用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 福建中學(觀塘)叫我仔去 second interview
樓主: 浩朗媽媽
go

福建中學(觀塘)叫我仔去 second interview

醒目開學勳章

原帖由 浩朗媽媽 於 09-3-24 17:24 發表
我收到電話通知取錄, 28號考入學試

都是一樣收到電話取錄,如果入到英文班是好一點嗎?

I also got a call from 福中 , 28/3 need to attend english test.
Did my son 取錄  ????

原帖由 大力大力 於 09-3-24 18:03 發表

醒目開學勳章

原帖由 miumiuqqqq 於 09-3-24 22:24 發表
I also got a call from 福中 , 28/3 need to attend english test.
Did my son 取錄  ????

Yes! 最少有中文班,合格才可讀英文班!!!

原帖由 大力大力 於 09-3-24 18:03 發表

據了解, 學校會做很多輔導的工作, 去幫中文班的同學,因為教學微調關係, 令兩者沒多大的分別。

亞仔有個同學的哥哥都係褔中(中文班),他的英文水平絕對不遜色英中的學生,所以最重要都是睇學校的教育質素和小朋友本身的學習態度,中文或英文班都係次要。

醒目開學勳章

hi babyron,

唔好意思想問句:佢哋係用英文書中文教,定係用中文書,其實係中學概覽有提到有科是誇學科英語學習,唔知會唔會對中文班有幫助呢!希望你能提供寶貴意見!thank you!!

yuk hei mum

原帖由 babyron 於 09-3-25 09:09 發表

據了解, 學校會做很多輔導的工作, 去幫中文班的同學,因為教學微調關係, 令兩者沒多大的分別。

亞仔有個同學的哥哥都係褔中(中文班),他的英文水平絕對不遜色英中的學生,所以最重要都是睇學校的教育質素和小朋友本 ...

原帖由 tinetinew 於 09-3-25 09:34 發表
hi babyron,

唔好意思想問句:佢哋係用英文書中文教,定係用中文書,其實係中學概覽有提到有科是誇學科英語學習,唔知會唔會對中文班有幫助呢!希望你能提供寶貴意見!thank you!!

yuk hei mum

...

老實講, 亞仔的同學哥哥而家讀緊中四,轉左去英文班。無問佢中一的時候係用英文or中文書, 但上堂時就會中文為主,英文為輔助. 同時會為中文班開設兩至三堂以英語教授科學,地理科, 用作加強同學的英文詞語. 基本上大家都學緊同一樣野, 相反,用中文授課先,學生可以先理解,吸收都容易d.

唔知你有無去佢地的open day,係幾個班課內擺放左中一同學的家課file, 好整齊呢, 都係中文作答(唔記得是那一科),仲有,睇過佢地有本教科書 - 科學科 - 係中文課本.

醒目開學勳章

hi,

我其實無去過佢哋嘅open day,上網見呢間中學嘅評價唔錯,所以諗住試吓,而我覺得中文班收錄嘅機會大d,令我填表時揀咗中文班,因嗰時一間直資都冇,所以就係最last先至交表!撫心自問,自己以前掛住揾食,自己嗰仔功課上、學業上嘅嘢就假手於人,而家失業,就希望自己可以專注係嗰仔多d,陪佢過渡升中。有好多學校都係呢兩個月先留意,而身邊朋友嘅仔女亦細好多,冇人可以俾到意見,想問小兒班主任,佢俾我嘅答覆係唔清楚,要問其他人,令我只可係網上找你們呢d daddy or mani 俾意見及支持!
  好多謝你嘅回答,如你有其他資料可以俾我參考,希望你可以pm給我,謝謝

yuk hei mum

原帖由 babyron 於 09-3-25 11:12 發表

老實講, 亞仔的同學哥哥而家讀緊中四,轉左去英文班。無問佢中一的時候係用英文or中文書, 但上堂時就會中文為主,英文為輔助. 同時會為中文班開設兩至三堂以英語教授科學,地理科, 用作加強同學的英文詞語. 基本上大 ...

唔洗客氣! 最重要係大家可以互相幫忙!   

我同你個case 都好相似, 希望陪佢過渡升中階段,盡量減輕小朋友的心理壓力, 雖然仲未有學校收佢, 但我會繼續努力,係佢身邊支持,所以我已經請了一星期大假,迎接四月最後一次呈分試.

原帖由 tinetinew 於 09-3-25 11:41 發表
hi,

我其實無去過佢哋嘅open day,上網見呢間中學嘅評價唔錯,所以諗住試吓,而我覺得中文班收錄嘅機會大d,令我填表時揀咗中文班,因嗰時一間直資都冇,所以就係最last先至交表!撫心自問,自己以前掛住揾食,自己嗰仔功課 ...

補充:  亞仔係band3仔      

原帖由 babyron 於 09-3-25 12:13 發表
唔洗客氣! 最重要係大家可以互相幫忙!   

我同你個case 都好相似, 希望陪佢過渡升中階段,盡量減輕小朋友的心理壓力, 雖然仲未有學校收佢, 但我會繼續努力,係佢身邊支持,所以我已經請了一星期大假,迎接四月最後一次 ...