用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問你地d 言語治療師會唔會帶住口罩教呢 ? ...
go

[聽/語障] 請問你地d 言語治療師會唔會帶住口罩教呢 ? [複製鏈接]

我仔上左5堂, 言語治療師每次都係帶住口罩教我仔發音. 治療師係讀好大聲, 慢及正音d .

我問治療師有咩方法教佢, 如果只係發過正音, 我自己係家都可以做到, 唔c山長水遠黎學... 聽佢讀. 佢說這就是唯一方法, 不停訓練習..

你地覺得小朋友望唔治療師個咀點旭, 有冇影響 ?

上完第一堂, 我已經想轉第2個, 但政府既冇得選.
   0    0    0    0
生命中,不斷有人離開或進入.於是,看見的,看不見了;記住的,遺忘了.生命中,不斷的有得到 和 失落.於是,看不見的,看見了;遺忘的,記住了.然而,看不見的,是不是就等於不存在?記住的,是..是不是永遠不會消失? ......

學言語, 唔睇口形, 小朋友好難掌握正確口形, 無正確口形, 更加難有正確發音, 因為一個字口形唔同可能已變了第2個字了....

我憑良心講句,你唔好再用呢個治療師呀! 大錯特錯! 帶口罩上堂教小朋友講說話同發音,真可笑!
佢講只有用呢個方法學語言,佢真係好冇料得緊要! 快轉人啦,你只會繼續花錢,你仔仔一定進步超慢! 何況一堂私人言語治療都要用上$400-600。
我朋友個女有自閉症,2歲3個月時都未識同人溝通,後來請左個上門言語治療師,4-5個月後已經聽到女女有意識講嘢,自閉症好難教講說話架!
你真係唔好再用,去協康會或者靈實私人言語堂都係一樣價錢,但總好過呢個啦!

我覺得治療師的質素真的好緊要:

我個仔現在係協康上堂,現在已上了3堂,明顯地有進步

有經驗,細心的治療師可以清楚地做給你看- 你要在家如何訓練小朋友, 小朋友在堂上好似model, 治療師先做給你看, 家長了解到後再在家做, 同埋會借一些你小朋友在堂上會鍾意玩的玩具給你,讓你可以利用這些玩具引導他說話

這是我上了3堂的體會

我覺得家長在上堂的角色好重要, 因為全靠你去吸收治療師希望你小朋友做到什麼, 在家的一週/或隔週就是在家訓練,

我相信家長是不會抱著小朋友從上堂玩耍時50分鐘去改善語言

如果政府有資源給你, 你可不妨繼續, 因為多聽多學一點無妨, 家長可自己決定是否用

但如有私人的(例如協康青蔥),我會兩邊上,
‹ 上一主題|下一主題