用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇 09-10 入讀 york o既媽咪 ?
樓主: pluto_yuen
go

有冇 09-10 入讀 york o既媽咪 ? [複製鏈接]

新手媽媽想問阿B 2007年11月出世幾時開始同佢報約克

Hi pluto_yuen

我想問你個女係細女定大女吖?  因為我個仔係細仔, 12月出世, 我想佢搭校車, 但係又擔心佢太細唔識得照顧自己, 其他mami你地會點揀吖?

原帖由 pluto_yuen 於 09-4-1 19:52 發表
we live in tsuen wan and will take the school bus

各位好呀, 我個女0611讀am class.
我地住得好遠呀, 馬鞍山問過老師要7:30左右上校車
但係返學就差不多8:45,要坐成個小時,
佢得兩歲幾好似好慘咁,我同佢爸爸都唔係好捨得
你地點睇呀 ??

Hi bbtse,
我大囡家吓向york讀K2下午班,雖然我哋住荃灣, 但佢每日都係12:15pm上校車, 成1:30pm左右先返到學校架.
仲記得我大囡第一日K1返學, 我同佢DADDY都担心到死, 見佢上左校車後, 仲自己開車跟住架校車. 其實D小朋友真係好叻架,唔洗太担心架, 遲吓佢哋識到朋友仔就唔會辛苦同悶架啦 !

我住觀塘架,我都諗住俾佢坐校車,我個仔係0806,上午班

原帖由 beautymama123 於 09-4-3 14:37 發表
我住觀塘架,我都諗住俾佢坐校車,我個仔係0806,上午班

咁啱既, 我都係住觀塘, 我都仲十五十六諗緊搭唔搭校車好, 婆婆話第一年唔放心亞囡一個坐校車, 佢話幫我手接返學放學, 但我又驚婆婆辛苦, 真係好多謝婆婆, 依家仲諗緊.

如果要自己接送都真係幾辛苦架, 由MTR行去YORK雖然唔算好遠, 但都算係日曬雨淋架 !
我個囡係細B, 12月出世, 佢讀K1啲時候, 我都係好似你哋咁, 又担心又唔捨得架. 不過佢哋好快就識到朋友仔架啦,唔洗担心喎 !

原帖由 Chincco 於 09-4-3 15:04 發表
如果要自己接送都真係幾辛苦架, 由MTR行去YORK雖然唔算好遠, 但都算係日曬雨淋架 !
我個囡係細B, 12月出世, 佢讀K1啲時候, 我都係好似你哋咁, 又担心又唔捨得架. 不過佢哋好快就識到朋友仔架啦,唔洗担心喎 ! ...

Chincco, 其實你知唔知學校放學時係點樣安排小朋友搭校車架? 係一窩蜂放晒d小朋友隨佢地自已走定係一個一個安排佢地上校車呢? 因為學校對出就係條大馬路, 我驚小朋友亂咁走會走出馬路, 可否告訴我情況? 唔該.

我個囡讀到K2架啦 ! 每架車都有編號呀 ! 唔會要D小朋友自己揾校車架, 老師會安排好, 一個一個小朋友排好隊, 按校車上車, 放心啦 ! 即使落車, 老師都會排成人牆, 好好安排D小朋友入學校架 !

原帖由 Chincco 於 09-4-3 17:20 發表
我個囡讀到K2架啦 ! 每架車都有編號呀 ! 唔會要D小朋友自己揾校車架, 老師會安排好, 一個一個小朋友排好隊, 按校車上車, 放心啦 ! 即使落車, 老師都會排成人牆, 好好安排D小朋友入學校架 ! ...

咁我都放心多啦, 唔該晒你, 讓我可了解更多.

請問K1學費每月要多少錢?

$33000/11months, but there may be some raise in the future

Hi Pluto,

Scheel fee is $3300/11 months in 09/10 ? My son is 08/09 K1 playing $3000/11 months.  

我個女都係今年讀york AM 0406 我都唔考慮讀佢哋個course 想問係咪$3300 per month?

hi chincco

你個女讀緊york k2啦, 太好啦, 可以問你一些問題.  因為成日聽到有些mami話york好多雜費同其他負面新聞, 所以都好怕俾阿仔入錯學校, 你點睇york呢間幼稚園?  many many thanks!!!!!
原來你個女都係讀pm班, 我個仔都係.  你覺得pm班ok嗎?  本來我想佢讀am班的. sorry, 甘多問題問你.  多謝你.

原帖由 Chincco 於 09-4-3 09:29 發表
Hi bbtse,
我大囡家吓向york讀K2下午班,雖然我哋住荃灣, 但佢每日都係12:15pm上校車, 成1:30pm左右先返到學校架.
仲記得我大囡第一日K1返學, 我同佢DADDY都担心到死, 見佢上左校車後, 仲自己開車跟住架校車. 其實D小 ...

hi beautymama123 & mable chung

原來你地都係住係觀塘架, 我住藍田.  都係煩緊俾唔俾佢搭校車, 因為太細, 車程都頗遠, 所以好擔心.  你地決定成點?

你地個b係唔係都係am班吖, 同我個做唔成同學仔添. 如果我個仔都係讀am就好啦.

Hi! rabbitann,

你第一次交留位費時,無填form swap to am class? 我填了但要等到今個4月尾先知有否am位呀!

原帖由 rabbitann 於 09-4-8 17:11 發表
hi beautymama123 & mable chung

原來你地都係住係觀塘架, 我住藍田.  都係煩緊俾唔俾佢搭校車, 因為太細, 車程都頗遠, 所以好擔心.  你地決定成點?

你地個b係唔係都係am班吖, 同我個做唔成同學仔添. 如果我個仔都 ...

婆婆都好唔放心亞囡咁細個坐校車, 所以頭一年她會幫我接送, 到K2先比佢搭校車.

已我所知好多小朋友K1都會搭校車,但到了k2便要求大人接返學放學!
其實,佢地d適應力很强的,好快就Ok La!同埋有校車EE look after is OK! 放心啦!
我都有諗過由工人接送返學,但一諗到去學校條路好天晒落雨淋,就咪攪啦!所以最後我都是決定搭校車!

hi vivicicimimi

你又講得有道理, 好天晒落雨淋, 雖則唔係好遠, 但係都好辛苦.  我諗我都應該會俾佢搭校車.

原帖由 vivicicimimi 於 09-4-9 11:22 發表
已我所知好多小朋友K1都會搭校車,但到了k2便要求大人接返學放學!
其實,佢地d適應力很强的,好快就Ok La!同埋有校車EE look after is OK! 放心啦!
我都有諗過由工人接送返學,但一諗到去學校條路好天晒落雨淋,就咪攪啦!所以最後 ...
‹ 上一主題|下一主題