用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳保良局羅氏
樓主: 168148
go

將軍澳保良局羅氏 [複製鏈接]

要找到能以英語教體育或家政的教師不是太容易,因此很多英中都不是全部學科都用英語教,迦密主恩及很多屋邨英中都不是全英中,未推行英語教學的學校對全英中有很多顧慮是意料中事.

khmama,

唔好意思呀,你以下的資料係點解呀!我唔多明白呀!

原帖由 khmama 於 09-3-28 14:57 發表

如果冇記錯, 你囡囡應該係將軍澳既. 福建既英文班應該唔錯, 睇成績比起好多津校好. 羅氏雖然未有會考成績參考, 但佢既班級結構都幾嚇人, o的人唔知去晒邊?
中一  196人
中二  179人
中三  159人
中四  117人 ...

意思係,好似越高年班越少位, 好似好多升唔到班咁。 不過我估係因為學校新, 以前收生少, 依家收生每年都增加, 所以有個咁現像。 事實係點, 要自己查清楚。  

原帖由 itbaby 於 09-4-2 15:35 發表
khmama,

唔好意思呀,你以下的資料係點解呀!我唔多明白呀!

多一點努力 多一點回憶!

去年暑假家長會,有家長問點解今個學年中一只收140多人,當時校長解釋學校很重視學生的成績,成績好才收,不會濫收低band學生,所以每年並一定每級收足200人.我不明白點解無中五學生數字,而今年中一人數也一定不是他列出的190幾人.

回覆 # 的文章

上年,我都15 / 16,唔知直資好還是大抽獎。仔仔上年大抽獎系梁 XX中學,老師同仔仔講抽到好中學,但由於好怕現行教育制度,一時普通話,一時廣東話,一時英語,根本跟不上,最後,爸爸同仔仔決定要去直資中學,比起所為教育制度(微調)有保障。六年都是英文/普通話教學,不用擔心去到那年級又有改變。

原帖由 winniek 於 09-4-3 17:10 發表
上年,我都15 / 16,唔知直資好還是大抽獎。仔仔上年大抽獎系梁 XX中學,老師同仔仔講抽到好中學,但由於好怕現行教育制度,一時普通話,一時廣東話,一時英語,根本跟不上,最後,爸爸同仔仔決定要去直資中學,比起所為教育制度(微調)有保 ...

有朋友仔仔在羅氏..外生在福建...經意見:idea: :idea: :idea: 後..最後都選左羅氏...今日去左註冊..

A friend's son now studying (F.4).
A lot of activities for the students, my friend's son was not very outstanding in primary school, now becomes very confident.

I think it is better than a lot of traditional schools.

原帖由 168148 於 09-3-17 13:03 發表
中學~好唔好

有無d 資料提供

呢間係新校,當年收中一開始, 所以佢冇中五生,
又未有中五會考成績可以參考.

是否今年8月有第一屆的會考成績呀?

請問有沒有人知羅氏7月是否有機會叩門呢?

原帖由 YVONNE2607 於 09-4-8 16:10 發表
請問有沒有人知羅氏7月是否有機會叩門呢?

叩門機會一定有..只不過係驚學校會唔會介意考到又唔註冊既學生再叩門..等於陸慶濤唔選自已學校..校長唔比機會再叩門

係呀, 喺簡介會陳校長都講過, 如果冇申請過, 到時叩門係唔會考慮嘅

原帖由 ballwong63 於 09-4-11 22:26 發表

叩門機會一定有..只不過係驚學校會唔會介意考到又唔註冊既學生再叩門..等於陸慶濤唔選自已學校..校長唔比機會再叩門
‹ 上一主題|下一主題