用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 應否繼續學跳舞?
go

應否繼續學跳舞?

亞囡三歲開始學跳舞,現在已五歲了.近期同佢轉跳中國舞.老師要佢拉筋,壓腿.佢怕痛,哭了數次.老師亦無安慰佢,鼓勵佢. 現在亞囡每次上堂都話唔跳.我是否應該同佢停學呢? 我已向佢解釋跳任何舞都要拉筋,壓腿. 如果現在唔學,以後都無得跳舞啦. 同時,我亦唔想佢見到困難就退. 應該點做好呢?

May I know if your girl started to learn ballet when she's 3 years old?  May be she doesn't like  中國舞?

Why 5 years old already need to 拉筋,壓腿?
HELLO!

其實以前學係無分芭蕾舞/其他舞. 我想centre只是想令佢地有d音樂感/舞蹈感.

現在我轉了其他中心學中國舞 (for age 3-5),而老師係要小朋友拉筋,壓腿. 如果現在唔做, d 骨頭愈來愈硬,那豈不更trouble...

我想亞囡幾喜歡跳舞,因佢會話比我知新舞步,然後跳比我睇. 只是一講到拉筋, 就

原帖由 fatping1 於 09-3-12 22:46 發表
May I know if your girl started to learn ballet when she's 3 years old?  May be she doesn't like  中國舞?

Why 5 years old already need to 拉筋,壓腿?

Unlike Chinese Dance, Ballet does not require 5 years old to stretch too hard.
My girl is learning both chinese dance (grade 3) and ballet (grade 2).

Her ballet teacher does not require her to stretch  a lot, but for chinese dance, she has to stretch, and do many other difficult steps.  Sometimes the students even cry when they cannot do the postures.

If your girl is so against chinese dance, maybe you can switch her to ballet dance or other kinds of dance.

MY girl also likes ballet better than chinese dance.  She learnt Jazz before and Jazz is her favourite.

如果小朋友開始抗拒 , 都幾麻煩 , 如果改學o的技巧要求無咁高o既先, 會唔會好o的?

原帖由 raynthia 於 09-3-12 16:08 發表
亞囡三歲開始學跳舞,現在已五歲了.近期同佢轉跳中國舞.老師要佢拉筋,壓腿.佢怕痛,哭了數次.老師亦無安慰佢,鼓勵佢. 現在亞囡每次上堂都話唔跳.我是否應該同佢停學呢? 我已向佢解釋跳任何舞都要拉筋,壓腿. 如果現在唔 ...

我囡既舞蹈老師最近開咗新班,佢大學時副修幼兒心理,搞得掂D小朋友。我囡都係四歲時開始跟佢,而家已經四年幾嘞

星期六1130-1230pm

4-6 yrs 兒童芭蕾爵士舞(初中排演班) Children Ballet Jazz Art

而家去讀,仲可以響暑假時參加大型表演(時間未定)添!

佢另響復活節假有個連續三日、每日四個鐘既day camp

個老師有個冇乜資料睇既網址http://www.grandjetehk.com/01_01.html,妳可以打電話去問吓:)

佢既簡介如下:
http://www.ccdcdc.com.hk/dance_course/info.php?lang=&name=sitgloria

多謝各位回覆.

那是否中國舞在技巧上要求較高呢? 有時我想, 學芭蕾舞都要腳尖跳, 亦是會痛; 學其他舞, 亦有其難處. 拉筋應算是最基本功, 只是遲或早的問題. 對嗎??

原帖由 BoBoCute 於 09-3-15 00:52 發表
Unlike Chinese Dance, Ballet does not require 5 years old to stretch too hard.
My girl is learning both chinese dance (grade 3) and ballet (grade 2).

Her ballet teacher does not require her to stretc ...

原帖由 raynthia 於 09-3-15 23:59 發表
多謝各位回覆.

那是否中國舞在技巧上要求較高呢? 有時我想, 學芭蕾舞都要腳尖跳, 亦是會痛; 學其他舞, 亦有其難處. 拉筋應算是最基本功, 只是遲或早的問題. 對嗎??

...

Ballet will become difficult in upper grades too.  By that time, those with less interest will quit.
It would be  difficult to convince a 5 years old to suffer for the sake of learning dancing.  They only look for joy and fun in their extra curricular activities.

Forcing young kids to learn something they don't want is not a good idea, giving them a bad memory and wasting your money for nothing.

其實拉筋係好多不同運動前都會做既熱身
小朋友驚拉筋,家人可以陪小朋友係屋企做d比較容易既拉筋練習
例如:跪腳板(請佢好似日本人咁坐好,腳板要平放坐係patpat下面。當坐好後就可以請佢將手放係身後,將身體向後傾拉起失頭)
我既學生每次都會做5分鐘跪腳板,佢地都唔會話痛。仲可以拉到大睥同腳跟,係個唔錯既練習

那失頭哥是否可以離地?

原帖由 siuheijoeblack 於 09-3-17 18:30 發表
其實拉筋係好多不同運動前都會做既熱身
小朋友驚拉筋,家人可以陪小朋友係屋企做d比較容易既拉筋練習
例如:跪腳板(請佢好似日本人咁坐好,腳板要平放坐係patpat下面。當坐好後就可以請佢將手放係身後,將身體向後傾拉起 ...

原帖由 raynthia 於 09-3-12 16:08 發表
亞囡三歲開始學跳舞,現在已五歲了.近期同佢轉跳中國舞.老師要佢拉筋,壓腿.佢怕痛,哭了數次.老師亦無安慰佢,鼓勵佢. 現在亞囡每次上堂都話唔跳.我是否應該同佢停學呢? 我已向佢解釋跳任何舞都要拉筋,壓腿. 如果現在唔 ...

其實只要是學舞, 拉筋真是很BASIC 的... 而芭蕾舞對拉筋方面就要求高的, 但如果有咗芭蕾舞個低, 學其他舞蹈都很容易,... 所以要多些鼓勵佢地,

回覆 # 的文章

失頭哥係可以離地既,至於離地幾多就好睇小朋友既受力程度同身體向後傾左幾多。建議微微拉起已經ok。
可能初時拉起10秒左右就休息10秒。到拉得多就可以慢慢加長時間。
但注意腳板一定要平放坐好,如果唔係拉唔到筋仲會傷左腳踝。
媽咪可以將跪腳板既拉筋當係一個小任務,第一次拉起10秒,第2次20秒...如此類推。當小朋友達成任務,媽咪可以給予讚賞/獎勵。
至於,平日小朋友跳舞前做既拉筋練習,媽咪都可以係小朋友做到任務之後鼓勵佢嘗試。如: 岩岩你做得好好,不如你試下做唔做到某個拉筋練習?
當小朋友做到後,建議媽媽問小朋友: 剛才是否做到某個拉筋練習而且是否覺得痛。
慢慢增強小朋友的自信心讓小朋友認為自己是有能力去完成拉筋練習。