用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 P.1 考"write a chant" 你識唔識?
go

P.1 考"write a chant" 你識唔識?

上星期英文統測,放回家時阿仔叫我估下張卷有幾多版,玩一輪後後他說有11版,接著說今次會唔合格,因為唔夠時間做(好似鋪排得幾好咁!)。其實,唔合格都係預咗,淨係reading comprehension 同 guided writing都死梗啦!點知今日派卷,果然唔係小兒科,最後一條仿作題是:writing a chant about happy school life,先要小朋友畫一幅開心校園生活圖畫,然後依照上一段文字模式寫一段歌謠。阿仔梗係唔知要做咩啦!他拿著試卷問我"chant"點解,自問英文唔好,梗係唔知啦!他見到我去查字典,好像很歡喜,仲同姐姐講媽媽都唔識!真係唔知有幾多個同學仔識呢!所以話,係咪小兒科,你真係未必叻過D細路哥!
不過咁,阿仔都很有"體育精神"咁寫咗一句與他那幅圖畫相符的完整句子,雖然無分,我都大力讚他叻仔!

醒目開學勳章

我昨天看了卷,奇在亜仔懂得答,忍不住問他,他說功課做過類似架,而老師會讀題目出來所以易明d.....

原帖由 piggirlmom 於 09-3-16 19:37 發表
上星期英文統測,放回家時阿仔叫我估下張卷有幾多版,玩一輪後後他說有11版,接著說今次會唔合格,因為唔夠時間做(好似鋪排得幾好咁!)。其實,唔合格都係預咗,淨係reading comprehension 同 guided writing都死梗啦!點知今日派卷 ...

BK short 左, post 岀左 2 次...

其實唔使擔心的,  guided writing 係照抄的, 只係short 改做tall, long 改做short 之類, 佢地d功課有做過的...而且老師讀埋出黎, 有溫過書的, 都應該ok.

反而, 我覺得中文深呀!