用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德 vs 九龍塘宣道
go

根德 vs 九龍塘宣道

各位好,

請問根德同九塘宣道, 你地會點揀, 有咩comment?Thanks

唔知點揀好 .....

如果比我會揀根德園, 因為雖然有宣小, 但聽聞好難入, 亦唔會特別優代宣幼學生.........同埋宣幼d課程比較淺.

當然要睇你個b適合讀d咩類型幼稚園啦, 因根德園出名課程較深, 多d功課, 如你覺得個b會讀得辛苦就無謂勉強啦.

我本人就覺得KV好些, 我知道KV收了小兒, 就沒有interview 宣道。

1. 宣幼課程比較淺
2. 宣小係好學校, 但只收宣幼30%左右
3. KV能夠容易銜接其小學
4. 如讀傳統小學則KV較憂勝

原帖由 Winnietao 於 09-3-20 10:45 發表
各位好,

請問根德同九塘宣道, 你地會點揀, 有咩comment?Thanks

多謝意見, 但係根德派位好嗎 ? 根德既家長是否喜歡考直資or私校, 而唔等派位呢 ?

Dear Winnietao,

Have you decided yet?  I have the same question as you!  For me, still not yet decide!

原帖由 Winnietao 於 09-3-21 10:05 發表
多謝意見, 但係根德派位好嗎 ? 根德既家長是否喜歡考直資or私校, 而唔等派位呢 ?

如果 St.Cat 同九龍塘宣道, 你哋又会點揀?

.

我選SC. 一般一樣可考宣小及其他私/直資. 但宣幼學術水平不及SC. 宣小也不百分百保証收回. 考其他又好像欠缺點. 但很難百分百. 因為讀SC也有入不到名小. 而宣幼也不會沒學生考到名小. 除了學校. 家長也要配合.

原帖由 jonahlee 於 09-3-26 09:28 發表
如果 St.Cat 同九龍塘宣道, 你哋又会點揀?

st cat 係好focus 係英文方面, 但係我知佢地係中文方面就教得好少, 一年只教12個中文生字左右, 不過學生英文就唔錯既, 但係如果上主流小學就可以追得好辛苦, 同埋怕涵接唔到, 要取捨

我會揀根德園

絕對同意!

其實KV程度更加貼近宣小,而宣小也很喜歡收KV學生。

原帖由 Big-Mouth 於 09-3-21 09:27 發表
我本人就覺得KV好些, 我知道KV收了小兒, 就沒有interview 宣道。

1. 宣幼課程比較淺
2. 宣小係好學校, 但只收宣幼30%左右
3. KV能夠容易銜接其小學
4. 如讀傳統小學則KV較憂勝

...

唔會卦? 1年12個真係好小. 我亞囝讀kv, 上年9月至依家已經學左60+.
原帖由 mrnosey 於 09-3-30 15:45 發表
下..... 一年只教12個中文生字左右, 是否因為頭一年 k1 所以小 d , 日後會漸漸加多 ga.... pls share thanks.

heard from my friend, her son is now in k3 but still teaching very simple chinese word that's why she didn't recommend my daughter to apply SC last year! (coz i will send her to local primary school)
原帖由 mrnosey 於 09-3-30 15:45 發表
下..... 一年只教12個中文生字左右, 是否因為頭一年 k1 所以小 d , 日後會漸漸加多 ga.... pls share thanks.

j想問下學的意思是包括要認同識寫個字嗎.. thanks.

上年9月至依家已經學左60+.

原帖由 雙子媽媽 於 09-3-30 17:44 發表
唔會卦? 1年12個真係好小. 我亞囝讀kv, 上年9月至依家已經學左60+.

60+係認字, 其中有唔小都頗多筆畫. 佢地唔會由淺入深咁教, 深淺字會夾住一齊教. 至於寫字, 係CNY之後先開始, so far 唔係寫得太多. 數字由1-5, 英文A-L 另中文約5-6個. 其實k1 唔係太多功課 (k2-k3就未知), 唔係只重死讀書, 根本唔係謠傳咁.
原帖由 HoiYauBB 於 09-3-31 00:15 發表
j想問下學的意思是包括要認同識寫個字嗎.. thanks.

上年9月至依家已經學左60+.

原帖由 雙子媽媽 於 09-3-31 09:30 發表
60+係認字, 其中有唔小都頗多筆畫. 佢地唔會由淺入深咁教, 深淺字會夾住一齊教. 至於寫字, 係CNY之後先開始, so far 唔係寫得太多. 數字由1-5, 英文A-L 另中文約5-6個. 其實k1 唔係太多功課 (k2-k3就未知), 唔係只重 ...

我都有朋友既女今年讀k11果班, 佢話一般都幾好,係英文就真係唔係好得,太淺, 同埋有d學生咬手指/枱.. 因為小朋友唔習慣咁主流既學校咁嚴格守紀律,是否真得 ?

不過st cat既英文同普通話就好好,同埋係活動教學, d學生會學得好開心

個個人對中/英的要求唔同, 有d覺得太淺, 又有人會覺得ok. 不果我個人覺得覺得淺可以出去學, 況且自教英文比自教中文易.

至於妳講有學生咬手指/枱等情緒問題..我暫時未聽過, 其實亦無從稽考, 因為老師唔會主動同妳講校內有呢d野發生過, 除非有問題o個個係自己的小朋友. 咁妳朋友有無打算同佢個小朋友讀傳統小學? 若果有, 咁佢遲早都要適應.
講真, 我個囝係活潑運動型, 佢都係坐唔定. 初初開學佢都要適應, 不果老師話佢好快就ok. 妳唔使擔心佢地會被定型或者壓抑左本來性格, 因為我亞囝放左學返到屋企, 又會回復'本來面目'
原帖由 Winnietao 於 09-3-31 11:00 發表

我都有朋友既女今年讀k11果班, 佢話一般都幾好,係英文就真係唔係好得,太淺, 同埋有d學生咬手指/枱.. 因為小朋友唔習慣咁主流既學校咁嚴格守紀律,是否真得 ? ...

太淺的定義其實很難評論. 如果要能"講". 我相信根德園會比SC遜色. 但以"寫". 我相信程度可能比SC勝. 而且還要家長背後配合. 有一朋友. 她兒子讀SC. 她不覺兒子英文好. 但有些同學的家裡有英語環境. 卻真的名顯很好. 加上每位小朋友能力不同.

另我認識有朋友的一對子女分別根德園同SC就讀. 她說英文程度是有分別. 但分別不是很大.

至於咬手指或其他情緒問題. 是否一定要歸咎是學校問題? 除非很多學生有相同問題. 否則我認為是個別事件. 人家適合不等於自己的適合. 人家不適合, 可能自己子女卻很喜歡.

如果想子女將來不是在主流學校讀小學的. 可以給他們國際化點自由點的幼稚園. 但我心底裡是認同. 學習時最好是能專心, 守紀律及定. 遊戲時如何玩也沒所謂.

找間自己小朋友適合讀的吧.

原帖由 Winnietao 於 09-3-31 11:00 發表

我都有朋友既女今年讀k11果班, 佢話一般都幾好,係英文就真係唔係好得,太淺, 同埋有d學生咬手指/枱.. 因為小朋友唔習慣咁主流既學校咁嚴格守紀律,是否真得 ? ...