用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York vs 啟思小學附屬幼稚園
go

York vs 啟思小學附屬幼稚園

York vs 啟思小學附屬幼稚園

明天要交留位費了, 點選擇好, 兩間都只收pm

我大女家吓向york讀緊K2下午班, 佢K1啲時候係向隔離間啟思讀K1, 但上學期未完, 我就幫佢轉去YORK啦 ! 點解 ?? 啟思d程度比我想像中淺, 我個女都未開始返學, 已經識晒d英文. 當時我朋友個女讀緊k3, 佢話因為我個女向12月出世, 學校遲下實叫你留多一年讀k1. 過左無耐, 佢個班主任真係提議我個女讀多一年,我問個miss係咪我個女追唔到d程度, 佢話唔係, 只係提議喎.
後來我幫個女轉左去york,雖然我個女係全班最細, 但k2都考到頭個幾名, 仲有獎攞呀 !真係好彩當時幫佢轉左校咋. 如果你哋問我, 我一定話york好囉. 另外到k3的時候都係得下午班咋

原帖由 Chincco 於 09-3-16 13:41 發表
我大女家吓向york讀緊K2下午班, 佢K1啲時候係向隔離間啟思讀K1, 但上學期未完, 我就幫佢轉去YORK啦 ! 點解 ?? 啟思d程度比我想像中淺, 我個女都未開始返學, 已經識晒d英文. 當時我朋友個女讀緊k3, 佢話因為我個女向1 ...

i think the creative is not the creative primary kindergarten. The creative primary kinder not next to york, they are two different school
Ewong

九龍塘啟思

But Creative Primary School and Kindergarten is at Oxford Road, which is next to Maryknoll!

啟思小學附屬幼稚園

http://www.creativeprisch.edu.hk/english/e-kgindex.html

啟思幼稚園

http://www.creative.edu.hk/school-net.html

原帖由 Chincco 於 09-3-16 13:52 發表
我知佢講緊邊間啟思小學附屬幼稚園, 九龍塘個開係新裝修架, 之前我個女都係向啟思小學附屬幼稚園interview,但係開學的時候就係返九龍塘啟思. 但大家都係啟思囉. 可能我講得唔係咁清楚, 的確唔係隔離, 係後面街, 不過 ...

我只係想講, 我個女當時讀九龍塘啟思時候遇到啲問題.

那麼你女兒之前是讀啟思小學附屬幼稚園定啟思幼稚園? 不然若有誤會. 其他媽媽難作參考的.

原帖由 Chincco 於 09-3-16 14:27 發表
我只係想講, 我個女當時讀九龍塘啟思時候遇到啲問題.

引起大家誤會真係唔好意思. 請問兩間啟思有咩唔同呀 ? 係兩間完全無關係啲學校呀 ?

They are organized by different organizations. Creative Primary school and kindergarten has their own secondary school at TKO.

Hi Chincco

啟思小學附屬幼稚園 & 九龍塘啟思(正校) 係2間唔同架喎, 點解你會在啟思小學附屬幼稚園 interview 後去左九龍塘啟思(正校)咁得意既.

原帖由 Chincco 於 09-3-16 13:52 發表
我知佢講緊邊間啟思小學附屬幼稚園, 九龍塘個開係新裝修架, 之前我個女都係向啟思小學附屬幼稚園interview,但係開學的時候就係返九龍塘啟思. 但大家都係啟思囉. 可能我講得唔係咁清楚, 的確唔係隔離, 係後面街, 不過 ...

啟思小學附屬幼稚園只得九龍塘一間, 私立幼稚園, 冇學劵用

啟思幼稚園有好多間 (包括: 九龍塘, 青衣, 元朗 ...), 2008年轉了非x 利, 可用學劵