用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生留班超過一次可以嗎?
go

小學生留班超過一次可以嗎?

唔係要睇學校o既決定咩??唔係你話留就留架。

有一件事,家長要留意,就是年齡,好像小一規定31/8前未滿7歲才有適齡分,記得我讀中學時中三淘汰試也有年齡限制,如超過某個歲數,政府不會派津校中四學位予那些同學,我不知道升中有沒有年齡限制,最好與學校查詢。

想請問
如果讀緊私校又有沒有限制呢
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

你好似忘記一樣好重要的事情:就是個位小朋友的感受。不理學校是否準准許,都應該考慮下小朋友的感受,一次留級已經令佢覺得自卑,再留多一次令佢會有更大挫折感,更自卑,而且多讀一次已學習過的課程更難吸引佢的學習興趣,一切就只為了好一些的分數?是否入到好的中學就值得?但好的中學仍有一些"毯底"的學生,寧願讓自己的子女去做"毯底"?

若果那位家長是我朋友,我一定建議佢考慮其他方法和同小朋友研究下學習上出現甚麼問題?小朋友在4,5年級時正建立自我形象和自信心,破壞容易,建立難! 影響更是一世!

這是來自一位小學一年級被修女強迫我留級的人的忠告, 即使我現在接近40歲(受過大學教育)回想番留級個一年都覺得係極難過的一年,我可以好肯定告訴你絕對是對我心裡留下陰影,而我一點都唔覺得對我未來學業上有任何幫助!

原帖由 Donmax 於 09-3-24 23:35 發表
你好似忘記一樣好重要的事情:就是個位小朋友的感受。不理學校是否準准許,都應該考慮下小朋友的感受,一次留級已經令佢覺得自卑,再留多一次令佢會有更大挫折感,更自卑,而且多讀一次已學習過的課程更難吸引佢的學習興趣 ...

同意,留班應是別無他法的才接受,"策略性"plan小朋友留班,不如諗計幫佢尋進步。小一就諗定小四要留班,做媽媽的都咁灰,小朋友點會正面上進呢?