用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我去了以下幼稚園睇睇, 大家不防係到分享一下(天水圍) ...
樓主: 蘇蘇
go

我去了以下幼稚園睇睇, 大家不防係到分享一下(天水圍)

Re: 我去了以下幼稚園睇睇, 大家不防係到分享一下(天水圍)

kgpooh2, 你就好啦, 可以慢慢咁行, 我放工入到元朗都差不多三點了, 仲要去埋元朗商會和真光幼稚園, 所以好趕呀 ~~~ 你都好細心喎, 連窗花的問題都睇到, 我呢個大頭蝦媽咪就真係無留意到呢! 係呢, 關於預備班, 你有無問老師個時間表是怎樣的?  

Soong, 我住慧景軒的, 剛搬了入去兩個月左右, 其實我以前都住過嘉湖, 不過係好耐之前, 耐到係頌富都未有架.  講開真光, 從表面看我和老公都唔係太鐘意, 可能係放學後先去啦, 但詳細就係下面講啦.

fionlai60, 點解只係睇一間呀? 其實問得人多, 天水圍都有好多好幼稚園, 有時間不防看多一點比較一下嘛.

kibady2, 唔該晒你呀, 我同老公都覺得商會幾好呀, 所以我 11月1號會去聖葉理諾排隊拎 form 後, 就會去埋商會交 form. 真係多謝你叫我去睇睇.

gloriap, 其實我心中有數了, 我11月1號會去聖葉理諾排隊拎 form 呀, 唔知會唔會見到你和你個可愛靚囡囡呢 ? 你都知我囝囝唔講野架啦, 所以我都會 in 多兩三間, 魚老翁”殺”網, 雖然我都知唔係真係考呀囝 d 乜野, 但都係穩陣 d 好 d 嘛. 我更係有同 d 老師傾下計啦, 其實大至上各老師都好好, 好有耐性, 笑容滿面, 但好多時年資係閒談中就會睇得出.  有時問起 d 比年資輕的老師真係唔係好到題, 不過始終果句, 就算佢地年資唔夠, 但成意同耐心搭夠, 算係咁啦. 至於校車, 我就一定要搭, 因為無可能叫奶奶送呀囝返學, 雖然走黎走去都係天水圍, 但係都是不便嗎嘛, 更何況我仲有個細要睇呢.
http://hk.myblog.yahoo.com/darwin-elywn

Re: 我去了以下幼稚園睇睇, 大家不防係到分享一下(天水圍)

激死我喇, 昨天本來打好晒點知 bk 有問題, 到 bk 好番, 但自己唔小心 off 左部機, 乜都無晒呀 ~~~ 今天又要再黎過 ~~~~~  

上星期六, 我和老公去了三間幼稚園, 分別是聖葉理諾, 元朗商會和真光, 前兩間都剛巧是開放日, 最後一間是約了放學時間去看一看.

聖葉理諾
感覺好好, 校內環境很光猛, 都很清潔, 問老師電梯的用途, 她說 k1 會在老師陪同下搭電梯, k2 & k3 要行樓梯, 其實電梯對我來說都不是重要, 只是想清楚和問多一點如有緊急情況怎辦. 課室設在二和三樓, 見到一個課室是有投射裝置, 老公說是電視投射, 但最後都是忙記了問老師用途.  正如 kgooh2 所說, 園內的活動範圍不是太多, 室內只有一個踏單車的小範圍, 至於室外就有一小角種了一些小盤裁和放了一條小滑梯.  洗手間是男女共用的, 但中間會有一個洗手位置分隔開. 問及老師 k1 會怎樣渡過三小時, 其實各學校都大同小異, 食茶點, 唱唱歌, 一個星期都有英文和普通話堂, 因為 K1 的小朋友還小, 所以暫不用寫字, 但都會揸筆畫下線, 而且還有宗教堂和每天早上都有個宗教儀式. 課外活動有小蜜蜂.

元朗商會
一向沒有抱太大奇望的反而給我倆公婆一個驚喜, 剛巧都是開放日, 感覺上商會的開放日比聖葉理諾辦得成功, 一入到園內, 老師便給我一個時間表和校內地圖, 而且每一時段都會有不同節目. 每一間課室都有老師在講解. 我參觀時, 一個老師正在講給我們知她們是怎樣教小朋友數數目. 另外幼稚園的校工都有份參與是次的開放日, 解答我一些簡單的問題. 學校每個星期都有英文和普通話堂, 但不是外籍老師授課.  課外活動有交通安全隊, 還有今年新增的小蜜蜂和銀樂隊. 當天還有錄影帶看, 你可以看到今年 K1 和 K3 的上課情況, 一向無內性的老公, 居然可以看上數十分鐘, 而且還有問老師一些錄影帶內的上課問題, 真令我有點驚訝.  不過有一點, 不知是不是不想小朋友讓街外的人影響到上課的小朋友, 所以課室是用上羅馬式窗簾, 無陽光照射入內, 感覺暗了一點, 而且沒有室外活動地方, 如果有需要是用公共設施. 有兩個洗手間, 只有一間是有尿兜的, 聽嬸嬸說, 是男女共用, 但她們會先排隊讓女仔去完才到男仔去的. 總括來說, 參觀商會真是一個意外的收穫. 因為各老師都會細心解釋我任何問題, 笑容滿面, 對小朋友又有耐性.

真光幼稚園
感覺有點失望, 幼稚園環境好暗(因為放了學, 關了燈), 我和老公行了一圈都未人理, 後來差不多想走時才見已約好了的書記小姐, 其實書記小姐好好, 帶我們再行多一次, 介紹給我們. 只是入去時好黑和因為要預備崇拜, 玩具堆在一角, 全日班的床又放在走廊上, 感覺上有點很混亂, 而且洗手間地下還有點不乾淨, 所以有了一個不太好的印象.  書記小姐補充說因為當天剛巧有聚會所以無鎖門, 任何人可以自出自入, 但平常不會是這樣的. 因為我去時是已放學, 未能問得更多資料.

幼稚園 interview 時間:
德怡: 10月30日(六)
伊幼: 10月30日(六)
天水圍真光: 11月4 &5日(下午), 6日(上午) (四, 五 & 六)
天水圍翰林: 11月6日(六)
元朗商會: 11月6日(六)
聖葉理諾: 11月13日(六)
http://hk.myblog.yahoo.com/darwin-elywn

蘇蘇:
我仔仔明年讀商會k1,希望能夠同你囡囡一班.

hello   各位:
10月31日天樂開放日   :wink:
蘇蘇:
個日老師話預備班係返下午3小時不過我無問到開頭係咪有家長陪等我報名時再問一問先

kikiLeung:
你今日有無去大埔浸信會幼稚園(天澤)取報名表?我報名編號49.你呢?

kgpooh2 寫道:
hello   各位:
10月31日天樂開放日   :wink:

請問幾點呀?
thanks!

racar, 係上午 11:30 ~ 下午 4:00呀  

kibady2 : 我兩個都係囝囝黎架  

kgpooh2: 你諗住1 號幾點去排隊拎 from 呀?

Hi  蘇蘇:
如果係9:00開始我咪8:30出去囉.   

我有去呀!!
你覺得間學校同d老師點呀?

蘇蘇:
好消息,今日收到商會學校通告關於05年舉辦全日制(低班,高班),有多個選擇.

陳李詠贞同商會兩間都我Bo牙,大家有乜意見??