用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 香港聾人福利促進會-聰伶計劃
go

[聽/語障] 香港聾人福利促進會-聰伶計劃

有無家長可以分享一下,我朋友話聽講好好又唔貴,而且speech delay都可以排得,所以想俾個女試下,因為佢學開個st成800一堂,太貴la!
[img align=right]http://photo5.56.com/albums/userpics/datad/94/32/9416821%7C94325915945715c0a11f90.gif[/img]

樂基兒,

是否梁凱燕老師呀? 我個囝跟緊呢個梁老師呀,佢教得幾好同有心機.雖然佢唔係言語治療師,但在教發音,語言表達,理解同認知等各方面都好有經驗,我個囝由08年9月中跟到依家,每星期一堂($350/60mins.),講野真係叻左,當然除了上堂之外,返屋企一定要做家居訓練至得架.我覺得比起我囝協康S位既ST更好.

dada5

原帖由 樂基兒 於 09-3-13 21:33 發表
我個b而家上緊聰伶計劃呀!不過好似有幾個中心同幾個老師可以選擇,教我阿b個梁老師真係好好,我上次提過阿b晚晚唔願熄電視訓覺,整到11點幾先訓,咁老師就問我bb臨訓前會做d咩,點知佢呢個星期整左4張故事程序卡教bb,仲俾 ...

我仔仔都係梁老師教, 佢真係好好人, 又有愛心, 不過我一直都唔知原本佢唔係語言治療師呀

3T (ST,PT,OT) 全部都以"姑娘"稱呼,而梁老師係聾福會EETC既老師.我有時問佢一些ST既問題,佢都話會幫我問吓聾福會既言語治療師.如果搵佢地既ST做training,便唔會咁平.要over$500.

原帖由 meldoy2216 於 09-3-28 10:36 發表
我仔仔都係梁老師教, 佢真係好好人, 又有愛心, 不過我一直都唔知原本佢唔係語言治療師呀