用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關安柱的問題 ??
go

有關安柱的問題 ??

安柱校長說如要叩門, 一定要自行及大抽獎都要選他, 並且要第一位 !  我不明白因為自行Suppose不分第一, 二位 !!   如乙部要選他做第一位, 那甲部又是否亦要選他做第一位呢 ??  請問各位知唔知呢 ??  可否提供資料呢 ??

謝謝 !!

安柱校長所言主要是看家長想入讀該校的誠意,其實甲部自行家長亦已選了一、二選擇!到時叩门時,可方便提供証據!

原帖由 longtingchun 於 09-3-16 16:54 發表
安柱校長說如要叩門, 一定要自行及大抽獎都要選他, 並且要第一位 !  我不明白因為自行Suppose不分第一, 二位 !!   如乙部要選他做第一位, 那甲部又是否亦要選他做第一位呢 ??  請問各位知唔知呢 ??  可否提供資料呢  ...

自行係有分第1,2位既, 你睇番你保留既存根啦.

原帖由 longtingchun 於 09-3-16 16:54 發表
安柱校長說如要叩門, 一定要自行及大抽獎都要選他, 並且要第一位 !  我不明白因為自行Suppose不分第一, 二位 !!   如乙部要選他做第一位, 那甲部又是否亦要選他做第一位呢 ??  請問各位知唔知呢 ??  可否提供資料呢  ...

原本校方是不知道您選他是第幾位, 但係到叩門時, 你必須出示自行時的存根, 以表示誠意! 如果您真的好喜歡該校, 大抽獎時, 甲部和乙部都應該填寫做第一位, 增加機會率!

謝謝妳的回覆 !

1) 我知道自行有一, 二次序, 這是對家長而言, 但對學校來講是不知道一, 二次序的, 因我選了安柱第二, 是否影响將來叩門呢 ?  可否不給安柱知道我選了安柱第二呢 ?  因為其中一張選校存底是沒有Show一, 二的 !!

2) 大抽獎是分開甲部(可選外區)及乙部(只選本區), 我想甲部選外區名校(當抽六合彩), 而乙部選安柱第一, 這樣的話, 可否仍可到安柱叩門 ?

總結 : 如自行選安柱第二, 大抽獎甲部選外區(乙部選安柱第一), 到時可否仍可到安柱叩門 ??

原帖由 tenniswendy 於 09-3-16 20:22 發表
安柱校長所言主要是看家長想入讀該校的誠意,其實甲部自行家長亦已選了一、二選擇!到時叩门時,可方便提供証據!

longtingchun,

我上次聽簡介會時, 校長講名安柱叩門的要求:-
1.)自行要揀安柱 (第1彧第2次序都冇問題)
2.)甲部要選安柱第1位.
3.)乙部也要選安柱第1位.

謝謝 !!  很有用的資料 !!

請問妳知唔知叩門位有幾多 ??
那次簡介會, 請問還有甚麽特別資料要留意 ?

原帖由 fion414 於 09-3-17 17:52 發表

我上次聽簡介會時, 校長講名安柱叩門的要求:-
1.)自行要揀安柱 (第1彧第2次序都冇問題)
2.)甲部要選安柱第1位.
3.)乙部也
要選安柱第1位.

那次簡介會資料:-
自行人數:57人
甲部人數:12人
乙部人數:111人
叩門人數:5-10人

我仔自行冇揀安柱, 但我想統一甲部,乙部放安柱第1位, 咁唔知到時叩門校長會唔會考慮?

可否打電話問學校呢 ?

原帖由 fion414 於 09-3-17 20:30 發表

那次簡介會資料:-
自行人數:57人
甲部人數:12人
乙部人數:111人
叩門人數:5-10人

我仔自行冇揀安柱, 但我想統一甲部,乙部放安柱第1位, 咁唔知到時叩門校長會唔會考慮? ...

我估就算打電話問學校, 佢地都係咁樣答...

當日簡介會家長提問回應:-
http://www.cneccc.edu.hk/pop_up/pnights0809/photo/ans.pdf
當日簡介會photo & Video:-
http://www.cneccc.edu.hk/pop_up/pnights0809/photo/index.html

Hi L.T.C,

說實話,安柱是荃灣一線名牌,對於叩門位不要深存厚望,除非小朋友真的非常特出,因叩門位很多時都基於教會、校董、校長等....派出!

不要想太多!不如多抽點時间部署如何填寫"大抽獎"吧!!!