用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 考二級琴試
go

考二級琴試

請問考二級琴試(是英國皇家的琴試)時的程序及穿什麼衣服較好 ?

謝謝 !

School uniform is always a good choice.

謝謝各位的回應 !

囡囡彈琴很心急, 沒有耐性 , 所以老師說她彈得沒有音樂感 , 可以怎樣改善她 ?

謝謝 !

老師沒有講解嗎?
著校服啦, 最穩陣~

原帖由 gershwin 於 09-3-20 21:18 發表
WKNG ,
考試基本程序為:
1) scale
2) 3 exam pieces
3) sightreading
4) aural
不過琴老師應話比小朋友聽佢考scale先,還是exam pieces先,1) 和 2)的次序可以交換。
至於衣著,星期一至五考可穿校服,但不要穿體育服,如星期 ...

補充一點,有些考官連3,4都會調轉,所以小心點。
除了穿衣,鞋方面要穿密頭平底鞋。

再次謝謝各位的回應 !

如有補充, 請PM 我或回應 , 非常多謝 !

小朋友在5月中考2級piano,但到現在仍未教sightreading & aural,正常嗎?

原帖由 HinMa 於 09-3-30 22:51 發表
小朋友在5月中考2級piano,但到現在仍未教sightreading & aural,正常嗎?

聽朋友講而家好多琴老師都唔多注重Sight Reading & Aural, 只係操好3首歌同Scale, 只要學生唔肥佬就算, 好現實

我個仔就大約4個月前開始練Aural, 一開始彈考試歌無耐就練Sight Reading

aural 同 sight reading 由初級開始我就同學生練,逐少逐少咁浸出黎。對於考試syllabus會更易明白。要知道aural 考耳仔既野唔係一朝一夕做到,3個月前教是最基本,5月考而家都仲未學真係有問題。
原帖由 mom5354 於 09-3-30 23:18 發表

聽朋友講而家好多琴老師都唔多注重Sight Reading & Aural, 只係操好3首歌同Scale, 只要學生唔肥佬就算, 好現實

我個仔就大約4個月前開始練Aural, 一開始彈考試歌無耐就練Sight Reading ...

醒目開學勳章

有冇小朋友同我囡囡一樣考舊曲? 考試官比分會唔會緊d?

原帖由 gershwin 於 09-3-31 09:55 發表
絕對讚同! aural 同 sight reading 我都是由初級開始同學生練。

老實說,我是否應該轉老師呢?
但5月中就考,是否學都學唔切呢?
因為琴老師同我講要有心理準備小朋友會fail.

簽名被屏蔽

我個小朋友跟呢位老師已經三年多,是我去年問老師囝囝可唔可以報校際音樂,佢就話唔好報,不如報皇家音樂個試,而我本身對鋼琴全無認識,更加唔知個流程係點,老師重話為了我慳錢,叫我唔洗請翻譯,佢會教到我囝囝點應付,但一直至三月頭我先知考琴試係要考三首歌,scale,sightreading &
aural (我重傻到以為係考oral),都係其他家長同我講我先識,於是我自己去問老師教左未?原來3月7日佢先開始教第三首歌,其他家長話無理由喎!
我囝囝真係好鍾意音樂,佢一星期去五天練琴,每次45mins至一個鐘,完全係自願,唔洗迫,有時我想懶下唔去琴行,佢都會提我今日未練喎.