用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請比d意見???
go

請比d意見???

我囝囝係2006-12出世, because 佢係2歲都未識講野, (just bb話), so無報到kin, 但呢2個月突然識講好多野... 如果而家先報kin. 係咪太遲呢?

原帖由 ching~mama 於 09-3-18 10:44 發表
我囝囝係2006-12出世, because 佢係2歲都未識講野, (just bb話), so無報到kin, 但呢2個月突然識講好多野... 如果而家先報kin. 係咪太遲呢?

睇黎你囝囝要同07年小朋友一齊搵幼稚園啦, 做大B都有優勢既. 再唔係可以試下問心儀既幼稚園仲有冇位多.
學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
----------------------------------------
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32
----------------------------------------

可以考慮比佢今年9月照讀k1, 然後再係10年9月重讀k1, 我仔仔0611我都係咁打算, 因為返學會開心d,

HI, MuiPig

你既意思係咪, 今年是但讀1間, 10年可以再揾間好d呀?

原帖由 MuiPig 於 09-3-18 13:53 發表
可以考慮比佢今年9月照讀k1, 然後再係10年9月重讀k1, 我仔仔0611我都係咁打算, 因為返學會開心d,

係阿!因為做大仔好過細仔, 咁當然如果搵到間好就仲好, 因為到時可以想重讀又得, 又或者佢讀得好發展得快又可以比佢繼續上, 你唔洗驚, 就算而家開始都仲有機會, 因為好多人手上都hold咗幾間, 到五六月要交學費時就有位放出嚟, 你可以打電話去心怡學校問吓, 因為我個仔都hold咗兩間, 會放返一間出去.

我都有呢個問題呀!個仔2歲都未識講組合字,不過31/5前要申請學券,而家好心急搵幼稚園......

MuiPing ~ tks.

原帖由 MuiPig 於 09-3-18 17:37 發表
係阿!因為做大仔好過細仔, 咁當然如果搵到間好就仲好, 因為到時可以想重讀又得, 又或者佢讀得好發展得快又可以比佢繼續上, 你唔洗驚, 就算而家開始都仲有機會, 因為好多人手上都hold咗幾間, 到五六月要交學費時就有 ...

我仔仔係05 12月出世既, 即係你想既問題, 我係上年都有考慮過

1.  如果你想個小朋友今年9月入k1既話, 你可以打電話問下d幼稚園, 多數5月後, 好多人都會放位架啦, 不過要有心理準備, 多數係pm class, 我上年有個朋友, 佢仔仔都係12月出世既, 佢7月才去搵學校, 都收...

2.  如果你今年入了k1, 都有好處架, 始終返學, 可以學多好多野, 只要你本著, 一定唔好同大仔既同學比較就得架啦... 我仔初時, 真係好似一個bb 咁去返學, 不過依架都ok 架啦...

3.  真係唔得lor, 咪出年做回大仔, 再讀過lor

4.  不過學券, 只係for 3年既, 如repeat k1, 就k3沒有學券架啦...

原帖由 ching~mama 於 09-3-19 20:37 發表
MuiPing ~ tks.