用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求教....福建中學 Vs 祟真中學 Vs 培正中學 ...
樓主: 大力大力
go

求教....福建中學 Vs 祟真中學 Vs 培正中學

Dear Saiyeest,

Thank's for your support.  Ill try my best to this big 'project'.

Dear 2monsters,

現在的小朋友真幸福,有個既盡責又明白事理又能幹的媽媽。

多麼幸運啊!嘻嘻!      

saiyeest

原帖由 2monsters 於 09-5-8 12:52 發表
Dear Saiyeest,

Thank's for your support.  Ill try my best to this big 'project'.

醒目開學勳章

哈!! 各位好!saiyeest 你好!很久沒入這版了....

估不到這貼文還浮面,小兒"排位"出左,今次 190 , 第一是 18x ,第ニ是 209 ,推算 今次(單一次) 是 154!如果是排 154 就好啦!唔使繁,因校長話 150 都好穩陣!

YEAH!
你囝囝真係好叻仔,成績咁好。我個囝比他差咁多都入到培中, 你囝囝一定冇問題。其實考250內都好穏陣!
恭喜晒!

好彩你沒有放棄培中咋!

saiyeest

原帖由 大力大力 於 09-5-10 19:10 發表
哈!! 各位好!saiyeest 你好!很久沒入這版了....

估不到這貼文還浮面,小兒"排位"出左,今次 190 , 第一是 18x ,第ニ是 209 ,推算 今次(單一次) 是 154!如果是排 154 就好啦!唔使繁,因校長話 150 都好穩陣! ...

醒目開學勳章

真係希望來年可以做培中校友,最少交左甘多年培小學費,都無白交!中獎!!努力!

學費是少,為子女找到好學校反而更要。我想讀培小的家長都是為這樣想。若培中是直資,我諗我都會讀,何況而家是津中。

培中真是一間好校風的學校。

saiyeest

原帖由 大力大力 於 09-5-11 17:44 發表
真係希望來年可以做培中校友,最少交左甘多年培小學費,都無白交!中獎!!努力!

Dear  大力大力, saiyeest , kitten006 and other parents,

大力大力, Congratulations to your son.  Just one thing I don't understand well.   According to your son's 排位, 今次 190 , 第一是 18x ,第ニ是 209 ,why 推算 今次(單一次) 是 154?  They don't add the 3 ranking and then divide into 3 to get the final ranking?    Please advise.  Thank you.

I think PCPS will add all 3 results and work out the final order. But be frank, the given order is only an estimated figure and the calculation method was a bit unclear and uncertain. So It might be not exactly the ranking to the HKEA but would give you a guideline about your kids ranking only.

原帖由 2monsters 於 09-5-13 22:33 發表
Dear  大力大力, saiyeest , kitten006 and other parents,

大力大力, Congratulations to your son.  Just one thing I don't understand well.   According to your son's 排位, 今次 190 , 第一是 18x ,第ニ是 209 ...

醒目開學勳章

快到 07/07 開獎日了...........請問小兒排 190 如果不幸落選,是否應該去找培中校長,或者之前有四間直資話收他,因而直接去找直資,不找培中??

另外四間取錄,應該怎排位先後次序??

1.  東九龍滙基
2.  福建-中文班
3.  長沙灣祟真
4.  顏保玲

謝謝幫忙!

This is my priority:

1.  東九龍滙基
2.  福建
-中文班 or  顏保玲
4.  長沙灣祟真

我詢問過滙基, 佢地已經收生超額, 所以冇叩門位 !
Tomorrow is better

培小學生不幸派不到, 應立即去培中叩門先。去年有多位學生叩門都成功。然後才去其他直資叩門。

原帖由 大力大力 於 09-6-28 22:58 發表
  快到 07/07 開獎日了...........請問小兒排 190 如果不幸落選,是否應該去找培中校長,或者之前有四間直資話收他,因而直接去找直資,不找培中??

另外四間取錄,應該怎排位先後次序??

1.  東九龍滙基
2.  福建-中文班
3.  長 ...

醒目開學勳章

謝謝各位!

希望到時大家都唔使。。。四圍去叩門!!

我都希望大家能派到心儀中學。
(今年中一係得239人,即還有一個學位)

原帖由 大力大力 於 09-6-29 15:53 發表
謝謝各位!

原帖由 大力大力 於 09-6-29 15:53 發表
謝謝各位!

大力大力 :

等你好消息, 培中見啦.

明天中一放榜,祝各位培正小六同學順利升讀培中!

祝一切順利!培中見各位﹗

saiyeest

醒目開學勳章

原帖由 saiyeest 於 09-7-6 16:46 發表
明天中一放榜,祝各位培正小六同學順利升讀培中!

祝一切順利!培中見各位﹗

saiyeest

承你貴言!:loveliness:

我老婆急到快傻了。。。。一早下了命令要回家吃飯開會,7-9/07 三天一定要留在香港!!

醒目開學勳章

得左!得左啦!培中見啦!!

多謝   saiyeest 的支持,否則己報了直資.......Thank You!

恭喜晒!大力大力!所以考120都放棄我覺得有些可惜
我只係將自己的經驗分享,之前有培中家長都是這樣幫過我,所以我都希望可以幫到其他人。

Yeah!

saiyeest

原帖由 大力大力 於 09-7-7 09:13 發表
得左!得左啦!培中見啦!!

多謝   saiyeest  的支持,否則己報了直資.......Thank You!