心 ...

不如你出去私家聽力中心, 拎多個專業意見, 睇下幫唔幫到多o的你小朋友啦...拎多個意見都好...。因為你的小朋友正係學習言語o既重要時期, 要好好決定幫佢o既方法, 到幾歲時, o係學校先出現問題就太遲喇...

Bless wishes 努力

多謝你們的意見,我会試吓揾.其實兒子講嘢方面,我覺得無咩問題,好多音都有講e.g. fish,shu shu.就係咁,我知道呢個result真的不知所措.

wish you and your son good luck !

原帖由 catcathy 於 09-3-24 15:52 發表
多謝你們的意見,我会試吓揾.其實兒子講嘢方面,我覺得無咩問題,好多音都有講e.g. fish,shu shu.就係咁,我知道呢個result真的不知所措.

原帖由 catcathy 於 09-3-24 15:52 發表

若 已 証 實 有 弱  聽 的 情 況 ,  且 已 知 道 去 到 中 度 。 我 絕 不 建 議  置 之 不 理 。 要 知 道 " 中 度 弱 聽 削 弱 學 童 在 課 堂 、 小 組 討 論 等 環 境 的 聆 聽 能 力 。 在 嘈 吵 的 課 室 裏 , 有 中 度 弱 聽 學 童 只 能 聽 到 老 師 少 於 四 成 的 說 話 內 容 。 " ( 來 自 http://www.dh.gov.hk/tc_chi/main/main_shs/bridge14_topic.html)

很 多 時 家 長 見 到 小 朋 友 有 講 野 ,  就 以 為 是 發 展 正 常 。 但 要 知 道 對 於 年 幼 的 小 朋 友 ,   在 一 般 情 況 下 成 人 都 會 很 近 的 與 他 說 話 , 所 以 他 會 聽 到 , 會 回 答 。 但 若 小 朋 友 已 兩 歲 多 ,   活 動 環 境 多 了 ,   若 講 者 轉 開 了 面 、 遠 一 點 的 距 離 、嘈 一 點 的 環 境 , 他 就 會 難 明 白 了 。 這 樣 的 情 況 ,   會 大 大 減 少 他 在 平 日 生 活 的 學 習 機 會 , 亦 很 有 機 會 影 響 他 發 音 及 咬 字 。

希 望 你 小 朋 友 的 中 耳 問 題 快 點 清 除 , 令 聽 力 恢 復 ! 仍 然 建 議 除 政 府 外 找 多 一 個 或 兩 個 專 業 意 見 back up。三 個 月 後 才 跟 進 感 覺 上 有 點 太 遲 。記 緊 要 密 密 地 細 心 留 意 小 朋 友 的 聽 力 程 度 。可 以 的 話 , 探 索 多 一 點 助 聽 器 的 資 訊 , 看 看 小 朋 友 是 否 真 實 需 要 。

Best wishes!!

‹ 上一主題|下一主題