用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍有冇好小學推介?
go

九龍有冇好小學推介?

出年囡囡升小一,而家好頭痛幫幫手唔該!本想考慮瑪利諾,培正同陳守仁,但朋友的囝囝在陳讀緊小3,佢媽咪話囝囝讀得好辛苦,追成績追得好辛苦,老師比好大壓力囝囝,所以我唔係好敢比個女去讀,想佢有個快樂嘅童年!可否提供吓意見?

瑪利諾,培正,陳守仁呢三間之中, 陳守仁已經算係最無壓力的了, 你朋友個仔係唔係英文唔係好叻所以上堂唔明要返到屋企追呀, 又或者佢小一小二無跟貼d所以小三先來追呀

以我所知, 有家長comment "陳守仁只係英文比較好, 其他科目一d都唔突出" 唔係好叻咁囉, 所以我惗唔洗太擔心啦

原帖由 kawai呢 於 09-3-15 13:17 發表
出年囡囡升小一,而家好頭痛幫幫手唔該!本想考慮瑪利諾,培正同陳守仁,但朋友的囝囝在陳讀緊小3,佢媽咪話囝囝讀得好辛苦,追成績追得好辛苦,老師比好大壓力囝囝,所以我唔係好敢比個女去讀,想佢有個快樂嘅童年!可否提供 ...

都有呢個可能,因為佢平時都唔係同佢講英文嘅,又或者佢囝囝多課外活動所以顧唔掂d功課掛!佢平時都花幾多時間去練琴的(現在3級),又有學珠心算,咁即係英文底唔係咁好讀呢間會辛苦,咁有冇其他選擇呢?

老實講我都唔知, 我個仔k.2, 而家都起度惗緊點好
想小學唔洗俾學費, 又怕抽唔到好學校

原帖由 kawai呢 於 09-3-16 12:55 發表
咁即係英文底唔係咁好讀呢間會辛苦

我覺得英文唔係咁好應該係入唔到陳守仁既。
你朋友能考入,英文應該有返咁上下。會唔會係太多課外活動,分左心﹖

我朋友本身自己英文當然ok(藥劑師),佢個仔就唔知冇聽佢講過?所以我都唔敢比個女學咁多嘢,免得兩頭唔到岸仲幣!唉!好煩啊........
原帖由 somedo 於 09-3-16 13:07 發表

我覺得英文唔係咁好應該係入唔到陳守仁既。
你朋友能考入,英文應該有返咁上下。會唔會係太多課外活動,分左心﹖

瑪利諾係教會學校,d老師會唔會有愛心d呢?

原帖由 kawai呢 於 09-3-16 13:29 發表
我朋友本身自己英文當然ok(藥劑師),佢個仔就唔知冇聽佢講過?所以我都唔敢比個女學咁多嘢,免得兩頭唔到岸仲幣!唉!好煩啊........

玩野呀...梗係講緊你朋友個仔la
係呀,學野要適可而止,視乎能力,兩頭唔到岸最多都只係失左兩樣,至怕令小朋友失去學習既興趣,咁就有排都補唔返。

bigfoothk,

民生係唔係私小? "寶孫道"係咩學校來的?

原帖由 bigfoothk 於 09-3-18 10:02 發表
other think:培正,男拔,民生,聖方濟,寶孫道.....

you mean 宣道

原帖由 bigfoothk 於 09-3-18 10:02 發表
other think:培正,男拔,民生,聖方濟,寶孫道.....