用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬幼稚園 請現任協幼家長分享,謝謝!
樓主: kyliejet
go

請現任協幼家長分享,謝謝!

我都想知呀 ! 得30個小朋友, 咁架校車會點安排架 ?!

Chincco,

你住荃灣? 有冇唸過搬?我唸過搬34區. 註冊個日順便去附近睇下樓, 睇過一層9佰幾呎, 境觀唔錯, 月租$13500, 好似都幾吸引. 返學仲係步行距離. 不過我都係睇住先, 打算最遲K2上學期搬.

我朋友介紹左2間課外活動的機構資料俾我,地點係九龍塘,佢話個仔讀得幾好,大家參考下:

http://www.kiddikraft.com/contact.html

http://www.kidsgallery.com/contactus.htm

Hi kyliejet,
我哋無想過搬出九龍喎,我之前住荃灣市中心, 剛剛上年2月先搬去家吓間屋,最仲要係家吓間屋有海景,我不知幾鈡意
反正大囡都係返九龍塘, 見佢都ok呀! 如果真係安排唔到校車,咪叫佢Daddy朝朝早車佢返學囉, 然後叫工人姐姐接放學囉.

Chincco,

I see. 因為我現在間屋真係太細啦, 遲早都要搬.所以先唸34區,可以搏埋大抽奬麻.
你係咪都target協恩小學?你2個女讀書安排好啲架,大女只要考到好小學又可以benefit埋個細女, 我個係大女細仔, 如果家姐將來讀女校, 個仔只可靠自己啦.

Hi kyliejet,
我之前唔識幫大囡安排, 所以佢都好慘架 ! 佢K1上學期向九龍塘啟思讀, 我覺得太淺, K1下學期轉左去YORK讀, 家吓讀緊K2.
荃灣區我無心儀的小學, 佢得個15分, 有鬼用咩, 所以都係考直資/私立小學. 二囡連15分都無, 所以希望比多條出路佢, 如果上到協思小學就最好啦, 上唔到咪考直資/私立小學囉 ! 所以我兩個囡都要靠自己架 !
我兩個囡都係12月出世, 所以都幾煩架 !好彩大囡讀書都唔錯咋 !

想问下囡囡返边间?

原帖由 Chincco 於 09-3-20 09:09 發表
我會比Chincco繼續返依家間英文playgroup,反正家姐都仲返緊英文班, 不過就唔可能再返每日3個鈡啦, 我間playgroup向荃灣, 近city landmark,其實南豐中心有間都唔錯, 我大女都返過, 不過我最後都係比佢返去家吓個間,  ...

想问下你囡囡返边间?

回覆 2# Chincco 的文章

Chincco mama,

你好呀....我地前幾天在學校面口上落的士時見過面架!! 你還記得嗎?? 我囡囡叫南南呀!! 不過我囡囡這幾天是返K1A上半part的, 所以未有機會認識你!! 你會返逢星期五&六既崇拜嗎??

原帖由 tracyuco 於 09-8-28 17:47 發表
Chincco mama,

你好呀....我地前幾天在學校面口上落的士時見過面架!! 你還記得嗎?? 我囡囡叫南南呀!! 不過我囡囡這幾天是返K1A上半part的, 所以未有機會認識你!! 你會返逢星期五&六既崇拜嗎?? ...

哦 ! 原來係你, 哈哈 ! sorry呀 ! 近幾日忙住幫大囡報小學. Chincco日日坐校車都哭到死, 第一日坐校車, 我同佢daddy向學校門口偷望佢, 見佢死都唔肯入學校, 前後4-5個校車姨姨幫手佢都唔肯, 好彩最後有老師幫手抱佢, 佢先肯入咋.
尋日Miss. Wong 打電話比我, 我順便問吓Chincco上堂啲情況, 其實佢基本上都ok架, 只係唔肯坐校車. 我尋晚又訓話左佢一大餐, 工人姐姐話今朝坐車時已經好好多啦 !

原帖由 tingmummum 於 09-8-5 15:31 發表

想问下你囡囡返边间?

你係咪想問間playgroup呀 ? Joyful English Centre呀

你們好! 我囡囡在協幼讀緊k3, 我見你地講joyful english centre, 所以先插咀, 希望你地唔好介意, 我兩個囡今年暑假都係joyful返英文暑期班, 返星期一至五每天早上3小時, 我見佢地返得好開心, 最後一堂仲好唔捨得 ,

原帖由 Chincco 於 09-9-3 13:00 發表

你係咪想問間playgroup呀 ? Joyful English Centre呀

原帖由 琛琛 於 09-9-4 12:12 發表
你們好! 我囡囡在協幼讀緊k3, 我見你地講joyful english centre, 所以先插咀, 希望你地唔好介意, 我兩個囡今年暑假都係joyful返英文暑期班, 返星期一至五每天早上3小時, 我見佢地返得好開心, 最後一堂仲好唔捨得:cry ...

我大囡家下一星期返一堂, 細囡就一星期返4堂, 唔覺唔覺大囡都讀左成3年幾啦, 佢今個暑期都有返暑期班喎, 都係星期一至五, 但就係個半鈡個隻. 係呀, joyful幾好架.

各位媽咪,
見你們的女女現正讀緊協幼,你們女女幾月出生?大女or細女?
我都想幫女女報2010年入學,但她是12月出生。面試內容會考甚麼?
住荃灣要幾點開始坐校車?

謝謝各位!!

原帖由 jolan 於 09-9-18 16:20 發表
各位媽咪,
見你們的女女現正讀緊協幼,你們女女幾月出生?大女or細女?
我都想幫女女報2010年入學,但她是12月出生。面試內容會考甚麼?
住荃灣要幾點開始坐校車?

謝謝各位!! ...

哈哈, 我囡囡係12月細囡, 向荃灣我囡囡8:15am上校車. 面試時家長無得陪小朋友interview, 當時課室有4張枱, 每張枱上放左d砌圖, 由於囡囡係細囡, 佢唔識答我佢當時考左d咩嘢, 事後問返其他家長, 佢哋話只係同小朋友玩家煮飯仔, 聽吓指令做下動作, 然後送張貼紙仔比佢哋, 咁就interview完啦 !

Chincco: 南南話你囡囡係鯨魚組, 對嗎?? 哈哈!!

原帖由 tracyuco 於 09-9-24 21:01 發表
Chincco: 南南話你囡囡係鯨魚組, 對嗎?? 哈哈!!

係呀 !
不過Ms. Wong話佢成日自己顧自己, 排隊又唔多合作, 成日想排第一, 尋日仲打家姐,所以比我教訓左一餐. 唉 !

Chincco,

Hi, 我女都有提起啲同學仔呀, 樂瑤, yoyo, crystal, 希彤, 同Chincco.

佢話你個女係學校講英文架. 咁我話你地有冇傾計呀, 佢話有呀, Hello, Thank you 嗰啲喎. 哈哈.

原帖由 kyliejet 於 09-9-25 16:37 發表
Chincco,

Hi, 我女都有提起啲同學仔呀, 樂瑤, yoyo, crystal, 希彤, 同Chincco.

佢話你個女係學校講英文架. 咁我話你地有冇傾計呀, 佢話有呀, Hello, Thank you 嗰啲喎. 哈哈. ...

係呀 ! Chincco向屋企都係同家姐講英文架, 佢話今日開生日會好開心喎 !

原帖由 Chincco 於 18-9-2009 17:25 發表

哈哈, 我囡囡係12月細囡, 向荃灣我囡囡8:15am上校車. 面試時家長無得陪小朋友interview, 當時課室有4張枱, 每張枱上放左d砌圖, 由於囡囡係細囡, 佢唔識答我佢當時考左d咩嘢, 事後問返其他家長, 佢哋話只係同小朋友 ...

hello Chincco,

你好!

你個囡囡12月細囡都入到協恩呀? 我都想同個囡報協恩, 但我個囡係12月尾..>"<, 好擔心d學校唔收, 而且2010入學人數特別多...請問你有冇特別點樣training架? 唔該晒先...

Choiying-ma

回覆 1# cchoiying 的文章

協恩10/11年收生寫明只收2007出生, 我囡囡係06年細女, 但我好想幫佢報名, 係咪要遞表時寫封信先有機會呢? 媽咪有d咩可以提點下, thank you!