用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問spcs是否明天公佈 second interview名單.
樓主: kpt333
go

請問spcs是否明天公佈 second interview名單.

原帖由 iwff 於 09-3-23 14:11 發表
王國國民,

係呀, 我朋友個女真係全級頭幾名, 又有好好的課外活動表演, 所以咪想博下囉, 真係幾掙扎架。另一方面佢都擔心spcs學生之間會多比較喎, 我意思係背景。

iwff

...

iwff,
有無聽過spcs喜歡收父親係專業人士的?
另spcs學生之間真係會好多比較?
是否spcs之學生的品行不太好?

王國國民,

spcs 喜歡收父親係專業人士都唔出奇的, 好正常的收生條件。至於學生是否真的多比較我就唔肯定, 因為始終讀得spcs的家庭一定係有良好的背景, 學生有車冇車, 住係邊, 唔多唔少都有比較的, 因為學生已是中一不是小學生, 都會去唸下的, 這是我同事的經驗, 因為她是St. Paul Secondary (跑馬地) 畢業。

至於學生品行是否不太好? 我真係唔肯定, 但始終家庭及學校都有一定教育, 應該唔會差的。就算唔好都係父母責任。

iwff

原帖由 王國國民 於 09-3-23 15:12 發表

iwff,

原帖由 iwff 於 09-3-23 15:30 發表
王國國民,

spcs 喜歡收父親係專業人士都唔出奇的, 好正常的收生條件。至於學生是否真的多比較我就唔肯定, 因為始終讀得spcs的家庭一定係有良好的背景, 學生有車冇車, 住係邊, 唔多唔少都有比較的, 因為學生已是中一 ...

iwff

好多謝你忠懇的分析

我都聽過in校長的機会較大,但假設180個学生分4組,每組45人,收60個,可能有機会係其他組收幾個,但我嗰女係peach group,又唔係in校長,相信機会又細d

原帖由 王國國民 於 09-3-23 15:12 發表

iwff,

品行方面,建議家長係lunch hour (12點至1點)係學校門口實地望下。 尤其可以比較下spcs的學生和鄰近又路經的學生比較下。

不過好多家長不喜歡學校准許學生披頭散髮,呢樣睇下你點睇囉!

原帖由 kcc1997 於 09-3-23 15:42 發表
我都聽過in校長的機会較大,但假設180個学生分4組,每組45人,收60個,可能有機会係其他組收幾個,但我嗰女係peach group,又唔係in校長,相信機会又細d

有無人知道SPCS學生的背境真的是較富裕的嗎 ?
老師的態度會不會岐視較平民收入的學生嗎 ?
見校長真的會高CHANCE一點嗎 ? 有無人有過往的經驗嗎?

原帖由 manp 於 09-3-23 16:02 發表

有無人知道SPCS學生的背境真的是較富裕的嗎 ?
老師的態度會不會岐視較平民收入的學生嗎 ?
見校長真的會高CHANCE一點嗎 ? 有無人有過往的經驗嗎?

當然不是個個都很富裕,但大部份都環境不錯。  

平民學生當然有,未聽過會被歧視窩! 而事實上,老師點會知你係貴族定係平民呢? 而且如果一早唔想收平民就唔會收啦,收得就當然係好"重視"個學生啦得60個位,又點會歧視?

見校長應該機會係高一線,但又唔係個個in校長都一定收! 見過失敗例子...

見副校長的機會是否比見校長低?

聽聞如學生是天主教徒, 無需見校長
(路邊社消息, 不知是否可靠)

原帖由 王國國民 於 09-3-23 17:20 發表
見副校長的機會是否比見校長低?

我只能說,見副校長又成功的例子有好多!
見副校時是否係間子母房裡面見?

好多非天主教徒都毋須見校長都成功獲取錄。

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-3-23 17:29 發表

我只能說,見副校長又成功的例子有好多!
見副校時是否係間子母房裡面見?

好多非天主教徒都毋須見校長都成功獲取錄。

係子母房, 你都係?

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-3-23 17:12 發表

當然不是個個都很富裕,但大部份都環境不錯。  

平民學生當然有,未聽過會被歧視窩! 而事實上,老師點會知你係貴族定係平民呢? 而且如果一早唔想收平民就唔會收啦,收得就當然係好"重視"個學生啦得60個位,又點會歧視?

見校 ...

希望學校是按學生能力決定收生, 等 3/26 或之前收信及電話通知囉..

原帖由 manp 於 09-3-23 17:41 發表

希望學校是按學生能力決定收生, 等 3/26 或之前收信及電話通知囉..

manp
你說得有道理, 我地無謂估估下, 都無跟據, 就等電話啦!
祝各位好運

回覆 # 的文章

是在子母房見的, 可能副校長是在細房見, 校長在大房見.

原帖由 manp 於 09-3-23 17:53 發表
是在子母房見的, 可能副校長是在細房見, 校長在大房見.

那又如何?  有什麼特別意思?  無錯校長係大房

原帖由 王國國民 於 09-3-23 17:59 發表
那又如何?  有什麼特別意思?  無錯校長係大房

無特別意思, 我都不清楚, 只知道是在子母房的大房見,
除子母房外, 還有其他的房嗎 ?

仲有white group ,
入面有樓梯級...
好大間的..
入面有兩位miss..
SA.mAMi::

Ms.ChanChan

你係唔係這間學校的老師又或者你個女係都讀緊?