用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園定係蘇浙好d
go

根德園定係蘇浙好d [複製鏈接]

兩間都收上午, 你中意邊間?
   0    0    0    0

I prefer     

回覆 # 的文章

我一定會揀蘇浙, 因為一條龍眞好好多, 唔使喺K2開始又煩過,又要重新砌過個靚Profilo, 唸起就烦. KV 唔係唔好, 不過end up都係一齊Lucky Draw. 既然蘇浙都係名校, 無理由唔揀?

我由細係北角大, 真係不知蘇浙係名小學, 反而搬咗出北角之後, 見到有小朋友特登坐校車去讀蘇浙幼稚園, 因為中意佢普通話教學. 到我小朋友上咗小學, 同學中有讀蘇浙 & 根德園, 就覺得讀根德園出來的小朋友好似好好多咁. 而我咁啱有個同事, 細個係讀蘇浙小學, 不知點解英文勁差, 所以如果給我選, 我會選根德園.

死啦....5 5 波...頭痛!

回覆 # 的文章

唔係喎, 我個同事由KG 到小學都係讀蘇浙, 入到HKU, 英文勁好,所以佢個女都係喺蘇浙讀緊, 佢真係好"叻"女喎, 英文好唔好隨咗學校教, 仲要父母好多方面配合ga.係咪?

我只不過把身邊朋友的case攞出來和大家分享.

一個小朋友要讀書讀得好, 將來有成就, 不係學校, 父母就得, 仲要小朋友本身的資質.......

wincyho56,

我同老公都唔係名校出身, 如果讀根德園係唔係都唔會增加入名小學嘅機會?

其實讀本地幼稚園 (好像呢兩間) 的學生可唔可以入國際學校(小學)? ......

呢個當然啦...只係有得擇就要擇最好...
唉...香港地讀書真係煩....

原帖由 happyfamilybaby 於 09-3-20 09:28 發表
我只不過把身邊朋友的case攞出來和大家分享.

一個小朋友要讀書讀得好, 將來有成就, 不係學校, 父母就得, 仲要小朋友本身的資質.......

蘇浙我就不知, 但如果讀根德園的小朋友, 我唸佢父母不會唸住給佢讀國際學校啩, 因為根德園本身係好傳統的幼稚園.

原帖由 頂級美人 於 09-3-20 09:31 發表
其實讀本地幼稚園 (好像呢兩間) 的學生可唔可以入國際學校(小學)? ......

我嘅concern係怕bb 讀國際學校中文唔好, 始終中文比英文困難好多..所以想bb 學好中文先, 大小小先考慮讀國際學校...

work 唔work 呢?

原帖由 happyfamilybaby 於 09-3-20 09:50 發表
蘇浙我就不知, 但如果讀根德園的小朋友, 我唸佢父母不會唸住給佢讀國際學校啩, 因為根德園本身係好傳統的幼稚園.

一間香港島, 一間係九龍, 你住邊? 我會選近一點的, 論名氣就一定係根德啦

係邊方面好好多呢? 是知識層面定品德行為呢?

原帖由 happyfamilybaby 於 09-3-19 23:32 發表
到我小朋友上咗小學, 同學中有讀蘇浙 & 根德園, 就覺得讀根德園出來的小朋友好似好好多 ...

原帖由 speedbox 於 09-3-20 11:22 發表
一間香港島, 一間係九龍, 你住邊? 我會選近一點的, 論名氣就一定係根德啦

我都係咁話, 始終一過海來回都要2hrs, bb好辛苦!!!

我都係就bb返學, 隨時都可以般.....

My comment is KCS is better, as in future Putonghua is a trend, so better familiar and equip with this language at your child's earliest age is better.  In terms academic, maybe KV is more harder as it has no education voucher so it could be harder (more writing etc.) and better connection with strict Primiary school, but in fact, it depends on whether you give other trainings to your child so that he/she can adopt Primiary school.  In terms of disciplinary, both are strict enough to make sure you child will be a "good" child.

但係如果我唔得閒教bb的話呢 (很懶)?

已決定明天去求籤
‹ 上一主題|下一主題