用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 請問仁紀除左每年三百元特定費用外, 還要比什麼雜費呢?t ...
go

請問仁紀除左每年三百元特定費用外, 還要比什麼雜費呢?thx

還有你們可否比校車或保母車電話我嗎?

今年 300 蚊好似仲未收, 唔通今年唔洗交 ?

但係都係冇咩可能唔洗收 , 上年學校籌款活動都有幾次咁多。

講開籌款 , 其實我有唔滿意 , 一來上年校方有乜理由要籌幾次款咁多 , 其次亦唔洗設咩最多個人籌款獎 , 同最多籌款班獎項。

籌款係睇心意 , 唔係用錢來換名譽。阿仔話籌錢最多個學生可以上台接受獎項 , 登埋係校報 , 真係灌輸晒錯O既觀念俾學生 , 唔知大家點睇 ?  有冇人向校方反映過 ?

原帖由 劉健明 於 09-9-14 22:25 發表

講開籌款 , 其實我有唔滿意 , 一來上年校方有乜理由要籌幾次款咁多 , 其次亦唔洗設咩最多個人籌款獎 , 同最 ...

榮譽有好多種,有D可以"用錢買"(有錢,都要有分享既心先至會"買",否則睬你都傻),有D唔可以。

所有好學校都係設法響不同方面設盡量多既榮譽,所以仁紀近年美術既比賽十分多,有親子既,有學生自己做既,有參與外面兒童雜誌既,有自己既場刊等,都動員學生既力量。

另外,所有經學校參加既課外活動如能贏取獎項,亦一樣列進成績表內。好似我囡咁,老師響某地幫佢參加咗書畫比賽,有獎攞就有優點,話劇亦係,聽講,佢地參加個話劇比賽,點都有返D豬肉獎作鼓勵,咁凡參與話劇班既都可以分享榮譽,又多個優點。

唔知咁樣算唔算"催谷"呢?

原帖由 劉健明 於 09-9-14 22:25 發表

講開籌款 , 其實我有唔滿意 , 一來上年校方有乜理由要籌幾次款咁多 , 其次亦唔洗設咩最多個人籌款獎 , 同最 ...

不過,我都同意您對去年一係幾年唔籌一次,一年就籌幾次既捐款安排既意見,到後來收到通告,真係有D不滿,所以捐得愈來愈少。

希望仁紀唔好感染到所謂"名校"既病症。

原帖由 csy_ma 於 09-9-14 23:59 發表

不過,我都同意您對去年一係幾年唔籌一次,一年就籌幾次既捐款安排既意見,到後來收到通告,真係有D不滿,所以捐得愈來愈少。

希望仁紀唔好感染到所謂"名校"既病症。 ...

第 1 次步行後 , 第 2 次起都冇捐了.
第 1 同第 2 次好似相近唔夠 2 個星期又籌 , 好似搶錢

原帖由 kswiss 於 09-9-15 12:33 發表
對於學校呢d籌款獎項,我睇完就算,個人沒有 hard feeling.
不必放在心上.

係阿仔問我點解捐得多錢會有獎 ,
我都諗左好耐 , 兜幾個圈去解釋佢聽。

原帖由 kswiss 於 09-9-15 12:31 發表
捐唔捐都係隨心的,學校又沒有強迫,你不用太介意.

我都唔明點解學校咁窮 ? 一年要捐幾次 ?
仲有最初目標原定係十萬元 , 後來籌完第一次後 , 改左目標為二十萬元 , 唔知大家有冇留意到 ?