用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 考二級琴試
樓主: WKNG
go

考二級琴試 [複製鏈接]

You can only stated your preferred month of the exam (not the date and time) and select a preference area eg. HK east or Kowloon east.
原帖由 duckma 於 09-5-15 12:11 發表
考試時間和地點是否家長有權選擇?thanks!

ming2,
係呀要等7個星期呀,原來朋友擺烏龍,佢個囝囝都未考過royal這個試,只係考校際果個。

原帖由 ming2 於 09-5-15 11:45 發表
HinMa
你考邊個琴試呀??皇家試一向都要等六至八星期先有結果出架喎...冇可能即刻知架?!

簽名被屏蔽

請問皇家鋼琴一或二級考試需要考幾耐?
三十分鐘得唔得?

原帖由 PaPa 於 09-5-18 09:34 發表
請問皇家鋼琴一或二級考試需要考幾耐?
三十分鐘得唔得?

老師講15分鐘內完成

原帖由 id00288 於 09-5-18 10:22 發表

老師講15分鐘內完成

Thank you!

今天收到成績啦!比我預計早成個星期!
我仔仔在4月17日考......

"ASS"

五歲仔.....我都好滿意!

我都收到成績, 4月14日考, 6歲第一次考二級, MERIT好滿意!
[img][/img]

LizMommy,

Cogradulations.  Sight reading 怎樣? 我仔仔超差...

原帖由 LizMommy 於 09-5-27 00:17 發表
我都收到成績, 4月14日考, 6歲第一次考二級, MERIT好滿意!

Lizmommy, Barbarasin,

Congratulations!!

可否分享下5,6歲人仔點樣考2級?  在過程中有什麼困難及點克服呢?

原帖由 Barbarasin 於 09-5-26 16:13 發表
今天收到成績啦!比我預計早成個星期!
我仔仔在4月17日考......

"ASS"

五歲仔.....我都好滿意!

醒目開學勳章

原帖由 HinMa 於 09-5-15 11:37 發表
仔仔下午就去考琴了,頭先朋友告訴我先知道係立即知result,我重以為要等寄黎先知。
洛婷,你囡囡ok嗎?

我女今日上鋼琴課 , 都收到琴老師派張分紙 ,

佢 3 級考到 127 分 Pass with Merit :)

你仔仔點呀 , 收到結果未 ???

如果有邊位小朋友係4月20幾號考試而又收到成績可否通知我!因為綱琴老師搬左屋唔會成日返舊屋收信,要通知佢一聲

Thanks!

Hi vhunghk, 謝謝你的祝賀!
考2級過程中, 首先小朋友要合作, 日日要練習, 自選三首歌+Scales 可以練到, 但Sight Reading + Aural Test 就要平日上堂吸收!
我自己就唔懂得音樂, 老師教到邊我就知道!要靠小朋友自己練習, 今次考2級, 都是我決定, 因打算來叩門! 教琴老師就叫我遲D先考!
我都唔知有什麼可以提供!
希望我可以幫助到你!

Barbara

原帖由 vhunghk 於 09-5-27 21:24 發表

可否分享下5,6歲人仔點樣考2級?  在過程中有什麼困難及點克服呢?

Congratulations!!!
仔仔既游泳學習日誌,得閒去參觀下啦!
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1414017

Hi Barbarasin,

我同你相反,係個先生叫我女去報,咁我只係抱住半信半疑的態度去試, 由於我以前都學過下,我用有限的知識去教我女去practice所以極度辛苦...我話過完二級後我要亞女
學多些歌仔唔想咁急去考試.

你小朋友可以自己practice真係最好不過了.

原帖由 Barbarasin 於 09-6-1 13:41 發表
Hi vhunghk, 謝謝你的祝賀!友
考2級過程中, 首先小朋友要合作, 日日要練習, 自選三首歌+Scales 可以練到, 但Sight Reading + Aural Test 就要平日上堂吸收!
我自己就唔懂得音樂, 老師教到邊我就知道!要靠小朋友自己 ...

唔好意思, 呢幾日唔得閒上網, 而家先覆, 先謝謝!
我女sight reading 有17分, 你呢?
同埋我同老師覺得呀女彈得最好個B歌, 失O左手, 反而A同C平時唔係彈得咁好佢又有好成績, 冇計, 考試既野好睇佢臨場, 不過我好滿意LA!

原帖由 chrwan 於 09-5-27 09:57 發表
LizMommy,

Cogradulations.  Sight reading 怎樣? 我仔仔超差...
[img][/img]

都係個句多練習, 彈多D其他歌, 一有機會去朋友家如有琴, 問人借O黎彈下(多試其他琴手感)....

原帖由 vhunghk 於 09-5-27 21:24 發表

[img][/img]

Dear Lizmommy,

未考呀, 8月先考, Pieces A B 都ok, C accent做得唔好,
sight reading 估估下...

prepare 考試 有否彈其他歌仔, 仔仔停了, 有dboring....

原帖由 LizMommy 於 09-6-2 01:01 發表
唔好意思, 呢幾日唔得閒上網, 而家先覆, 先謝謝!
我女sight reading 有17分, 你呢?
同埋我同老師覺得呀女彈得最好個B歌, 失O左手, 反而A同C平時唔係彈得咁好佢又有好成績, 冇計, 考試既野好睇佢臨場, 不過我好滿意LA ...

Chrwan,

Prepare 考試係悶D....真係考佢O地毅力, 而我呀女prepare考試都有彈其他歌仔.

預祝你有好成績!

LizMommy

原帖由 chrwan 於 09-6-2 10:06 發表
Dear Lizmommy,

未考呀, 8月先考, Pieces A B 都ok, C accent做得唔好,
sight reading 估估下...

prepare 考試 有否彈其他歌仔, 仔仔停了, 有dboring....
[img][/img]

LizMommy ,

Tks! 我地會努力, 到時wish 有好成績!

原帖由 LizMommy 於 09-6-2 12:25 發表
Chrwan,

Prepare 考試係悶D....真係考佢O地毅力, 而我呀女prepare考試都有彈其他歌仔.

預祝你有好成績!

LizMommy
‹ 上一主題|下一主題