用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 考二級琴試
樓主: WKNG
go

考二級琴試 [複製鏈接]

上星期五上左第一堂,老師同佢練sight reading,其實我真的不擔心囝囝既分數,如果努力左都fail都無所謂,我只係緊張佢清唔清楚考試既流程,若果矇查查咁就去考試,真係唔考好過考.
多謝你!

原帖由 bebebe12345 於 09-4-15 14:15 發表

同新老師上完堂,都OK嗎?
唔駛介意位老師講既野,仲有時間,先攪好3首歌
同scale,世事無絕對,不用太担心。

洛婷,
我聽左你囡囡既考試歌,佢既手指好過我對仔女,新老師話佢地有時會豎起隻食指,要改番d手勢.
你囡囡好d未呀?祝佢明天精精神神去考試。
我想問問甚麼叫JE呀?

醒目開學勳章

原帖由 HinMa 於 09-4-15 15:23 發表
洛婷,
我聽左你囡囡既考試歌,佢既手指好過我對仔女,新老師話佢地有時會豎起隻食指,要改番d手勢.
你囡囡好d未呀?祝佢明天精精神神去考試。
我想問問甚麼叫JE呀? ...

你好 :loveliness:
女女今日好好多喇 , 有心
我女女最初學彈琴時隻手仲核突 , (手指篇哂落去)
就係因為跟之前果2個老師 , 從來冇執過隻手既關係 ,
後尾轉咗依家個老師 , 一路學、一路改先叫做好 d :)

JE 正確嚟講 , 全名我唔係好知叫咩
只知係校際音樂節12歲以下組別 , 爭奪獎學金決賽 ,

請各位琴老師賜教 :)

JE是學校音樂節Junior Exhibitioner之簡稱,以前比完6級之後便會參加這項,之後才参加7級,所以亦有6級半之稱,但奪獎的通常己超8級實力。是十二歲前有實力的小朋友力爭之項。
Piano Solo - Junior Exhibitioner Award

Only students of primary or secondary schools (who are 12 years old orunder) mayenter. Competitors must hold an Honours Certificate of GradeSix(Classes U/E/W120 – U/E/W122) of a previous Hong Kong SchoolsMusicFestival; or a Certificate of Distinction in Grade 6 Examinationof the Associated Board of the Royal Schools of Music in piano or the equivalent; or a higher qualification.

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

醒目開學勳章

原帖由 bebebe12345 於 09-4-16 11:13 發表
JE是學校音樂節Junior Exhibitioner之簡稱,以前比完6級之後便會參加這項,之後才参加7級,所以亦有6級半之稱,但奪獎的通常己超8級實力。是十二歲前有實力的小朋友力爭之項。
Piano Solo - Junior Exhibitioner Award

Onl ...

thanks !!! 好詳細 ^_^

醒目開學勳章

今朝早同女女去咗考琴試 , 終於可以鬆一口氣 ,

希望佢攞到好成績 !!!!!!!!!

囡囡好番就好了,考試時她緊張嗎?

原帖由 洛婷 於 09-4-16 15:05 發表
今朝早同女女去咗考琴試 , 終於可以鬆一口氣 ,

希望佢攞到好成績 !!!!!!!!!

bebebe12345,
多謝你的解答.

醒目開學勳章

原帖由 HinMa 於 09-4-18 00:29 發表
囡囡好番就好了,考試時她緊張嗎?

始終係第一次考 , 緊張就一定有少少 ,
佢話剩係開頭緊張 , 之後就冇喎 , (信住佢先啦)
不過就好快考完 , 15 分鐘到出返嚟 :)
一個接一個考 , 都幾緊迫 ,
所以去考試千其唔好遲到呀 !!!

我都希望你仔仔有好成績 :loveliness:

醒目開學勳章 王國長老

我女個老師都係好遲至操aural的, sightreading就早少少, 最早係教歌........我女考到merit的
sightreading要靠浸的(我女表現好飄忽好得人驚), 而唔一早操aural, 可能老師平時有慢慢教, 知我女去到咩level, 只係到時再操一下流程同埋提返熟d terms
你有請翻譯嗎? 如果琴老師教左d terms, 你可以自己試下用唔同方法問小朋友: is this piano or forte? 或者is this piano? 答案雖然一樣, 答法就唔同, 小朋友如果到時驚一驚可能會答錯or聽唔明, 我聽過有學生咁衰左(因為學生答左yes, 考官無啦啦repeat題目, 學生答no, 但已經知道自己衰左, 答案唔慌係yes or no), 小朋友仲要考左aural至彈歌, 驚上加驚, 衰左
彈好3隻歌先啦, d歌仔高分幫助好大, d漸大漸細聲, 跳音連音, 自己練好d跟足d! 其實比賽過好架.....我又唔明點解唔報比賽? 幾個月時間去操一首歌, 有幾難丫! 試完比賽, 小朋友會比較明咩叫好咩叫求祈lor!

It is too late in my mind. I guess you should ask the teacher to train your kid asap!

原帖由 HinMa 於 09-3-30 22:51 發表
小朋友在5月中考2級piano,但到現在仍未教sightreading & aural,正常嗎?

醒目開學勳章

囝囝星期五就考琴了,昨晚我們book了試場既琴房,囝囝已經好緊張,甩甩漏漏,左右手不分,同平時練琴完全兩樣,琴姐姐都有到,佢話個琴鍵比較實,囝囝又咁緊張,到時得佢同鬼佬考官就重驚。

Dear Experience parent,

I applied the piano exam for my kids (July-Oct section). May I know when will I receive the exam date and time letter? So that I can plan their summer vacation in advance.

Thanks for sharing.

簽名被屏蔽

ming 2,

Million thanks.
原帖由 ming2 於 09-5-13 13:17 發表

正式考試時間會八月先開始,七月未開始考架...個準考証會七月中左右先收到架...

我仔仔都係報了八月考二級.  現在先學第二及第三首歌,  又接近學校考試, 希望夠時間啦.

I am not afraid of the songs but scale and sight reading!

原帖由 lihoho 於 09-5-14 13:36 發表
我仔仔都係報了八月考二級.  現在先學第二及第三首歌,  又接近學校考試, 希望夠時間啦.

仔仔下午就去考琴了,頭先朋友告訴我先知道係立即知result,我重以為要等寄黎先知。
洛婷,你囡囡ok嗎?

簽名被屏蔽

考試時間和地點是否家長有權選擇?thanks!
‹ 上一主題|下一主題